8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAfecțiunile aparatului respirator, tot mai frecvente

Afecțiunile aparatului respirator, tot mai frecvente

Laringita și sinuzita sunt două dintre bolile aparatului respirator care fac ravagii în sezonul rece (Foto: arhiva GdS)
Laringita și sinuzita sunt două dintre bolile aparatului respirator care fac ravagii în sezonul rece (Foto: arhiva GdS)

Afecțiunile aparatului respirator fac ravagii în sezonul rece. Secțiile ORL ale spitalelor sunt tot mai aglomerate în această perioadă. Laringita și sinuzita sunt boli care nu trebuie neglijate. Medicii ne sfătuiesc cum să tratăm aceste afecțiuni.

Iarna, aerul rece, diferența mare de temperatură, umezeala sunt factori care dăunează organismului, mai ales în cazul persoanelor care au o imunitate mai scăzută. Laringita și sinuzita sunt afecțiunile cel mai des întâlnite în lunile de iarnă.
Laringita este o inflamație a mucoasei laringiene și a mucoasei corzilor vocale care se află în laringe. Cei care suferă de această afecțiune acuză durere la înghițit, răgușeală, tuse seacă și iritativă. Sunt și cazuri care pot evolua cu edem (umflătură nedureroasă – n.r.) al mucoasei laringiene și atunci poate apărea și insuficiența respiratorie. Copiii pot să facă destul de des laringite subglotice, ceea ce înseamnă inflamarea mucoasei laringiene a micuților. Laringita acută la copil poate să devină deosebit de periculoasă și necesită internare. „Este foarte important ca orice pacient care are o răgușeală care durează mai mult de două săptămâni să ajungă la medicul ORL pentru că există posibilitatea apariției unei tumori în laringe. De multe ori, o tumoră despre care nu se știe este tratată ca o laringită chiar și trei luni, iar în final se constată că nu a fost această afecține. În cazul laringitelor virale, este bine ca pacienții să ajungă, în primul rând, la medicul de familie pentru că această afecțiune se poate trata și într-un astfel de cabinet. Însă, atunci când apar complicații, pacientul trebuie să ajungă la medicul specialist“, spune Ionel Osman, medic primar ORL în cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova.

Laringita netratată poate duce la cancer

Netratată la timp, banala laringită poate să ducă chiar la cancer laringian, o boală tot mai frecvent întâlnită. Pentru evitarea complicațiilor, medicii spun că orice afecțiune a căilor superioare trebuie tratată cu maximă seriozitate. „Un nas care curge, un nas care se înfundă trebuie să fie tratat. Poate să fie o viroză banală și în șapte zile cu tratament se vindecă, dar fără tratament viroza banală poate să se complice cu aceste afecțiuni laringiene, cu sinuzite pentru că orice afecțiune sinuzală cauzează complicații. Laringita trebuie tratată de la primele semne, indiferent dacă pacientul este adult sau copil“, atrage atenția dr. Ionel Osman.
Iarna, laringita este des întâlnită la copii pentru că ei au o imunitate mai scăzută. Nici adulții nu sunt, însă, prea feriți, având în vedere că mulți lucrează și în medii toxice și sunt și fumători.
Tratamentul laringitei este relativ simplu. „Pacienții trebuie, în primul rând, să facă repaus vocal. Dacă bolnavul are febră sau dacă tușește productiv, pentru că uneori laringita se poate asocia și cu afecțiuni pulmonare, pneumonii, de exemplu, atunci trebuie administrat și un antibiotic, antiinflamator. Seara trebuie puse în regiunea gâtului comprese calde, ușor alcoolizate. De asemenea, se recomandă pacientului lichidele calde, ceaiuri din abundență. Este interzis să se consume băuturi reci și acidulate. La fel de important este ca bolnavul să renunțe la fumat. Cei care fumează își asumă un mare risc“, mai atrage atenția dr. Ionel Osman.

Sinuzita explodează în sezonul rece

Durerea frunţii, a tâmplelor, a orbitelor, toate acestea pot fi consecinţa inflamării sinusurilor. Sinuzita reprezintă infecția mucoasei nazale și sinusale și este des întâlnită în sezonul rece. Orice răceală pe care o avem și care se manifestă ca un nas înfundat, un nas care curge, înseamnă de fapt o sinuzită. De-a lungul vieții, fiecare om dezvoltă mai multe sinuzite.
Principalul semn al sinuzitei se manifestă prin durere. Localizarea acestei dureri depinde de poziția sinusului afectat. „Dacă este afectat sinusul maxilar, durerea este în zona obrazului, dacă este afectat sinusul etmoid, durerea este în unghiul intern al ochiului, iar când este afectat sinusul frontal, sigur durerea apare la frunte. Sinuzita frontală are și o caracteristică, așa numita colică frontală în care durerea apare dimineața în jurul orei 9.00 – 10.00 și se domolește către prânz“, explică dr. Osman.
De cele mai multe ori, sinuzita este vindecabilă. Este recomandat să mergeți la medic de la primele simptome. În cazul unei sinuzite virale, se recurge la antiinflamatoare, la ședințe de aerosoli, hidratare, repaus fizic. Dacă sinuzita se complică și apar secreții purulente, atunci infecția trebuie combătută cu antibiotice asociate cu antiinflamatorii. „Mai folosim ceva în terapia ORL pentru a ajuta acele sinuzite care se complică. Acolo unde apar cantități mari de lichid în sinusuri folosim puncția. Nu este o manevră chiar plăcută, însă, se face întotdeauna cu
anestezie. Există pacienți care spun că puncția doare foarte rău, dar și bolnavi care spun că puncția nu doare“, spune medicul orelist.
Puncțiile sunt făcute pentru evitarea cronicizării sinuzitei. Dacă boala există de mai mult de trei săptămâni, există riscul de cronicizare și atunci varianta este intervenția chirurgicală. „Cu cât pacientul întârzie mai mult vizita la medic și dacă a mai făcut și un tratament neadecvat, situația se complică și atunci uneori nu ne rămâne decât să intervenim chirurgical. Chiar și sinuzitele banale pot să se complice cu abces cerebral și pacientul poate să moară“, precizează dr. Ionel Osman.

Peste 2.000 de cazuri de viroze în ultima săptămână

În ultima săptămână, în Dolj au fost înregistrate 2.099 de cazuri de viroze, dintre care 1.250 sunt infecții acute ale căilor respiratorii superioare, după cum arată datele furnizate de Direcția de Sănătate Publică Dolj. Numărul cazurilor este în scădere, având în vedere că săptămâna care a trecut au fost înregistrate peste 2.500 de cazuri. În ultima săptămână, au fost depistate și 830 de pneumopatii și două cazuri de gripă: unul la un copil în vârstă de câteva luni, care a fost internat și un caz la o persoană peste 65 de ani, tratată la domiciliu. În ambele, a fost identificat virusul AH3. Din totalul cazurilor raportate, 16,38% au necesitat internări și e vorba de pacienți cu pneumopatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS