Parkinson, o boală a bătrâneții care afectează și tinerii

Anca Slujitoru, medic specialist neurolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja“ din Craiova, spune că în Dolj boala Parkinson este frecvent întâlnită


Boala Parkinson este cunoscută ca o afecțiune specifică vârstnicilor, dar realitatea arată că nici tinerii nu sunt ocoliți. Este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii treptate a celulelor nervoase într-o parte a creierului care generează și controlează mişcările corpului. Aproximativ 2.500 de doljeni trăiesc cu această boală, iar la nivel național există peste 72.000 de bolnavi.

Pacienții care suferă de boala Parkinson ajung, în general, târziu la medic. Asta pentru că nu sunt foarte evidente primele semne: tremur fin, încetinirea mișcărilor, senzație de slăbiciune sau înțepenire. Din ce în ce mai multe persoane sunt diagnosticate în ultima perioadă cu această afecțiune. Estimările arată că, la nivel mondial, până în 2030, vor fi de două ori mai mulţi bolnavi cu această afecţiune decât în prezent. Această tendință poate fi explicată prin faptul că durata de viaţă a populaţiei creşte, iar oamenii sunt tot mai predispuși la bolile neurodegenerative. În Europa, avem anual 16 pacienți la 100.000 de locuitori. În ceea ce privește prevalența – cazuri noi și vechi – la vârsta de 60 de ani, unu la sută din populație suferă de această boală. Vârful incidenței este la 60 de ani.

Mişcările corpului sunt generate de o porţiune a creierului numită ganglionii bazali, ale căror celule au nevoie de două substanţe, în cantități foarte bine echilibrate. Aceste substanţe, numite dopamină şi acetilcolină, sunt implicate în transmiterea impulsurilor nervoase. În apariția afecțiunii Parkinson, celulele care produc dopamină încep să degenereze.

Consumul de cafea ne protejează de Parkinson

În ceea ce privește cauzele bolii, problema factorului genetic este principala incriminată. „De la început s-a pus problema factorului genetic, astfel că, în cazul unei familii în care un membru are această boală riscul de a suferi de Parkinson este de la două până la 14 ori mai mare decât în familiile în care nimeni nu a avut boala. S-au studiat foarte multe gene care poartă denumirea de parkine. Mutațiile acestor gene sunt responsabile de apariția unor proteine anormale. Acestea se acumulează la nivelul celulelor nervoase și nu mai pot să fie eliminate, iar celula moare prin suprasolicitare și intervine așa-numita moarte programată“, a explicat Anca Slujitoru, medic specialist neurolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja“ Craiova.

Pe lângă factorul genetic, și anumiți factori toxici pot fi considerați incriminați, precum expunerea la erbicide și pesticide. Vârsta este un factor de risc pentru că boala apare prin degradarea neuronilor odată cu înaintarea în vârstă. „La ora actuală, se vehiculează o teorie conform căreia și factorii virali ar fi implicați în declanșarea acestei boli. Mă refer la un virus neurotrop, adică un virus care ajunge la nivelul sistemului nervos central prin intermediul secrețiilor nazale. Așa se explică faptul că primele modificări în contextul bolii Parkinson apar la nivelul unor structuri responsabile de miros. Există însă și factori protectori. Consumul de cafea ne protejează de această boală. Și fumatul. Dacă toată lumea spune că fumatul face rău, în ceea ce privește această afecțiune, fumatul ne protejează“, a precizat medicul neurolog.

„Majoritatea pacienților ajung la spital în stadii avansate“

Boala se instalează încet în organism, fără semne agresive. Debutul este puțin luat în considerare de pacient. Așa se face că, de cele mai multe ori, bolnavul ajunge târziu la medic. „Începutul bolii este marcat prin apariția unui tremor fin la un membru, de cele mai multe ori la mâna stângă sau dreaptă. Este un tremor cu aspect de numărat al banilor. Poate să apară și la picioare și are un aspect de pedalare, ca și cum pacientul ar merge pe bicicletă. Nu sunt semne agresive ca în cazul accidentului vascular cerebral, în care mâna nu ne mai ajută deloc. Boala poate debuta uneori și cu durere la o mână. Sunt pacienți care ajung la neurologie și care se plâng de tulburări de miros. Însă, majoritatea pacienților ajung la spital în stadii avansate, când tremură jumătate de corp“, atrage atenția dr. Anca Slujitoru.

Boala Parkinson nu afectează doar musculatura, ci poate duce la depresie şi, în timp, la demență.


Boala nu se vindecă, dar se poate ține sub control

Nu există un tratament care să vindece această boală. Medicația recomandată de medici poate doar să amelioreze afecțiunea. „Este însă o boală cronică, nu se vindecă, însă tot ceea ce putem face este să ameliorăm simptomele. Există tratamente care încetinesc evoluția bolii. Avem aceeași terapie cu restul europenilor, iar tratamentul este suportat în totalitate de Casa de Asigurări“, a spus dr. Anca Slujitoru.

Deși Parkinson este cunoscută ca o boală a bătrâneții, există și tineri diagosticați cu această afecțiune. Ea apare în cazul tinerilor care au avut pe cineva în familie suferind de această boală. În tinerețe, debutul este mult mai agresiv, iar în trei ani pacientul ajunge să aibă și tulburări de mers.

Pentru tinerii cu Parkinson există varianta tratamentului chirurgical. Aceștia sunt supuși unei proceduri noi, care există și în România, stimularea cerebrală profundă. Aceasta se face în București, iar pacienții au o evoluție bună.

Craiova are nevoie de centru de expertiză pentru diagnosticul şi tratamentul bolii Parkinson

În România există zece centre de expertiză pentru diagnosticul şi tratamentul bolii Parkinson avansate. Este nevoie de unul și în Craiova, iar în ultimul timp s-au făcut demersuri în acest sens. „Ar fi nevoie. Se fac multe demersuri și suntem pe punctul de a se deschide un astfel de centru și în Craiova. Un asemenea centru implică o echipă multidisciplinară și ar fi de folos pentru că  în zona noastră sunt mulți pacienți care se află în stadii avansate ale bolii“, a explicat medicul neurolog Anca Slujitoru.

Pacientul care suferă de Parkinson trebuie să fie abordat holistic. Astfel, pentru o calitate cât mai bună a vieții bolnavului trebuie să existe o permanentă colaborare între medicii specialiști implicați în ținerea sub control a acestei maladii, medic neurolog, kinetoterapeut, psiholog.

Medicul neurolog are rolul de a realiza o schemă a medicamentației, iar pacientul trebuie să o urmeze cu sfințenie. Pacientul trebuie, de asemenea, să facă cât mai multă mișcare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 24 martie 2015

Actualitate

» Judecătoarea Marinescu, arestată pentru luare de mită
» Ministrul Darius Vâlcov, iubitor de artă… aur și bani
» A fost găsită una dintre cutiile negre ale avionului prăbuşit astăzi în Franţa
» România, pe primul loc în UE la numărul de pietoni morţi în accidente rutiere în 2014
» Scrimă (m): CS Universitatea Craiova, campioană națională pe echipe
» DNA clasează acuzațiile față de Dinu Pescariu și Claudiu Florică în dosarul Microsoft
» O nouă acuzaţie a procurorilor DNA pentru fostul ministru Darius Vâlcov
» UPDATE Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Franţa. Nu există supravieţuitori

Publireportaj

» Oportunități de angajare la grupul De Rooy

Local

» “Serată vieneză” la Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea
» Duicu a rămas fără mandatul de preşedinte al CJ Mehedinţi

Dolj

» Lia Olguţa Vasilescu: Nu ne-am grăbit să demolăm „Oblemenco“
» Trei ani de închisoare pentru Silviu Diculescu
» Oltenia, „campioană“ la tuberculoză
» Spectacol caritabil pentru salvarea unei vieţi – Două fetiţe au nevoie de mama lor diagnosticată cu cancer
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: “American Buffalo”, al treilea spectacol din seria “Colibri într-un ACT”
» Studenții străini aleg Universitatea din Craiova
» Trei ani de închisoare pentru dezvoltatorul imobiliar Silviu Diculescu
» Craiova: Conferinţă despre conceptul de teatru labirint, la Casa “Traian Demetrescu”
» Judecătoarea Carmen Marinescu, arestată preventiv pentru 30 de zile
» Craiova: Femeia, prezentată la o nouă întâlnire în cadrul Colocviilor de artă plastică
» Dolj: Bărbat înjunghiat de un cioban din Amărăștii de Jos
» Craiova: Elena Farago, sărbătorită de Biblioteca Judeţeană
» Craiova: Se opreşte apa în cartierul Severinului
» Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, marcată la Craiova
» Biblioteca Aman marchează 100 de ani de la naşterea căpitanului Tudor Andrei
» Judecătoarea Carmen Marinescu a fost adusă la Curtea de Apel Craiova

Gorj

» Zeci de percheziţii pentru o evaziune fiscală de aproape un milion de euro
» Poveşti de viaţă din comuna Crușeț
» Guvernul a cheltuit banii de pomană cu locuinţele sinistraţilor
» Au renunţat la catedră şi au plecat la muncă în străinătate
» Doi gorjeni suspectaţi că ar fi membri ai unei grupări mafiote au fost arestaţi în Italia
» Gorj: Alpinişti utilitari angajaţi să distrugă cuiburile de ciori din Parcul Central din Târgu Jiu
» Gorj: Incendiu simulat la mall-ul din Târgu Jiu
» Capșune de Polovragi
» Gorj: Preşedinte de obşte, anchetat pentru evaziune fiscală
» Gorj: Festivalul păstrăvului, mâine la Tismana
» Gorj: Copil de doi ani, găsit mort într-o groapă cu apă
» UPDATE Gorj: 21 de percheziţii la afacerişti din judeţ

Olt

» Olt: Podul de la Slatina a fost redeschis circulaţiei

Sport

» Echipele craiovene susţin meciuri importante astăzi
» Ambiții mari pentru micii karatiști
» Balint: Mă bucur mult pentru Craiova
» Fotbal – Michel Platini, reales în funcţia de preşedinte al UEFA
» Fotbal – Constantinescu şi Gârbiţă merg în Austria cu lotul U15
» Fotbal – Tricolorii Under 17 au bifat două înfrângeri la „Turul de Elită”

Bani & Afaceri

» Când pot firmele să țină Fiscul la ușă

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top