21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMai puține doze de vaccin antigripal pentru doljeni

Mai puține doze de vaccin antigripal pentru doljeni

Medicii doljeni au primit în această toamnă mai puține doze de vaccin antigripal
Medicii doljeni au primit în această toamnă mai puține doze de vaccin antigripal

Campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere a început, însă medicii de familie doljeni au primit mai puține doze în comparație cu anii trecuți. La Direcţia de Sănătate Publică Dolj au ajuns aproximativ 4.500 de doze de vaccin, deși medicii au solicitat 70.000.

Campania de vaccinare antigripală gratuită de anul acesta a debutat cu mai puține doze de vaccin. Ministerul Sănătăţii a cumpărat 500.000 de doze, la jumătate faţă de anul trecut. Copiii, gravidele, bolnavii care suferă de boli cronice, bătrânii, dar și personalul medical sunt cei care au prioritate. Pentru a li se administra vaccinul, pacienții nu trebuie decât să meargă la medicul de familie. Problema este că anul acesta Ministerul Sănătății a trimis în județe puține doze de vaccin. Dacă până în această toamnă ministerul comanda un milion de vaccinuri antigripale, de această dată a achiziționat doar 500.000 de doze. Însă, printr-un comunicat de presă oficialii au explicat că, dacă va fi nevoie, numărul dozelor va fi suplimentat.
Medicii de familie doljeni spun că numărul dozelor este mai mic și din cauză că puțini pacienți mai solicită vaccinarea. „Au venit mult mai puține doze anul acesta. Am primit opt doze de cabinet, în condițiile în care anii trecuți primeam între 50 și 100. Este posibil să ne trimită în tranșe. Poate că nu au fost nici bani suficienți. În plus, pacienții nu sunt interesați și nu prea mai vor să se vaccineze. Eu am făcut deja dozele pe care le-am primit, dar depinde de pacient“, a spus medicul de familie Carmen Dogaru. Cei care vor să își facă vaccinul neapărat și medicul de familie nu mai are nici o fiolă îl pot cumpăra de la farmacie. Vaccinul costă 30 de lei.

„Nu știu cât de sigure sunt aceste vaccinuri“

Medicul de familie Carmen Dogaru recomandă vaccinul antigripal pentru că este cel mai eficient mijloc de a preveni infecția și complicațiile grave provocate de virușii gripali. „Eu îl recomand, iar pacienții nu trebuie să se teamă de reacțiile adverse. Fiecare face cum vrea pentru că nu este obligatoriu, dar avantajele sunt mai mari decât dezavantajele. El protejează pacienții de gripă pentru că, odată cu aceasta, apar și complicațiile. Ca reacții adverse, persoana poate să facă febră, să îi curgă nasul sau să aibă o durere locală, dar nu sunt probleme mari și pacientul nu are de ce să își facă griji“, spune dr. Carmen Dogaru.
Părerile craiovenilor despre vaccinarea antigripală sunt împărțite. Ion Voicu are 62 de ani și spune că anul acesta nu și-a făcut vaccinul antigripal, dar anul trecut a mers la medicul de familie pentru vaccinare. „Anul trecut l-am făcut pentru că sunt bolnav cronic și medicul mi-a recomandat. Nu am avut probleme, dar acum nu am făcut pentru că doctorul mi-a spus că nu are. Eu zic că te ajută cât de cât, mai ales pe noi, bolnavii cronici“, spune bărbatul.
În schimb, Andreea spune că se teme de reacțiile adverse ale vaccinului. „Nu mi-am făcut în nici un an și nici nu am de gând să îl fac. Nu știu cât de sigure sunt aceste vaccinuri, mai ales că tot timpul s-a discutat în contradictoriu pe această temă“, spune fata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS