5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCNAS: Peste 3,8 milioane de pacienți au inițializat dosarul electronic de sănătate

CNAS: Peste 3,8 milioane de pacienți au inițializat dosarul electronic de sănătate

Peste 3,8 milioane de pacienți au inițializat până în prezent dosarul electronic de sănătate, la aceste dosare participând cu informații peste 6.200 de medici, a precizat joi Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), potrivit Agerpres.

„Dosarul electronic de sănătate al pacientului, componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate, conține informații medicale despre pacient, adunate la nivel național de la toți furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat în contact. Inițializarea dosarului electronic de sănătate se realizează la cererea pacientului de către orice medic care deține o semnătură electronică calificată. La inițializarea unui dosar se va încărca din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) istoricul medical al pacientului începând cu anul 2010, anul din care există sistemul centralizat”, afirmă sursa citată într-un comunicat de presă.

Potrivit CNAS, procedura de inițializare a unui dosar electronic de sănătate durează aproximativ un minut, unicul proprietar al datelor conținute în DES fiind pacientul. De asemenea, pacientul este singurul care poate accesa acest dosar de oriunde, ori de câte ori dorește, cu ajutorul unor parole pe care medicul care constituie DES i le va înmâna. Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua și IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru. CNAS arată că informațiile din dosarul electronic de sănătate sunt structurate în cinci module: modul „Sumar de urgență”, accesibil tuturor medicilor în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului și modulele „Istoric medical”, „Antecedente declarate de pacient”, „Documente medicale” și „Date personale”, accesibile medicilor numai cu acordul pacienților. „În situația în care un pacient are nevoie de servicii medicale de urgență, informațiile din „Sumarul de urgență” sunt foarte importante pentru medicul care trebuie să ia rapid cea mai bună decizie medicală pentru a salva viața pacientului”, se arată în comunicatul de presă.

Pentru un pacient aflat în stare de urgență, RH-ul, grupa sanguină, alergiile la anumite medicamente, bolile de care suferă, precum și orice alte informații pe care pacientul a solicitat să fie înregistrate în „Sumarul de urgență”, sunt extrem de importante, astfel încât medicul care îi acordă primul ajutor să ia cea mai rapidă și mai corectă decizie medicală. „Dosarul electronic de sănătate este un instrument care va aduce beneficii atât pacientului, cât și sistemului de sănătate din România. Medicul va pune un diagnostic mult mai rapid și mai precis consultând acest dosar și nefiind nevoit să se bazeze doar pe ceea ce îi relatează pacientul. De asemenea, se vor putea evita cheltuielile din sistem pentru plata dublelor investigații. Atunci când medicul va vedea în dosarul pacientului că acesta a efectuat de curând setul de analize pe care voia să i-l prescrie, acesta va recomanda investigații suplimentare sau mai amănunțite, necesare pentru punerea unui diagnostic cât mai precis. Banii economisiți astfel vor fi utilizați în sistem pentru servicii medicale de care pacientul are cu adevărat nevoie”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS, potrivit aceleiași surse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS