21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSecția Chirurgie II a Spitalului de Urgenţă, în straie noi

Secția Chirurgie II a Spitalului de Urgenţă, în straie noi

Pereții decojiți, băile insalubre, paturile vechi de zeci de ani din Secția Chirurgie II a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova au căpătat o nouă înfățișare. Clinica a fost renovată complet și așteaptă acum pacienții în condiții decente.

GdS vă prezenta în urmă cu câteva luni condițiile deloc demne de un spital județean în care erau internați bolnavii ce ajungeau în Secția Chirurgie II a celei mai mari unități spitalicești din regiune. (http://www.gds.ro/Local/2014-06-07/Lagarul+de+la+Spitalul+Judetean++de+Urgenta+Craiova/, http://www.gds.ro/Sanatate/2014-08-07/Doua+sectii+ale+Spitalului++de+Urgenta%2C+in+renovare/). Saloanele cu pereți de pe care tencuiala stătea să cadă, băile cu căzi murdare și WC-urile rupte au fost înlocuite. Renovarea secției a început din vară. Un grup de deținuți de la Penitenciarul Craiova a lucrat timp de câteva luni ca secția să îi primească pe bolnavi în condiții decente. Și au reușit.
Secția Chirurgie II este cea mai solicitată clinică de chirurgie a spitalului, unde lucrează 13 medici chirurgi.  În jur de 200 de pacienți sunt operați lunar în acest loc.
În unele dintre saloanele clinicii nu se mai făcuse nimic din 1969, de când a fost înființat spitalul. Acum au fost zugrăvite toate. S-a pus gresie și faianță acolo unde era nevoie. „Am schimbat totul. Era nevoie de îmbunătățiri, mai ales că vorbim de o clinică solicitată. Aproape 50 la sută din cazurile care ajung la noi vin prin Urgență. Toate saloanele au fost renovate, băile au fost și ele igienizate și acum arată bine, de asemenea, instalația sanitară a fost schimbată“, spune Maria Bitu, asistenta-șefă a Clinicii Chirurgie II.

Paturile de o seamă cu spitalul au fost înlocuite

Oficiul alimentar a fost și el renovat. Țevile ruginite și chiuveta veche au dispărut, iar în locul lor au apărut altele noi. „Am cumpărat cuvă nou, de inox, pentru spălatul vaselor. Tot oficiul alimentar este dotat acum. Am pus și un dulap de inox special pentru pâine. De asemenea, am achiziționat și un cărucior nou, care ne ajută să servim pacienții la pat“, a precizat asistenta-șefă a clinicii.
Saloanele au fost și ele igienizate și zugrăvite. Din 1999 nu se mai făcuse o igienizare generală. Toate acestea au fost realizate din banii veniți din partea conducerii spitalului. Însă, clinica a primit și o donație de care era mare nevoie. Fundația Creștină Ethos din Craiova a dotat Secția Chirurgie II a Spitalului Județean cu 28 de paturi noi, electronice, cu trei articulații, în care pacienții operați pot să stea confortabil. Secția avea de mult timp nevoie de paturi pentru că cele existente abia se mai țineau. Ca să mai poată fi folosite, unele au fost sudate.
Important este însă acum ca și oamenii care sunt internați în clinică să păstreze curățenia și noile dotări. Cadrele medicale se plâng de faptul că uneori pacienții distrug ceea ce a fost renovat. Pacienții sunt și ei mulțumiți. „Este bine, curat. Nu am ce să reproșez. Având în vedere condițiile care există în spitalele din țara noastră, aici în clinică lucrurile stau bine. Peste tot ar trebui să se fac schimbări. Bineînțeles că trebuie și bolnavul să întrețină, dar așa e românul: pe o parte cere, pe alta distruge“, spune unul dintre pacienții internați în această secție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS