5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBolnavii de hepatită, tratați cu medicamente depăşite

Bolnavii de hepatită, tratați cu medicamente depăşite

Hepatita este frecventă peste tot în lume, iar România ocupă primul loc în Europa ca număr total de cazuri de hepatită C. Avem program național pentru această boală, dar nu există program de prevenție. În plus, pacienții români bolnavi de hepatită nu au acces la cele mai noi tratamente, așa cum se întâmplă în Europa.

Hepatitele sunt boli infecțioase de natură virală sau toxică a ficatului, care constau în distrugerea celulelor hepatice.
Afectarea ficatului are multe cauze, una dintre cele mai importante este consumul de alcool, după cum spun medicii. Hepatita acută, hepatita cronică și ciroza alcoolică prezintă o incidență crescută în majoritatea țărilor în care consumul de alcool este crescut, iar România este una dintre aceste țări. Din păcate, foarte multe cazuri de hepatită se asociază cu deficite nutriționale și uneori se ajunge la ciroză. Medicii spun că incidența acestei boli este mare și în Oltenia, deoarece există un consum în exces de alcool, mai ales de vin și rachiu. „Mulți pacienți zic că beau de la ei din gospodărie, dar uneori chiar și aceste băuturi sunt toxice. Alcoolul este toxic prin el însuși și, în plus, dispozitivele artizanale pe care le folosesc oamenii conțin de multe ori plumb și apare intoxicația cu plumb. Astfel că poate cele mai frecvente boli hepatice din zona noastră sunt cele provocate de consumul excesiv de alcool“, a explicat dr. Paul Mitruț, specialist în gastroenterologie.

„700.000 de români au virus C, dar nu toți cunosc acest lucru“

A doua cauză în apariția bolilor hepatice este determinată de infecțiile virale. Acestea apar în cazul multor oameni, deși unii dintre ei au obiceiuri alimentare sănătoase și nu fac exces de alcool, dar prin infectarea cu diferite virusuri hepatice contactează boli severe, care pot duce chiar la deces. „Sunt mai multe virusuri hepatice, virusul A, virusul B, virusul C, virusul D, virusul E. Virusul A dă forme acute de boală hepatică și aceasta se vindecă fără leziuni. Problemele cele mai severe le dau infecțiile cu virusurile B, C și D. În România, hepatita C este considerată ca fiind pe locul I în Europa din cauza unei incidențe în jur de 3,5%, adică aproximativ 650-700.000 de români sunt infectați cu virus C. Din păcate, nu toți cunosc acest lucru, nu toți sunt depistați“, a spus specialistul în gastroenterologie.

„În Europa de Vest, toate țările au introdus de aproape
un an tripla terapie”

În România există un program național pentru hepatitele virale B, C și D, iar pacienții cu virus C, în general sunt tratați prin terapie antivirală (dubla terapie), cu o rată de vindecare de 50-55%. Însă, în România nu s-a introdus încă tripla terapie, adică asocierea la terapia deja existentă a altor molecule care ar crește rata de răspuns virusologic până la 70-80%. „În Europa de Vest, toate țările au introdus de aproape un an tripla terapie. Noi încă mai așteptăm, sperăm să se introducă. Sunt mulți pacienți care nu au răspuns la dubla terapie și care așteaptă tripla terapie pentru a se putea vindeca și pentru a împiedica transmiterea mai departe a virusului. Este în interesul tuturor să tratăm aceste cazuri pentru a se împiedica focarul de transmitere a virusului“, a precizat dr. Paul Mitruț.
Infecția cu virus B este foarte răspândită, dar „avantajul“ acestei forme este faptul că nu toți cei care au virusul B fac hepatita. „Noțiunea de purtători sănătoși nu prea este acceptată, dar sunt purtători de virus B care nu au leziuni hepatice în momentul examinării, dar pot prezenta reactivări în timp. Astfel, sunt mulți pacienți cărora li s-a spus că sunt purtători și nu se mai  prezintă la medic deloc, iar în cazul lor virusul poate să reactiveze boala după șase luni, un an, doi, și ei ajung să prezinte în timp boală hepatică severă și chiar ciroză hepatică cu oportunități terapeutice reduse. Recomand acestor pacienți ca la șase luni să se prezinte la medic, să fie monitorizați printr-un cabinet de specialitate pentru a depista activarea bolii și a preveni evoluția acesteia“, a precizat dr. Paul Mitruț, specialist în gastroenterologie.

„Pacienții care nu au răspuns la dubla terapie așteaptă să aibă acces la aceste terapii“

Pentru prevenție este foarte important ca pacienții să depisteze prezența virusului prin analize biologice specifice (determinarea virusului B și C care se fac de rutină), de obicei la indicația medicului de familie. După aceea, monitorizarea pacientului se face la medicul gastroenterolog sau infecționist. Medicul specialist evaluează boala făcându-i pacientului un test de replicare virală prin care se stabiliște dacă virusul este activ sau nu. Pentru virusul B și C se pot face testări gratuite. „De asemenea, se evaluează funcția hepatică, respectiv gradul de fibroză, și după aceea se întocmește un dosar care se trimite la Casa de Asigurări Dolj, de acolo se trimite la Comisia Națională, unde este evaluat fiecare caz și se dă aprobarea de tratament. Orice pacient cu virus C sau virus B poate să vină să își facă aceste analize și după aceea să urmeze circuitul prin care are acces direct la terapia antivirală. Din fericire, în ultimii ani nu se mai așteaptă prea mult pentru terapie. Anii trecuți se aștepta uneori un an-doi. Acum, în două-trei luni se reușește obținerea aprobării. Sperăm însă să vină și tripla terapie pentru că pacienții care nu au răspuns la dubla terapie așteaptă și ei sunt cei mai îndreptățiți să aibă acces la aceste terapii. 30-40% dintre cei care au făcut terapia antivirală nu au răspuns la tratament și așteaptă terapiile noi, care pot să-i vindece și să oprească evoluția bolii“, a explicat medicul Paul Mitruț.

„În stomatologie există un risc extrem
de mare“

Se spune că hepatita este și boala mâinilor murdare, iar această titulatură se potrivește mai ales tipului A, cel cu transmitere digestivă. Forma de tip A apare în epidemii, este mai ales forma acută, se manifestă în colectivități de copii, în tabere. Trebuie făcută o prevenție în aceste cazuri, o instruire a copiilor pentru a respecta condițiile de igienă. Hepatitele B, C și D sunt transmise, în general, prin transfuzii sangvine, prin instrumentar insuficient sterilizat sau transmitere sexuală. În ultimul timp, apar tot mai multe cazuri în care oamenii fac hepatită după ce au mers să se trateze la stomatolog. „În stomatologie există un risc extrem de mare dacă nu se folosește instrumentar de unică folosință sau sterilizat corespunzător. Și atunci când se fac tatuaje sau piercinguri există un risc extrem de mare de transmitere“, a spus medicul specialist, Paul Mitruț.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS