10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccinarea, singura metodă care previne bolile mortale

Vaccinarea, singura metodă care previne bolile mortale

Anual, în lume, peste trei milioane de copii mor din cauza bolilor infecţioase, potrivit rapoartelor OMS. Vaccinul este singura modalitate de prevenţie clară a acestor boli. România are și cea mai ridicată rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană: 11 decese la 1.000 de nou-născuţi, conform statisticilor UNICEF. Tot în țara noastră se întâlnesc și cele mai multe cazuri de tuberculoză şi rubeolă din Europa și ne situăm pe locul al doilea la numărul de cazuri de hepatită B.
Ministerul Sănătății a lansat pe 9 noiembrie campania de promovare a imunizării copiilor, sub numele „Vaccinurile salvează vieți“, cu scopul de a informa părinții despre cea mai importantă și eficientă metodă de prevenire a bolilor care pot provoca moartea.
România are una dintre cele mai reduse rate de vaccinare. În ultimii ani, în țara noastră, rata vaccinării a scăzut dramatic, chiar şi cu 20 de procente, sub nivelul de siguranţă de 95% recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Doar 75% dintre copii au primit vaccinul contra rujeolei-oreionului-rubeolei (ROR) în ultimii ani, iar pentru alte vaccinuri acoperirea a scăzut sub pragul de siguranţă.
Din această cauză, în urmă cu câteva luni, în țară a apărut epidemia de rujeolă. Ultimele date publice ale Ministerului Sănătății au arătat că în Oltenia au fost depistate 21 de cazuri. În ultimii ani, în Oltenia rata de vaccinare a fost în continuă scădere.
În urma atenționărilor publice făcute de MS în ultimele luni, numărul părinților care aleg să își vaccineze copiii a început să crească, spun reprezentanții medicali. În luna octombrie, în Olt, au fost imunizați împotriva rujeolei (vaccinul ROR) 863 de copii. În Dolj, de la începutul anului și până în prezent 3.417 copii au făcut vaccinul, iar 7.785 au făcut rapel (revaccinare cu o cantitate mai mică de vaccin pentru a prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială -n.r.).

Vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți

Vaccinarea salvează vieți, este mesajul transmis de tot mai multe cadre medicale populației care, în ultimii ani, și-a pierdut încrederea în această procedură medicală. Datele unui studiu recent arată că un sfert dintre români nu au încredere în vaccinuri, în timp ce una din cinci persoane nu s-ar imuniza nici la recomandarea medicului. Trebuie știut însă că astăzi, vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Atunci când acoperirea vaccinală este ridicată, numărul persoanelor care contractează boala se reduce considerabil. În lipsa vaccinării sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90%, sunt probabile reapariția bolilor și manifestările epidemice.

„Vaccinarea este, mai mult ca niciodată, necesară“

Unul dintre cele mai importante rezultate ale vaccinării a fost eradicarea variolei. Ultimul caz de variolă naturală a fost înregistrat în Somalia în 1977, potrivit OMS, ceea ce a dus la încetarea vaccinării variolice. Și pentru alte boli, OMS are ca țintă eradicarea (poliomielita, rujeola), iar dacă acest deziderat va fi atins și în cazul acestor boli, vaccinarea va înceta.
Campaniei derulate de MS s-au alăturat părinți care vor să încurajeze populația să recunoască beneficiile vaccinării. Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame, este de părere că vaccinarea alături de spălatul pe mâini și de antibiotice sunt cele mai importante progrese în sănătate din istoria umanității. Femeia și-a imunizat cei doi copii și îi încurajează și pe alții să facă același lucru. „Este o problemă de viață și de moarte. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că vaccinurile ne protejează de multe boli care pot fi fatale sau mutilante. Mulți români au căzut pradă dezinformării. Pentru unii este poate prea târziu să se trezească, alții ar trebui să țină cont de semnalele de alarmă trase prin această campanie. Vaccinurile sunt sigure, inclusiv cele polivalente. Sunt cele mai testate, controlate și verificate produse din industria farmaceutică. Vaccinarea este, mai mult ca niciodată, necesară pentru protecția sănătății copiilor noștri într-o lume globalizată, cu liberă circulație și granițe deschise (inclusiv către zone cu focare active de poliomielită) și în care, din păcate, mai ales în țările dezvoltate, din pricina campaniilor de dezinformare, există un număr în creștere de copii nevaccinați care pot provoca epidemii grave“, spune Ana Măiță.
Nu există nici o legătură între vaccinuri și autism

Refuzul multor părinți de a imuniza copiii este legat de teama reacțiilor adverse. În cazul vaccinului ROR, medicii spun că totul a plecat de la un studiu publicat în 1998 de un doctor britanic pe nume Andrew Wakefield (făcut pe numai 12 pacienți și cu o metodologie deficitară) care a sugerat că ar putea exista o legătură statistică între vaccinul combinat care protejează împotriva pojarului, oreionului și rubeolei și incidența autismului. Medicii spun că nu există nici o legătură între acest vaccin și autism. „Diverse studii au analizat milioane de pacienți și au ajuns la concluzia că nu există nici o legătură semnificativă între vaccin și autism. Însă după acel articol a început să scadă rata de vaccinare. În decursul anilor 2008-2013 au apărut epidemii în diverse zone. Teama de reacții adverse este inoculată de anumite persoane care nu sunt specialiști în domeniu. Părinții ar trebui să discearnă între ceea ce este dovedit de-a lungul timpului și temerile pe care unele persoane le emit în spațiul public“, spune dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie și medic coordonator în Grupul de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF).
Președinta Asociației Mame pentru Mame, Ana Măiță, spune că vaccinul, ca orice alt produs extern administrat corpului, poate avea efecte secundare.„Acestea sunt însă cazuri extrem de rare. Mai mult, s-a dovedit că nu există nici o legătură între vaccinuri și autism, intoleranțe alimentare sau sindrom hemolitic uremic. Deci știm că aceste afecțiuni nu sunt provocate de vaccinuri. Este important să le explicăm cu seriozitate părinților că riscurile reale ale vaccinării sunt mult mai mici decât riscurile la care își expun copiii, nevaccinându-i“, adaugă Ana Măiță.

Vaccinul antigripal a ajuns în cabinetele medicale

În octombrie, Direcțiile de Sănătate Publică din Oltenia au primit de la Ministerul Sănătății dozele de vaccin antigripal necesare pentru această iarnă. În județul Olt s-au primit 22.800 de doze de vaccin antigripal, iar în ultimele trei săptămâni au fost imunizați 12.252 de olteni. În Dolj au fost primite peste 16.000 de doze de vaccin.
Vaccinul poate proteja oamenii de virusul gripal care este tot mai frecvent. Gripa sezonieră este o infecție virală acută care se transmite cu ușurință de la o persoană la alta și este prezentă în întreaga lume, pe tot parcursul anului. Virusul se poate răspândi și prin strângerea mâinilor sau prin atingerea suprafețelor contaminate cu virusul respectiv. Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, peste 50 de oameni au murit de gripă iarna trecută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS