21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCAS Dolj începe astăzi eliberarea cardului de sănătate

CAS Dolj începe astăzi eliberarea cardului de sănătate

Doljenii trebuie să se prezinte la sediul CAS Dolj pentru eliberarea cardului de sănătate (FOTO: Arhiva GdS)
Doljenii trebuie să se prezinte la sediul CAS Dolj pentru eliberarea cardului de sănătate (FOTO: Arhiva GdS)

Doljenii care nu au intrat până acum în posesia cardului național de sănătate îl pot ridica de astăzi de la sediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Cardurile sunt eliberate fiecărui asigurat în urma unei solicitări făcute către CAS.
Programul pentru depunerea documentelor în vederea eliberării cardului naţional de sănătate este de luni până joi, între orele 9.00 – 13.00, iar eliberarea cardului se face de luni până joi între orele 14.00 – 16.00. Orarul complet îl puteți găsi pe site-ul Casei de Asigurări Dolj. Documentele de care asiguratul are nevoie pentru a primi cardul de sănătate sunt buletinul și o cerere tip care este completată la sediul CAS.
Cardul de sănătate se eliberează fiecărui titular pe baza semnăturii. Pentru cei care nu se prezintă la sediul instituției, cardurile vor fi arhivate. Mai mulți doljeni care s-au prezentat pentru diverse motive ieri la sediul CAS Dolj au primit cardul de sănătate. Astfel, și luni au fost eliberate în jur de 200 de carduri. În Dolj, din cele aproximativ 450.000 de carduri care trebuie să ajungă la asigurați, 33.800 au fost returnate de Poșta Română la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj.

Timp de trei luni, cardul de sănătate va funcţiona în paralel cu actualul sistem

Există însă și persoane care din motive religioase refuză să primească cardul. Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a anunțat că pentru acești asigurați se va elibera în continuare adeverință de asigurat.
Cardul de sănătate are rolul de a face dovada calității de asigurat. Acesta trebuie să confirme prezența asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Fără el nu se vor mai putea deconta serviciile medicale.
De la 1 februarie 2015, românii trebuie să beneficieze de asistenţă medicală doar în baza acestuia. Asigurații trebuie să știe că, timp de trei luni, cardul de sănătate va funcţiona în paralel cu actualul sistem. În perioada menționată se va acorda asistenţă medicală tuturor asiguraţilor chiar dacă nu au în momentul prezentării în cabinetul medical cardul naţional.

Furtul sau pierderea cardului se anunţă la CAS

Asiguratul va suporta contravaloarea cardului în situaţia în care îl pierde, îi este furat sau se deteriorează, dar și în situația modificării datelor personale de identificare. Furtul sau pierderea cardului se anunţă la Casa de Asigurări de Sănătate sau la telverde – 0800800950. În termen de 15 zile, titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate eliberarea unui nou card naţional, pe baza unei cereri însoţite de dovada plăţii în contul Companiei „Imprimeria Naţională“ SA a contravalorii cardului.
Cardul ajunge după 30 de zile de la solicitare. Până la eliberarea noului card, acordarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale se realizează pe baza unei adeverinţe eliberate de Casa de Asigurări de Sănătate care are o perioadă de valabilitate de maximum 30 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS