11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSpitalul Motru nu are nici medici, nici aparatură

Spitalul Motru nu are nici medici, nici aparatură

Managerul Spitalului Municipal Motru, Teodor Zavate, spune că electrocauterul a devenit piesă de muzeu (Foto: Traian Mitrache)
Managerul Spitalului Municipal Motru, Teodor Zavate, spune că electrocauterul a devenit piesă de muzeu (Foto: Traian Mitrache)

Spitalul Municipal Motru este măcinat de probleme. Medicii se zbat să facă față numărului mare de bolnavi, iar multe aparate medicale sunt piese de muzeu. Au existat perioade în care actualul manager a fost nevoit să opereze de unul singur.

Spitalul din Motru este o unitate medicală mică, dar cu probleme mari, fiind la limita supraviețuirii. Are nevoie ca de aer de cadre medicale, care nu se îngrămădesc să lucreze aici. Altă povară grea este lipsa aparaturii medicale. „Suntem un spital mic şi ne zbatem să facem o treabă ce ar putea să fie dusă la bun sfârșit de către un spital de urgență. Fiind un spital mic, avem limitele noastre. Nu ne permitem să operăm urgențe la orice oră, de aceea pe unele le îndrumăm către Spitalul Județean Târgu Jiu și Spitalul Județean Severin, cu care avem încheiate protocoale“, a declarat managerul spitalului, dr. Teodor Zavate.

Operații la limita legii, din cauza lipsei de medici

Pare greu de crezut, dar în România anului 2015, unii medici sunt nevoiți să facă operații ca acum un secol. Aproape o jumătate de an, în spitalul din orășelul gorjean, medicul Teodor Zavate a fost nevoit să opereze singur. „A fost o perioadă grea. La început am fost cu doctorul Bratiloveanu, dar a ieșit la pensie și am rămas singur câteva luni, din iulie până în ianuarie. Iar anestezistul venea din alt județ“, a spus medicul.
Au fost situații în care chirurgul a făcut anestezia singur, pentru că medicul care trebuia să facă acest lucru nu era în permanență în spital, iar viața bolnavilor era în joc. Doctorul Zavate susţine că tot ceea ce a fost nevoit să facă „este la limita legii“.
Acum, în spital sunt doi chirurgi, dar situația tot nu este la normal pentru o unitate medicală. „În spital suntem doi chirurgi. Este și un anestezist cu normă întreagă, care lucrează de la ora 8.00 la 15.00. Urgențele care se pot efectua în acest timp se efectuează. Cele care sunt acute, și considerăm că accidentele postoperatorii sunt mai bine manageriate într-un spital județean, le trimitem acolo. Pentru că fiecare chirurg răspunde de cel pe care îl pune și îl dă jos de pe masa de operație“, a adăugat managerul spitalului.

„Personalul care vine să lucreze în spital nu vine să trateze cu aer și cu o pastilă“

Medicii nu sunt interesați să vină să lucreze în acest spital, tocmai pentru că nu li se asigură aparatura de care au nevoie. „Personalul care vine să lucreze în spital nu vine să trateze cu aer și cu o pastilă. Avem mare nevoie de aparatură. Medicii vin să investigheze, să pună diagnostic și să trateze. La Chirurgie și la Anestezie ne-ar trebui mult mai mult personal. Am avea nevoie de personal medical și la Secția de fizioterapie, pe care am putea să o dezvoltăm, având în vedere că suntem o zonă minieră, cu pacienți cu boli cronice. Suntem, însă, limitați de bugetul pe care îl primim de la Casa de Asigurări. De exemplu, în luna ianuarie a acestui an, am primit 630.000 de lei. Nu este mai puțin decât anul trecut, dar nu putem face prea multe din acești bani. Cu banii primiți plătim utilitățile și cumpărăm medicamentele. În ianuarie, însă, am cerut sprijinul primăriei pentru plata utilităților“, a povestit dr. Teodor Zavate, managerul spitalului.

Nici tomograf, nici laparoscop

În Secția de chirurgie a acestui spital se fac, în medie, cinci operații pe zi. Însă, spitalul nu face față numărului mare de bolnavi care ajung aici. Cu toate acestea, sistemul medical nu le oferă medicilor condiții optime în care să-și desfășoare activitatea. O parte din aparatură a cedat, iar spitalul nu are nici măcar tomograf. „Ne trebuie un tomograf pentru că orice spital are nevoie de așa ceva. Pentru Secția de chirurgie am avea nevoie de un laparoscop pentru că odată ce avem această aparatură crește și plaja de afecțiuni pe care o putem trata. La Ortopedie ne trebuie un aparat de raze mobil, la ORL ne trebuie un videonazofaringoscop. Peste tot avem nevoie de aparatură. Anul trecut, s-a cumpărat un ventilator pentru urgență cu bani veniți de la consiliul local, iar de la Ministerul Sănătății, am primit ultima dată un aparat de anestezie acum șapte ani“, a povestit managerul spitalului despre realitatea cruntă de care se lovesc zilnic pacienții și cadrele medicale.

Aparatura existentă e suprasolicitată

Unul dintre aparatele uzate este electrocauterul. „Este o piesă de muzeu. Ne-ar trebui încă cel puțin două aparate electrice. Electrocauterul este vechi, din anii ‘60-’70, pentru care nu mai avem service. Mai avem unul în sala de operații pe care îl folosim. Dar îl împărțim și cu ginecologii, și cu dermatologii. Am avea nevoie ca de aer de încă unul. Personalul vrea să profeseze la limita superioară“, menționează dr. Teodor Zavate.
Dr. Costinel Vintilescu lucrează de ani buni în cadrul Secției de boli interne a acestui spital și spune că aparatura existentă este suprasolicitată. „Avem nevoie de ecograf performant, de  electrocardiograf. Cele pe care le avem sunt suprasolicitate și se defectează frecvent. Avem nevoie la nivelul spitalului de un tomograf“, atrage atenția medicul.

Pacienții, nemulțumiți că sunt puși pe drumuri

Așa se face că unii pacienți care ajung în acest spital nu pot fi tratați și sunt trimiși la alte unități medicale. Recent, un pacient a ajuns cu apendicită la Spitalul din Motru, iar medicii au decis să îl trimită mai departe pentru că medicul chirurg se afla în altă operație. Pacientul s-a simțit, însă, nedreptățit și a făcut plângere la Direcția de Sănătate Publică Gorj. Cum explică managerul spitalului aceste lucruri?
„Noi suntem un spital municipal, nu suntem spital de urgență, nu avem linie de terapie și anestezie. Am considerat că ar fi mai bine să ajungă la alt spital și i s-a adus la cunoștință că nu se poate rezolva, în bune condiții, operația la noi. Pentru că posibilele complicații sunt mult mai bine manageriate într-un spital județean, iar în programul operator era un copil cu apendicită acută. I s-a dat trimitere la Spitalul Turnu Severin. După aceea, s-a făcut o reclamație telefonică la DSP pentru că s-a considerat că apendicita se rezolvă și aici“, a explicat managerul spitalului.

Rezolvarea: posturi scoase la concurs

Ce soluții există în prezent? Este scos la concurs un post de chirurg și vor fi scoase posturi de asistente pe ginecologie și infirmiere, spune managerul. Numai în ultimul timp din spital au plecat două asistente, două infirmiere și o parte din medici au ieșit la pensie sau urmează să iasă. Cu privire la această situație, reprezentanții DSP Gorj spun că au fost scoase posturi la concurs, dar nu se prezintă nimeni.
„Sunt specialități deficitare la nivel național, chirurgie, ortopedie, pentru care nu se prezintă nimeni sau se prezintă cel mult un medic. De regulă, medicii se duc la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, pentru că vor să lucreze într-un spital de grad superior, unde sunt mai multe dotări. Dacă nu sunt toate cele necesare și în spital există un singur medic în acel moment, nu are voie legal să opereze. Nu operezi pentru că pot apărea complicații și nu ai cum să le rezolvi singur. Iei legătura cu colegii de la alt spital și trimiți pacientul acolo“, a declarat Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj.

Aproximativ 600.000 de lei pentru aparatură medicală

Spitalul Municipal Motru se află sub administrarea primăriei. Edilul Dorin Hanu susține că an de an a alocat sume importante pentru dotarea spitalului. „Anul acesta avem alocată o sumă de aproximativ 600.000 de lei pentru achiziționarea de aparatură și pentru modernizarea zonelor pe care nu am reușit, deocamdată, să le facem. Este vorba de Secția de pediatrie de la etajul trei. Ne dorim și mai mulți specialiști, dar ne lovim de situația în care medicii preferă să plece în alte locuri, în străinătate, fiindcă suntem un orășel mic și posibilitățile sunt destul de limitate. Orașele mici nu prea îți oferă satisfacții deosebite din punct de vedere profesional, mai ales în actul medical. Și salariile sunt mici. Noi încercăm pe cât posibil să atragem în general tinerii care provin din Motru. Avem foarte multe promisiuni. În acest an, vor veni mulți dintre cei care au terminat facultatea. Bugetul scade, însă, odată cu disponibilizările din minerit. Anul acesta este cu aproape zece milioane de lei mai mic“, a spus edilul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS