17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUrgența Spitalului „Filantropia“- pacienți mulți, dar fără bani de la Minister

Urgența Spitalului „Filantropia“- pacienți mulți, dar fără bani de la Minister

La Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) din cadrul Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova ajung lunar în jur de 1.000 de pacienți.(Foto: Lucian Anghel)
La Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) din cadrul Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova ajung lunar în jur de 1.000 de pacienți.(Foto: Lucian Anghel)

Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) din cadrul Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova este locul unde lunar ajung în jur de 1.000 de pacienți. Dacă, în urmă cu câțiva ani, bolnavii veneau foarte rar să se trateze aici, în ultimul an adresabilitatea a crescut. Compartimentul are nevoie însă de un spațiu mai mare, precum și de un ecograf doppler performant.

În Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) din cadrul Spitalului Municipal „Filantropia“ fiecare secundă contează. În 2016, 10.000 de doljeni au fost tratați de medicii de urgență în această unitate. Cadrele medicale spun că în ultimul an adesabilitatea către această secție a crescut. „În medie, într-o lună, aici ajung 1.000 de pacienți. Noi putem micşora aglomerația din Urgența Spitalului Județean Craiova. Aici avem medici specializați în medicină internă, gastroenterologie, hematologie, oncologie, iar în regim de ambulatoriu avem chirurgie, ORL, oftalmologie. Se pot prezenta pacienți cu orice fel de patologie pentru că avem medici pregătiți să dea primul ajutor. Ulterior, dacă resursele noastre sunt depășite, pacienții sunt trimiși într-un spital cu grad superior“, a spus Maria Forțofoiu, medic-șef în cadrul CPU, Spitalul „Filantropia“.

Este mare nevoie de un ecograf performant

Medicii spun că este nevoie de mărirea spațiului în care își desfășoară activitatea. Acum, în aria de Resuscitare există un singur pat. „Ne dorim ca pe viitor să mărim Compartimentul de Primiri Urgențe. Este nevoie de un spațiu mai mare pentru că numărul pacienților este în creștere semnificativă. Acum avem un pat în aria de Resuscitare, unde intră urgențele pe cod roșu. Avem trei tărgi în Monitorizare, patru în Observator și una în aria de Consultații și mică traumă. Aș vrea să fie mult mai multe, măcar șase paturi în Monitorizare“, a adăugat Maria Forțofoiu.
Cei mai mulți pacienți care ajung aici au probleme cardiace. Pentru diagnosticarea și tratarea corectă a bolnavilor, medicii au mare nevoie de un ecograf doppler. „Aparatura pe care o avem la dispoziție în acest moment ne permite să punem un diagnostic prezumtiv, dar este loc și de mai bine. Avem nevoie de un ecograf doppler pentru cord pentru ultrasonografie abdominală generală. Urgențele cardiologice se internează în spital, cele majore însă sunt trimise la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Pacienții care au nevoie de coronarografie sunt trimiși direct cu elicopterul la București. Sunt destul de frecvente cazurile de infarct miocardic. Aici stabilizăm bolnavii, facem tromboliză și ulterior sunt trimiși la medicii de specialitate. Nevoie este și de schimbarea defibrilatoarelor. Am vorbit cu conducerea spitalului și ni s-a spus că urmează să primim“, a explicat dr. Maria Forțofoiu.

„CPU nu primește finanțare de la Ministerul Sănătății“

O mare problemă pentru spitalele care au Compartiment de Primiri Urgențe și nu Unitate de Primiri Urgențe este că nu primesc bani de la Ministerul Sănătății. Denumirile și compartimentările Urgențelor diferă în funcție de gradele spitalelor. Adică, în structura unui spital judeţean, așa cum este Spitalul Județean de Urgență Craiova, există Unitate de Primiri Urgenţe (UPU), pe când în cazul Spitalului „Filantropia“ există Compartiment de Urgență. Spitalele orășenești din județ, cum este cazul unităților medicale din Filiași și Segarcea, au în structură compartiment de primire urgenţe (CPU), iar spitalele mai mici, care au o singură linie de gardă, precum cel din Dăbuleni, au Cameră de Gardă. Medicii de la Spitalul „Filantropia“ spun că au făcut toate demersurile către Ministerul Sănătății pentru a atrage finanțarea de care au nevoie. „Am făcut dosare prin care solicităm finanțarea, am fost împreună cu conducerea în audiență la Ministerul Sănătății și ni s-a promis că vom primi banii. Îndeplinim toate condițiile cerute și sperăm că situația se va rezolva. Acum primim bani de la primărie și mai primim pe spitalizare de zi de la Casa de Asigurări de Sănătate“, a precizat dr. Maria Forțofoiu.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS