10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAnalizele pentru copii, decontate doar în teorie

Analizele pentru copii, decontate doar în teorie

Părinții se plâng de faptul că sunt nevoiți să scoată bani din buzunar chiar și pentru analizele decontate de stat (Foto: Arhiva GdS)
Părinții se plâng de faptul că sunt nevoiți să scoată bani din buzunar chiar și pentru analizele decontate de stat (Foto: Arhiva GdS)

Suntem „campionii“ Europei când vine vorba de boli grave: cancer, diabet, boli de inimă, TBC, hepatită. Asta pentru că statul susține doar teoretic prevenția afecțiunilor de la cele mai mici vârste. Deși, pe hârtie, multe dintre analizele de care au nevoie copiii preventiv sau pentru a confirma o anumită boală sunt gratuite, părinții se plâng că trebuie să scoată bani din buzunar pentru ele.
Un consult medical este vital pentru oricine, dar mai ales pentru copii. Analizele medicale efectuate la timp pot face de multe ori diferența între viață și moarte. Majoritatea românilor ignoră însă acest lucru, din lipsă de informaţie sau de bani. Părinții se plâng de faptul că și pentru analizele copiilor, care în hârtii figurează ca fiind decontate de stat, sunt nevoiți să scoată bani din buzunar. Există două tipuri de analize pe care copiii le pot face, un set de investigații decontate începând din 2015 printr-un program profilactic desfășurat la nivel național și analize pe care medicul de familie le recomandă atunci când are suspiciuni că micuțul ar putea suferi de o anumită boală. O dată pe an, copiii au dreptul la analize gratuite prin program profilactic. Acestea sunt definite clar în normele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Astfel, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și cinci ani sunt decontate: hemoleucograma completă, sideremia (reprezintă concentrația fierului în sânge – n.r.). Cele două tipuri de analize sunt recomandate pentru profilaxia anemiei. Pentru prevenția rahitismului se decontează analiza de calciu seric total și calciu ionic seric.
Pentru copiii între șase și 11 ani, statul decontează pentru copiii cu indicele de masă corporală crescută analizele de proteine totale serice, de colesterol seric total, trigliceride serice, glicemie, TGP, TGO.
În cazul copiilor între 12 și 17 ani, sunt gratuite următoarele analize: proteine totale serice, colesterol seric total, trigliceride serice, glicemie, TGP, TGO (analize care arată dacă sunt probleme la ficat – n.r.). În ceea ce priveşte asistenţa medicală dentară, minorilor li se pot acorda consultaţii decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) o dată la şase luni.

Investigații esențiale, nedecontate

Pe hârtie, lista analizelor de prevenție decontate de stat arată bine. În realitate, părinții spun că atunci când merg la laboratoare li se spune de fiecare dată că nu mai este plafon. „O dată pe an, copilul are dreptul la aceste analize gratuit, dar, de fapt, nici atunci nu se pot face fără să plătim. De două luni tot sun pe la laboratoare și de fiecare dată îmi spun că banii s-au terminat, să sun luna viitoare, și tot așa. În fiecare an am ajuns să le plătesc, până la urmă“, spune Maria T., mămica unui băiețel de zece ani.
Problemele nu se termină aici. Dacă medicul de familie recomandă copilului să facă anumite analize pentru a diagnostica o anumită afecțiune, doar o parte din acestea sunt decontate. O serie de investigații necesare diagnosticării corecte a unor boli frecvent întâlnite în rândul copiilor nu sunt decontate de CNAS. De exemplu, pentru micuţii care au alergii severe sau astm nu sunt suportate de stat testările imunologice din sânge. O astfel de investigaţie nu se decontează în baza trimiterii de la medicul de familie, iar părinții sunt nevoiți să scoată din buzunar peste 200 de lei. „Nu este decontată de stat nici electroforeza hemoglobinei, un test de sânge efectuat pentru a identifica diferitele tipuri de hemoglobină. Această analiză se face copiilor suspecți de talasemie, iar la noi în zonă sunt multe astfel de cazuri, având în vedere că ne aflăm geografic în bazinul mediteranean și în multe cazuri există o moștenire genetică pentru această afecțiune. Nici analiza antigen giardia nu este suportată de stat, este decontat doar examenul coproparazitologic. Pentru acest tip de analize părinții trebuie să plătească“, spune Dalida Mosorescu, medic de familie.

„Statul suportă analizele cele mai ieftine și, în realitate, nici pe acelea“

Părinții sunt nevoiți să plătească și analiza markerilor tumorali, investigație recomandată atunci când există suspiciunea că micuțul ar putea suferi de cancer. „Statul suportă analizele cele mai ieftine și, în realitate, nici pe acelea, pentru că aproape niciodată laboratoarele nu au plafon. Ești nevoit să aștepți cu copilul cel puțin două-trei luni până să faci analize decontate, ceea ce este imposibil. Dacă vezi că se simte rău, nu poți să amâni investigațiile. Două luni am încercat să găsesc plafon la unul din laboratoarele din oraș și mi se spunea mereu că nu au bani și că trebuie să revin luna viitoare, poate am noroc. Până la urmă am plăit“, spune Tudor Ion, părintele unei fetițe.

Mai puţin de jumătate din români contribuie la sănătate

Specialiștii din sănătate spun că unul dintre motivele pentru care, de cele mai multe ori, pacienții nu mai găsesc plafon pentru decontarea analizelor medicale este faptul că numărul persoanelor care contribuie la sistemul de asigurări este tot mai mic. Din cele 18 milioane de asigurați ai sistemului de sănătate, doar jumătate sunt și contribuabili. „Din totalul populației active, potrivit raportărilor INS, numai cinci milioane de români sunt salariați, la care se adaugă circa 400.000 de liber-profesioniști, fermieri și patroni. Din restul de 3,5 milioane de persoane populație activă, aproximativ 1,6 milioane sunt asigurați ca persoane în întreținere, membri ai familiilor beneficiare de ajutor social sau șomeri“, arată un raport al Alianţei pentru Sănătate din România (ASPR). Aproximativ 90% dintre români sunt asigurați. Cea mai mare categorie de asigurați este cea a salariaților și reprezintă 36% din total. Următorii sunt pensionarii și copiii. Problema este că, în următorii 15 ani, numărul salariaţilor va fi mai mic decât al pensionarilor și implicit baza Fondului Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) se va diminua, în condițiile în care cheltuielile vor fi din ce în ce mai mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS