9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMaternitățile craiovene, fără vaccinul împotriva hepatitei

Maternitățile craiovene, fără vaccinul împotriva hepatitei

De la jumătatea lunii iulie, maternitățile craiovene nu mai au vaccinul împotriva hepatitei B (Foto: arhiva GdS)
De la jumătatea luni iulie, maternitățile craiovene nu mai au vaccinul împotriva hepatitei B (Foto: arhiva GdS)

În maternitățile spitalelor din Bănie lipsește vaccinul împotriva hepatitei B. În urmă cu un an, GdS vă prezenta o situație asemănătoare. În mod normal, acest vaccin ar trebui făcut bebelușilor în primele 24 de ore de la naștere. În această situație, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj spun că acești copii vor fi preluați de medicii de familie, iar atunci când se va reface stocul vor fi vaccinați.

La un an după ce părinții se plângeau de faptul că bebelușii lor erau externați fără să fie imunizați împotriva hepatitei, în maternitățile craiovene criza de vaccin antihepatic a revenit. Reprezentanții DSP Dolj spun că de două săptămâni au făcut solicitare către Ministerul Sănătății și așteaptă ca dozele să apară. DSP este instituția care primește vaccinurile de la Ministerul Sănătății și apoi le distribuie spitalelor. „Așteptăm vaccinul antihepatic. Noi am făcut solicitare de două săptămâni. Nu știu exact care este situația cu aprovizionarea, dar este o problemă la nivel național. Toate spitalele craiovene în care se nasc copii au nevoie de el. Odată ce o să ajungă la noi dozele, o să fie împărțite în funcție de numărul de nașteri“, a precizat dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Dolj.

Din 20 iulie, maternitățile au rămas fără doze de vaccin

La Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ din Craiova, vaccinul nu se mai găsește de pe 20 iulie. Părinții care își doresc ca bebelușii lor să fie vaccinați la timp cumpără vaccinul din farmacii. Acesta costă în jur de 40 de lei. „Vaccinul se găsește în farmacii. Părinții care doresc îl cumpără. Se face în prima zi de la naștere. La externare se face vaccinul BCG (vaccin antituberculoză – n.r.), dacă părinții nu cumpără antihepaticul și se face BCG-ul pe care îl avem acum în spital, după aceea, timp de o lună, nu este voie să se mai facă alt vaccin. Astfel, micuții au voie să-l facă (vaccinul antihepatitic – n.r.) la medicul de familie la o lună după BCG. Pe luna iulie, noi nu am primit deloc, dar am mai vaccinat până pe 20 din stocul pe care îl aveam. Am avut și foarte multe nașteri în iulie, 228, și fiind așa mulți s-a terminat și vaccinul. Dacă era o lună obișnuită, cu aproximativ 170 de nașteri, poate că ne ajungea“, spune Constanța Bărbulescu, asistent-șef la Secția de Nou-Născuți.
Ultimul vaccin făcut în Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Craiova a fost spre finalul lunii iulie, pe 21. Aici, la fel ca la Spitalul „Filantropia“, copiii sunt imunizați împotriva tuberculozei, dar nu și împotriva hepatitei. Reprezentanții SJU Craiova spun că micuții care nu au fost vaccinați în spital o să fie imunizați la medicii de familie.

„Pacienți veniți din Italia îmi spun că la noi nu sunt multe vaccinuri gratuite și care ar trebui intoduse în program“

Medicii de familie spun că părinții nu ar trebui să se îngrijoreze pentru că vaccinul se poate face și la cabinetul de medicină de familie, odată ce apar dozele. Totodată, unii dintre aceștia consideră că ar trebui să fie introduse mai multe vaccinuri gratuite și în România, așa cum se întâmplă în alte țări. „Nu ar trebui să își facă griji părinții. Au mai fost situații și copii care nu au fost vaccinați în spital, dar au fost imunizați de medicii de familie imediat ce au apărut dozele. Ar trebui să ne luptăm să se introducă mai multe vaccinuri. De exemplu, pacienți veniți din Italia îmi spun că la noi nu sunt multe vaccinuri gratuite și că ar trebui introduse în program. Cum este, de exemplu, prevenarul (primul şi singurul vaccin pneumococic, adresat sugarilor şi copiilor mici, care luptă împotriva bolilor pneumococice invazive, cum ar fi meningita – n.r.), vaccinul antivaricelic, antimeningococic. La noi, sunt patru-cinci vaccinuri opționale, care în alte țări sunt gratuite. Există această situație pentru că nu sunt bani, dacă și la antihepatitic apar lacune… Probabil este o problemă în aprovizionare, altfel cum se explică faptul că farmaciile din oraș îl au, dar la spitale nu există?!“, explică dr. Doina Cherata, medic de familie cu specializare în pediatrie.

România ocupă un loc fruntaş în UE la hepatita B

România ocupă un loc fruntaş în statistici când vine vorba de incidenţa hepatitei B în Europa, căci unul din zece români a suferit de această boală. Cele mai recente statistici arată că, în Europa, 13,3 milioane de oameni trăiesc cu virusul hepatic B, ceea ce înseamnă 1,8% din populaţia adultă. România ocupă locul 1 în Europa și în privința cazurilor de hepatită C, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. De altfel, ne situăm pe locul 4 ca rată a mortalităţii cauzată de afecţiunile hepatice, mai exact 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS