11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLaboratorul Spitalului de Urgență - aparatură nouă, spațiu insuficient

Laboratorul Spitalului de Urgență – aparatură nouă, spațiu insuficient

Laboratorul de anatomie patologică este o parte mai puțin cunoscută a Spitalului de Urgență Craiova, dar foarte importantă. În ultimul an, aparatura necesară celor 17 medici care lucrează aici a fost înnoită. Însă, spațiul este prea mic pentru volumul de muncă, având în vedere că s-a ajuns la aproape 5.000 de cazuri pe lună pentru care se solicită analize. În urmă cu aproape două săptămâni, Consiliul Județean Dolj a alocat bani pentru extinderea laboratorului.

În spatele Spitalului de Urgență se află Laboratorul de anatomie patologică. O tăblie vopsită cu albastru deschis, pe care stă scris „Laborator de anatomie patologică“, te anunță că ai ajuns unde trebuia, pentru că laboratorul ocupă parterul unei clădiri vechi.
Deși cei mai mulți cred că în acest loc se fac doar autopsii, lucrurile nu stau chiar așa. Anatomia patologică se ocupă cu diagnosticul bolilor pe baza studierii schimbărilor macroscopice și microscopice a celulelor și țesuturilor, suferite de pe urma unei stări patologice. Rolul medicilor, prin analizele pe care le fac, este de a spune dacă în urma testului pacientul suferă sau nu de cancer.
Prof. univ. dr. Cristiana Simionescu, șefa laboratorului de Anatomie Patologică, explică modul în care se lucrează în acest laborator. „Activitatea se împarte în două ramuri: microscopie și macroscopie. Cea de macroscopie presupune realizarea necropsiilor pentru cazurile medicale decedate în cadrul spitalului și o activitate mai puțin cunoscută este alegerea acelor fragmente din biopsii care vor urma să fie examinate microscopic în laborator. Există trei departamente: citologie, histopatologie și un laborator de tehnici performante. Sectorul citologie se referă, în principal, la realizarea testului Babeș-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin, dar nu numai la asta. Pe de altă parte, histopatologia ne ajută să stabilim dacă avem de a face sau nu cu leziuni canceroase“, a spus dr. Simionescu.

„Înainte de 1989, erau sub 1.000 de cazuri pe lună, acum am ajuns la 4.500-5.000“

De aproape patru ani, în laborator medicii folosesc tehnica imunohistochimică în unele cancere și la stabilirea terapiei. Această examinare contribuie la prescrierea unor medicamente de către medicii oncologi, mai ales în cazul cancerului mamar. Laboratorul din cadrul Spitalului de Urgență Craiova este singurul din Oltenia în care este folosită acestă tehnică.
Cei 17 medici care lucrează aici trebuie să facă față unui număr tot mai mare de cazuri. Numărul analizelor solicitate pentru a afla dacă un pacient suferă de cancer a crescut mult în ultimii zece ani. Îngrijorător este faptul că această maladie este diagnosticată la vârste din ce în ce mai tinere. „Înainte de 1989, erau sub 1.000 de cazuri pe lună. Pot spune că acum am ajuns la 4.500-5.000 de cazuri, întrucât a sporit foarte mult și complexitatea examinării, astfel încât să fie respectate toate normele impuse de Uniunea Europeană“,  a explicat dr. Simionescu.

Aparatură la standarde europene

În ultimul an, aparatura din laborator a fost înnoită cu banii spitalului. Medicii spun că ceea ce se face în acest laborator, având în vedere aparatura existentă la acest moment, este echivalent cu ceea ce se desfășoară într-un laborator din Occident. „Am avut mulți pacienți cu diagnostic realizat aici care ulterior a fost confirmat în laboratoare din țări precum Austria, Ungaria și chiar din SUA. Ne mândrim cu acest lucru și cu medicii noștri“, a mai spus șefa laboratorului.
Ar mai fi nevoie însă de un sistem de hote în fiecare încăpere a laboratorului, pentru că mediul în care se lucrează este toxic și după mai mult timp poate afecta starea de sănătate a celor care muncesc aici.
Cea mai arzătoare problemă este legată de spațiu. De mai mulți ani, medicii care lucrează aici au expus această problemă autorităților. Vestea bună a venit în urmă cu aproape două săptămâni. „Este lucrul pentru care ne zbatem și am găsit înțelegere în urmă cu două săptămâni, în cadrul ședinței de consiliu județean. Au fost alocați bani pentru extinderea laboratorului, respectiv pentru construirea unei clădiri, anexă celei existente, urmând ca apoi să se completeze dotarea, probabil, prin fonduri de la minister“, a explicat prof. univ. dr. Cristiana Simionescu, șefa Laboratorului de Anatomie Patologică.

La morga spitalului nu s-au făcut dotări

Pentru că anatomia patologică este o specialitate mai puțin cunoscută, am fi tentați să credem că absolvenții de medicină nu sunt atrași de această ramură. Dr. Simionescu spune că unii studenți reușesc chiar din timpul facultății să se îndrăgostească de această specialitate, să-i înțeleagă semnificația și rolul pe care îl joacă în sănătatea pacientului. Aproximativ 15 rezidenți pe an vin în acest laborator. Din cauza spațiului restrâns, medicii rezidenți sunt nevoiți să stea într-o cameră mică.
Dr. Cristiana Simionescu se ocupă și de partea de morgă a spitalului. Aici nu s-au făcut dotări în ultimul timp, dar este nevoie de acest lucru, având în vedere că Secția de Reanimare din cadrul Spitalului de Urgență Craiova este cea mai mare din regiune, iar aici ajung pacienți în stare foarte gravă și sunt zile în care există și 15 decese. În primul rând, ar fi nevoie de frigidere, agregate frigorifice, cum le spun medicii, cu mai multe module de conservare și care ar permite o igienă corespunzătoare în acea zonă. Dar acest lucru poate fi posibil odată cu extinderea și apoi dotarea clădirii în care funcționează laboratorul și morga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS