Medici de poveste – Doctorul care face performanță, dar nu are sală de operație

Doctorul Alin Demetrian şi echipa sa au făcut până acum trei operaţii în premieră naţională. Ca să poată face o rutină din aceste performanțe, au nevoie de o sală de operație proprie, aparatură și o clinică mai mare.


În Clinica de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova se face performanță în condiții grele. Doctorul Alin Demetrian şi echipa sa au făcut până acum trei operaţii în premieră naţională. O performanţă greu de atins, în condiţiile în care nu au nici măcar o sală proprie pentru intervenţiile chirurgicale. Medicul își dorește aparatură performantă și o clinică mai mare, astfel încât operațiile făcute în premieră să devină rutină și să poată salva cât mai multe vieți.

Trei intervenții chirurgicale în premieră naţională. Peste 100 de operații de chirurgie toracică minim invazivă pe an. Specializări în spitale din marile orașe ale lumii. Mii de bolnavi salvați de la moarte. Dăruire și voință de fier. Doctorul Alin Demetrian este unul dintre cei mai tineri şefi de secţie ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. După ce a văzut cum se lucrează în Franța, în Germania, în Polonia și în Austria, s-a întors în cel mai mare spital din Oltenia, să facă performanță în chirurgia toracică. Și a reușit. A înscris Craiova pe harta premierelor naționale. Dr. Alin Demetrian operează tumorile pulmonare prin tehnici minim invazive, ceea ce înseamnă că pacienţii se recuperează mai repede, spre deosebire de o intervenţie clasică. În comparaţie cu alte ţări, unde aproximativ 50% din intervenţii sunt minim invazive, în România puţini bolnavi sunt operaţi în acest mod, pentru că numărul medicilor pregătiţi pentru astfel de operaţii este mult prea mic, iar aparatura necesară lipsește. După ce a făcut specializare la mai multe clinici renumite din Europa pentru a învăţa acest tip de chirurgie, dr. Demetrian a revenit în țară, să demonstreze că și aici se pot schimba lucrurile.

Este nevoie de o sală de operație și mai multe paturi

În Clinica de Chirurgie Toracică a SJU Craiova, numărul intervențiilor chirurgicale s-a triplat în ultimii ani. Se fac aproape 1.000 de operații pe an, dintre care peste 100 sunt de chirurgie toracică minim invazivă. „În ultimii șapte ani, am reușit să facem intervenții de chirurgie toracică minim invazivă, a fost un pas enorm. La ora actuală, ne mândrim că avem peste 100 de astfel de operații. Toate cele trei premiere naționale sunt legate de chirurgie toracică minim invazivă“, a spus dr. Alin Demetrian, șeful Clinicii de Chirurgie Toracică a SJU Craiova.

Cu toate acestea, clinica nu are o sală de operație proprie, numărul de paturi a fost redus în urmă cu zece ani de la 50 la 25, iar pacienții sunt nevoiți să stea înghesuiți sau să fie înscriși pe liste de așteptare.

„Putem face mult mai multe, dar este nevoie de o sală de operație a clinicii și de mai multe paturi. Până în urmă cu zece ani, clinica avea 50 de paturi, dintr-o dată au fost tăiate jumătate dintre ele. Nu cunosc motivul, pentru că atunci eram abia student. Acum avem 25 de paturi, care deservesc cinci județe. În jur de 150 de oameni ni se adresează lunar. Sunt cazuri grave, unii stau și două luni internați. Chirurgia toracică se ocupă de cancerul bronhopulmonar, cea mai frecventă boală malignă la bărbați din România și din Dolj. Pacienții sunt numeroși, mereu amânăm cazurile“, a explicat medicul.

Pacienți din țară vin să se trateze la SJU Craiova


Soluția ar fi mărirea numărului de paturi sau înființarea unei a doua clinicii de chirurgie toracică în spital, așa cum există în spitalele din Timișoara, București, Cluj. Acum, sala în care operează cei patru medici de la Chirurgie Toracică este împărțită cu doctorii de la Clinica Chirurgie III, lor revenindu-le doar marțea și joia. Pentru că au auzit de performanțele medicilor craioveni, la clinică vin și pacienți din Alexandria, Constanța, Alba Iulia. „Am făcut referate peste referate, în care am solicitat o sală de operație, dar nu am primit nici un răspuns. Am comunicat aceste probleme managerului spitalului, acum fac demersuri către Ministerul Sănătății. Este nevoie de mai mult de o clinică de chirurgie toracică în spital. Trebuie mișcate lucrurile. În septembrie, am organizat pentru prima dată în Craiova o conferință națională de chirurgie toracică, iar în cadrul acesteia am prezentat faptul că în toată țara chirurgia toracică este într-o situație deplorabilă, în sensul că unul din două județe nu au un chirurg toracic. Nu mai vorbim de sală de operație! Imaginați-vă ce se poate întâmpla în cazul unui cutremur“, a atras atenția dr. Demetrian.

„Lucrăm cu aparatură din 1994“

Priceperea și profesionalismul medicilor nu pot salva vieți dacă în spital nu există și aparatura de care aceștia au nevoie. Mare parte din aparatura cu care medicii de la Chirurgie Toracică lucrează este adusă prin sponsorizare sau prin donație de la medicii care lucrează în străinătate. „Am pornit chirurgia toracică minim invazivă cu aparatura pe care a folosit-o prima dată Clinica de Chirurgie I și pe care ne-a dat-o profesorul Georgescu. Lucrăm cu aparatură din 1994. Avem nevoie de o linie de toracoscopie nouă, de o linie de bronhoscopie. Nu avem un videobronhoscop funcțional. Am reușit să aducem un sternotom prin bunăvoința profesorului Horia Sârbu, care lucrează în străinătate. Tot el, în urmă cu câțiva ani, ne-a donat un aparat performant, care funcționează și astăzi. Am înființat și Asociația pentu chirurgie toracică modernă în Craiova, prin care am reușit să cumpărăm bateria care ne lipsea pentru sternotom“, a mai povestit medicul.

„Mi-am propus ca măcar pe doi metri în jurul meu să schimb ceva“

Există și o veste bună. Pentru prima dată după 40 de ani, Clinica de Chirurgie Toracică a intrat în reabilitare totală. Sunt renovate toate saloanele, băile, holul, se pune linoleum antibacterian. Banii vin de la Consiliul Județean Dolj.

Într-un sistem medical care se zbate să iasă la liman, chirurgul Alin Demetrian și colegii săi continuă să spere că pot îmbunătăți lucrurile și în Craiova, în spitalul de stat. Sunt conștienți că ei pot face diferența între viață și moarte. „Avem mulți chirurgi pe această specialitate, dar pleacă în străinătate. Și eu am plecat, dar cu gândul de a mă întoarce. Am vrut să învăț ce se face în alte țări și să vin să aplic și în România. M-am întors și mi-am propus ca măcar pe doi metri în jurul meu să schimb ceva“, a precizat dr. Alin Demetrian.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 16 decembrie 2016

Actualitate

» Ce politicieni cunoscuţi nu au mai prins mandate în noul legislativ
» Obligaţia comercianţilor de a se dota cu case de marcat electronice se amână din nou
» Secretarul general al NATO: Analizăm posibilitatea de a asigura o prezență la Marea Neagră prin forțe aeriene și navale
» Ministerul Sănătăţii a luat măsuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeolă
» Conducerea Camerei Deputaților se reunește luni în ultima ședință din această legislatură
» Raport Curtea de Conturi: 8.000 de asistaţi social care primesc venitul minim garantat de la stat ar fi putut munci
» Trupa Deep Purple revine la Bucureşti pe 13 mai
» Iohannis convoacă noul Parlament în 20 decembrie
» Florin Secureanu, fostul director al Spitalului Malaxa, rămâne în arest
» Iohannis nu promulgă legea de eliminare a 102 taxe şi o întoarce la Parlament
» Procedura de insolvență a persoanelor fizice intră în vigoare la 1 august 2017
» Legea privind majorările salariale din Educație și Sănătate, promulgată de președintele Iohannis
» ANAF propune adaptarea formularelor în domeniul colectării creanţelor fiscale
» Leul, la un nou minim față de dolar: 4.3263
» Sechestru pe conturile deținute de medicul Gheorghe Burnei
» CCR: Legea de eliminare a 102 taxe și tarife este constituțională
» O nouă extragere a Loteriei bonurilor fiscale va avea loc în 18 decembrie
» Sorin Blejnar, trimis în judecată pentru trafic de influenţă
» Craiova: Concurs cultural-artistic: „Crăciunul în ochii copiilor”

Publireportaj

» „SĂ FIM MAI BUNI DE SĂRBĂTORI“

Dolj

» Un strop de magie pentru copiii nevoiaşi din Orodel
» Cum a ajuns Ileana Măricuţoiu din nou manager la Spitalul din Dăbuleni?
» Fostul primar din Murgași, închisoare cu suspendare
» Alt bebeluş internat în stare gravă – Rujeola continuă să facă victime în Dolj
» Craiova – UPDATE: O stradă din apropierea Casei Studenţilor, inundată
» Prins la volanul unui autoturism neînmatriculat
» Craiova: De necrezut! Se taie brazii din spaţiul verde al blocului
» Craiovean căutat de autoritățile italiene pentru proxenetism, prins de poliţişti
» Spectacol folcloric în Centrul Vechi al Craiovei
» „Cântecul fusului – Scoarţa românească în patrimoniul UNESCO”, la Muzeul Olteniei Craiova
» Comercianții de legume și fructe verificați de polițiștii doljeni

Gorj

» Eugen Ţambrea, noul şef al jandarmilor gorjeni
» Alimente şi brazi de Crăciun pentru zeci de familii sărace
» Întreruperi energie electrică de luni
» Gorj: Dosar penal pentru că dorea să vândă un detector de metale

Olt

» Se deschide patinoarul din Slatina

Mehedinţi

» Şedință ordinară a Colegiuliului Prefectural Mehedinţi
» Mehedinţi: Cercetat pentru furtul a trei telefoane mobile
» Mehedinţi: Prins băut şi fără permis la volanul unui autoturism pe care l-a sustras

Sport

» Ne-a lipsit omul de gol la Chiajna
» 62 de elevi și 17 profesori doljeni, premiați la Gala Sportului Școlar
» Dănuț Stancu: Sperăm să ne revanșăm în retur
» Andreea Pîşcu şi Adrian Garcea, cei mai buni sportivi gorjeni ai anului
» Fotbal / CS Universitatea Craiova a încheiat anul 2016 cu o remiză
» Handbal (f): Golul Cristinei Zamfir i-a adus României locul cinci la Euro

Sanatate

» Vlad Voiculescu: Pacienții vor putea evalua experiența în spitale
» Medicul care a dat străinătatea pe Spitalul din Calafat

Magazin

» Bancul zilei
» La Belle, vasul care a fost descoperit după 300 de ani de la naufragiu
» Horoscopul săptămânii viitoare

Top