17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMinisterul Sănătăţii: Peste 10.100 de doctori trebuie să administreze vaccin hexavalent, dar numai 5.847 l-au ridicat

Ministerul Sănătăţii: Peste 10.100 de doctori trebuie să administreze vaccin hexavalent, dar numai 5.847 l-au ridicat

Peste 10.100 de medici de familie trebuie să administreze copiilor vaccin hexavalent, dar numai 5.847 au luat produsele, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, potrivit Mediafax.  „Ministerul Sănătăţii a transmis, încă din 1 aprilie, direcţiilor de sănătate publică, o notă prin care sunt prezentate modalitatea de conservare şi de administrare a vaccinului hexavalent. La începutul lunii aprilie, în România erau 54.000 de doze de vaccin hexavalent care se administrează copiilor la 2, 4 şi 11 luni. Este un vaccin complex care imunizează copii împotriva a şase boli, respectiv difterie, tetanos, tuse convulsivă, hepatita B, poliomielită şi Haemophilus influenzae (cauzează infecţii adeseori severe, mai ales la nou născuţi – n.red.)”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Totodată, conducerea Ministrului Sănătăţii atenţionează părinţii să nu cumpere vaccin, pentru că imunizarea este gratuită. „Domnul ministru Nicolae Bănicioiu a artas atenţia asupra faptului că niciun părinte nu trebuie să-şi cumpere vaccinul pentru că el este oferit gratuit prin programul naţional de imunizare. Chiar dacă li se spune de către medic să cumpere vaccinul, părinţii să refuze, pentru că Ministerul Sănătăţii a achiziţionat dozele necesare”, a mai spus Oana Grigore.

Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, de la 1 aprilie, programul naţional de imunizare a fost transferat din reţeaua de medicină şcolară la medicul de familie. Astfel, medicii de familie trebuie să se ocupe de vaccinarea tuturor copiilor, inclusiv a celor din grădiniţe, şcoli şi licee. O serie de reguli din sistemul sanitar se modifică din 1 aprilie, odată cu intrarea în vigoare a noului contract cadru şi a pachetelor de servicii. Printre noutăţi ar fi vaccinarea copiilor care revine exclusiv în sarcina medicilor de familie şi, totodată, acordarea de către aceştia a unui număr mai mare de consultaţii la domiciliul bolnavilor. Acoperirea vaccinală în România se păstrează sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de 95 la sută, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi hepatită B, în principal din cauza refuzului vaccinării.

http://www.mediafax.ro/social/ministerul-sanatatii-peste-10-100-de-doctori-trebuie-sa-administreze-vaccin-hexavalent-dar-numai-5-847-l-au-ridicat-14164029

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS