Igiena din spitale, la controlPe pacienți nu-i interesează doar echipamentul performant pe care trebuie să-l aibă unitățile medicale, ci și curățenia din saloane și grupurile sanitare. Aceștia cer măcar condiții de internare decente, după ce au contribuit o viață la sistemul de sănătate. GdS continuă campania de verificare a curăţeniei în alte trei spitale craiovene.

Curățenia este principalul aspect de care se leagă pacienții atunci când ajung în spitale. Secțiile Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova sunt mereu pline de bolnavi. Majoritatea sunt bătrâni care abia se mai mișcă și care au nevoie de îngrijire permanentă. Saloanele și grupurile sanitare au fost toate modernizate, nu rămâne decât să fie păstrată curățenia. Conducerea spitalului spune că menținerea condițiilor de igienă din spital și prevenirea infecțiilor nosocomiale trebuie să fie continuă. Dacă ai întrerupt un moment activitatea de igienizare, poate apărea riscul infecțiilor. „Igiena este uneori crucială în evoluția pacienților și în evitarea unor complicații legate de infecțiile intraspitalicești. Curățenia dintr-un spital trebuie să implice responsabilități plecând de la conducerea unității, la șefii de secții, medicii curanți, asistente și infirmiere. Mulți pacienți au imunitatea scăzută și trebuie avută mare grijă“, a spus dr. Luiza Popa, managerul Spitalului de Neuropsihiatrie.

Există reguli. Dar cine le respectă?!

De la începutul anului și până în prezent, Spitalul de Neuropsihiatrie a raportat către Direcția de Sănătate Publică (DSP) trei infecții nosocomiale. Unitatea medicală are un compartiment de prevenire și control al infecțiilor, unde lucrează un medic epidemiolog, trei asistenți și un agent dezinfecție. Pe ușa fiecărui grup sanitar este afișat programul de curățenie ce trebuie respectat de personal. Medicii spun că un rol important în menținerea curățeniei îl au și pacienții și aparținătorii lor. Probleme apar pentru că, de cele mai multe ori, nu se respectă orele de vizită și regulile de igienă. „Este foarte important în prevenirea infecțiilor ca aparținătorii să aibă vizite mai scurte, să vină o singură persoană la pacient și să evite vizita în spital cei care au o boală infecțioasă sau respiratorie. Aparținătorii trebuie să înțeleagă să nu pună obiectele aduse din afara spitalului pe patul bolnavului sau pe măsuța pe care pacientul mănâncă în salon. Din păcate, în România vizitele în spital se fac la orice oră, și, deși avem afișat peste tot în spital programul de vizită, nu îl respectă nimeni. Iar atunci când li se atrage atenția, aparținătorii se revoltă de multe ori“, a adăugat dr. Luiza Popa.

14 infecții nosocomiale de la începutul anului

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova a fost acreditat recent, iar conform normelor stabilite după acreditare, igienizarea se face de trei ori pe zi. Saloanele și băile din toate secțiile au fost modernizate. La etajul șase al spitalului încă se lucrează. Toată secția a fost închisă pentru renovare. În partea de spital unde sunt tratați pacienții cu boli infecțioase există o baie la fiecare salon. La Pneumologie însă, e un grup sanitar la mai multe saloane.


În spital au fost depistate de la începutul anului 14 infecții nosocomiale, toate cu Clostridium difficile. „Personalul de îngrijire nu este numeros, dar încercăm să ne descurcăm cu oamenii pe care îi avem. De la începutul anului s-au raportat 14 infecții nosocomiale la un număr de 14.400 de internări. Toate cazurile sunt cu Clostridium, o bacterie care produce diaree și cere măsuri de izolare. Avem saloane speciale pentru pacienții cu acestă infecție, dar este greu să îl convingi pe om să rămână la pat pe durata spitalizării, să nu iasă, să nu se plimbe“, a spus dr. Constantin Ecobici, purtător de cuvânt.

Aici au fost făcute investiții, dar nu toți pacienții au grija de ele. „Totul a fost modernizat, uneori însă apar probleme legate de întreținerea saloanelor și grupurilor sanitare, se sparg sau se fură lucruri“, precizează dr. Constantin Ecobici.

La Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“, Maternitatea și Clinica Medicală I au fost renovate. La Clinica II, însă, pacienții calcă pe ciment, iar mobilierul este vechi. Reprezentanții spitalului spun că tot ce pot face este curățenie. Clădirea nu poate fi modernizată pentru că a fost câștigată în instanță de Casa de Pensii Dolj. „La grupurile sanitare din Clinica II a spitalului nu se poate face decât igienizare, să curățăm, să dăm cu var, să vopsim țevile. În rest, nu putem face schimbări, modernizări pentru că acum această clădire este câștigată în instanță de Casa de Pensii și nu mai avem voie. Încercăm pe cât posibil să menținem curățenia până când secțiile care se află aici se vor muta într-un sediu nou, la care se lucrează în acest moment“, a declarat Elena Crăiniceanu, directorul economic al spitalului.


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 10 septembrie 2016

Actualitate

» Eroina kurdă Asia Ramazan Antar a murit încercând să oprească un atac cu mașina capcană al Statului Islamic
» Incendiu devastator la o fabrică din Bangladesh: Cel puţin 23 de morţi.
» ISU București: 747 de școli și grădinițe, fără autorizație din partea Pompierilor
» Cutremur în Peru, de 6,1 grade, în nordul țării
» MAI: Vor fi organizate concursuri de angajare pentru 5.416 de posturi în mai multe structuri
» Premieră medicală: operație realizată cu un robot în interiorul ochiului, pentru redarea vederii unui pacient
» Atentat cu bombă la Bagdad, soldat cu cel puțin 40 de morți și 60 de răniți
» Ziua mondială a primului ajutor

Dolj

» Cursuri printre grămezi de moloz
» Trei minori au dat zece spargeri în doar două săptămâni
» Clase pregătite pentru noul an şcolar
» Au vrut să „cumpere“ un polițist cu 900 de lire
» Întreruperi energie electrică de luni

Gorj

» Caz șocant în comuna Dănești, unde o adolescentă se manifestă ciudat după decesul unei bătrâne
» Ministerul Energiei a cerut CEO criteriile privind disponibilizările colective
» 81 de şcoli, fără autorizaţie ISU
» Șoferul prefectului, amendat pentru că a intrat cu mașina MAI pe o plajă

Sport

» Fotbal / CFR Cluj a ţinut-o în şah pe CS Universitatea Craiova (Update, declaraţii)
» Ultimele amicale pentru SCM-U
» Podărenii țintesc punctele de la Aninoasa
» De data asta, bucurați-ne!
» Trupa lui Papură, doar remiză cu Steaua II (declaraţii video)

Bani & Afaceri

» Fondurile UE alocate pentru dezvoltare rurală, dar neutilizate în acest an, pot fi cheltuite în anii următori

Sanatate

» Igiena din spitale, la control

Educatie

» Nemulțumiri la ISJ Dolj după repartizarea posturilor vacante
» O elevă din Craiova a câştigat premiul special la Olimpiada Internaţională de Lectură

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – 22 Jump Street: O altă adresă de pomină
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere: Pământul se încălzeşte într-un ritm fără precedent în ultimul mileniu

Top