14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltBani de recuperat de pe urma serviciilor decontate pentru pacienți decedați

Bani de recuperat de pe urma serviciilor decontate pentru pacienți decedați

Controlul început la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Olt, ca în toată țara, luna trecută, cu privire la decontarea facturilor furnizorului de servicii medicale Vital Air Liquid, a fost încheiat, oficialii CJAS comunicând că s-a stabilit suma de recuperat.
Este vorba de peste 22.000 de lei, bani proveniți din servicii decontate, deși pacienții decedaseră între timp, la care se adaugă 9.500 de lei din penalități și accesorii. Suma calculată este aferentă perioadei 2010 – 2016, de când respectivul furnizor se află în contract cu CJAS, însă în cea mai mare măsură debitul provine din serviciile facturate în ultimii trei ani, de când, ca urmare a unei modificări legislative, furnizorii sunt obligați să factureze și pe fracțiuni de lună, nemaiputând factura luna întreagă. În majoritatea covârșitoare a cazurilor, a precizat președintele CJAS Olt, Florin Ciocan, sumele de recuperat provin tocmai din aceste „rămășițe“. Sunt cazurile în care pacientul a decedat, însă fie nu s-a comunicat la timp data decesului către firma care a închiriat concentratorul de oxigen, fie firma, deși a fost înștiințată de deces, a facturat luna întreagă, nu doar perioada pentru care pacientul a beneficiat efectiv de pe urma aparatului. S-au descoperit aproape 140 astfel de cazuri la nivelul județului, în toată perioada menționată. Procesul-verbal întocmit în urma controlului a fost transmis firmei, care poate formula contestație.
Verificările în privința firmei care închiriază în toată țara concentratoare de oxigen pacienților dependenți au început după ce jurnaliștii Gazetei Sporturilor au prezentat, în mai multe episoade, informații legate de modul în care lucrează firma. Era vorba atât de facturarea către CJAS-uri a serviciilor prestate unor pacienți deja decedați, cât și de altă practică, anume aceea a acționării în judecată a mii de pacienți pentru presupuse debite. Se vorbea chiar de o contabilitate dublă și de cazuri în care firma ar fi încasat banii pentru aceleași servicii și de la CJAS, dar și de la pacienți.
La nivelul județului Olt s-au aflat pe rolul instanțelor de judecată peste 50 de procese intentate de firmă pacienților sau familiilor acestora. În unele dintre acestea, instanțele au solicitat CJAS Olt informații cu privire la decontările realizate pentru pacienții acționați în judecată, probabil tocmai pentru a stabili dacă acele servicii pentru care se cere plata nu au fost cumva deja decontate. Firma în cauză este doar unul din cei 14 furnizori de dispozitive medicale de acest gen, iar controlul a vizat-o exclusiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS