10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCriza vaccinurilor pentru nou-născuți, rezolvată pe jumătate

Criza vaccinurilor pentru nou-născuți, rezolvată pe jumătate

Sute de bebeluși au plecat în ultimele trei luni nevaccinați din spitalele craiovene. În acest interval, vaccinurile împotriva hepatitei B și a TBC-ului au lipsit din maternități. Dozele împotriva tuberculozei au ajuns săptămâna trecută la Direcția de Sănătate Publică Dolj, dar vaccinul împotriva hepatitei încă lipsește. Îngrijorați, unii părinți încearcă să facă rost de acest vaccin din străinătate.

Ministerul Sănătății a întârziat licitațiile pentru achiziționarea vaccinurilor împotriva hepatitei B și a TBC-ului și din această cauză au apărut probleme în maternitățile spitalelor din toată țara. Vaccinurile nu se găsesc nici în farmaciile din Craiova. Îngrijorați, unii părinți au adus vacinul împotriva hepatitei B din străinătate. Este și cazul familiei Gavrilescu din Craiova. Pe 23 iulie 2014, li s-a născut nepoata la maternitatea Spitalului de Urgență, dar fetița nu a fost vaccinată, așa cum nu au fost în această perioadă sute de copii doljeni.
Pentru că au în familie o rudă ce a contractat hepatită după ce a fost la stomatolog și care a ajuns să facă transplant hepatic, bunicii fetiței consideră că micuța riscă să contracteze oricând virusul și că trebuie să fie imunizată. „Am dat telefoane peste tot în țară ca să facem rost de acest vaccin. Am sunat la farmacii, la spitale și nu am găsit nicăieri pentru că peste tot este criză. Având în vedere că am trecut printr-o experiență nefericită în familie, am considerat că trebuie să imunizăm copilul. Pentru că nu am găsit vaccinul în țară, am sunat în nenumărate rânduri la Ministerul Sănătății. Însă, nu am reușit să vorbesc cu persoana care trebuia pentru că de fiecare dată mi s-a spus ba că e ocupată, ba că nu este în birou“, a spus Ion Gavrilescu, bunicul fetiței nevaccinate.

„Dacă în țară nu am găsit, am încercat  în străinătate“

Pentru că zilele au trecut și dozele de vaccin încă nu au ajuns la medicii de familie din Craiova, ca să imunizeze copiii, familia Gavrilescu a luat legătura cu o cunoștință din Italia căreia i-au cerut să le facă rost de vaccinul împotriva hepatitei B. „Dacă în țară nu am găsit, am încercat în străinătate. O cunoștință care locuiește în Milano ne-a ajutat. Doza a fost trimisă din Italia pe 12 august și a ajuns în Craiova pe 17 august. Iar pe 18 am mers la medicul de familie. Dar doctorul nu a imunizat copilul pentru că a spus că nu știe dacă vaccinul a fost transportat corect, la temperatura la care trebuie, și că dacă îl face riscă să producă mai mult rău decât bine“, a povestit bunicul.

„Temperatura nu trebuie să fie mai mare de opt grade“

Este important să știți că vaccinurile trebuie transportate și păstrate la o anumită temperatură, iar, dacă aceasta nu este respectată, ele devin inactive și pot cauza reacții adverse. Este bine ca înainte de a lua decizia să aduceți doza de vaccin din altă țară să consultați medicul de familie. Nici farmaciile nu aduc doze mari de vaccin de acest fel, tocmai pentru că acestea solicită condiții stricte de depozitare. Elena Călin, președinta Colegiului Farmaciștilor Dolj, spune că în acest caz condițiile de transport trebuie respectate cu strictețe. „În acest moment nu mai există vaccinul împotriva hepatitei B în farmaciile craiovene pentru că nu se mai importă. Însă, părinții care vor să îl aducă din străinătate trebuie să știe că el se transportă într-o ladă frigorifică și temperatura nu trebuie să fie mai mare de opt grade. Există condiții speciale de transport, iar, dacă acestea nu se mai respectă, atunci vaccinul nu mai este bun“, a spus Elena Călin.

„Nu este normal ce se întâmplă, rămân atâția copii nevaccinați“

Bunicii fetiței rămase nevaccinate consideră că nu este normal ce se întâmplă, având în vedere că România se află pe primele locuri în Europa în ceea ce privește incidența acestei boli. „Noi acum nu știm ce trebuie să facem. Nu este normal ce se întâmplă, rămân atâția copii nevaccinați și apoi ne trezim că sunt bolnavi. După ce că se nasc din ce în ce mai puțini copii, nici de ei nu are statul grijă“, spune Ion Gavrilescu.
În ţara noastră, vaccinarea împotriva virusului hepatic B se face încă din 1995 și este obligatorie. Vaccinarea este cuprinsă în Programul național de imunizare, iar pentru grupele de risc și alte categorii de vârstă, aceasta se face la cerere. Vaccinul este important pentru că acționează prin formarea de anticorpi care te feresc de infecțiile ulterioare cu virusul hepatitei B (VHB).
În mod normal, imunizarea împotriva hepatitei B trebuie făcută în primele 24 de ore de la naștere. Dr. Gindrovel Dumitra face parte din grupul de vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei și spune că vaccinarea bebelușilor este foarte importantă. „Vaccinul protejează copiii și este bine să fie făcut în primele ore după naștere. Există multe mame care au virusul hepatic fără să știe și îl pot transmite și copiilor, iar acest vaccin făcut la timp protejează copilul. Având în vedere că la noi există foarte mulți bolnavi de hepatită, cu atât mai mult este nevoie de imunizare“, a precizat dr. Gindrovel Dumitra.

„Au venit 12.800 de doze de vaccin împotriva tuberculozei”

În Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Craiova, vaccinul împotriva hepatitei B nu se mai găsește din primele zile ale lunii iunie. Tot de atunci, nici Maternitatea Spitalului „Filantropia“ nu mai are acest vaccin și nici pe cel împotriva TBC-ului. Ultima zi în care medicii de la Spitalul de Urgență au imunizat bebelușii împotriva hepatitei a fost 3 iunie. În luna iunie, au rămas nevaccinați 227 de copii împotriva hepatitei B, iar în luna iulie, peste 151 de nou-născuți care nu au fost imunizați.
Purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Dolj, Ștefan Popescu, a precizat că dozele de vaccin împotriva virusului hepatic încă nu au ajuns. În schimb, săptămâna trecută, au venit dozele de vaccin împotriva TBC-ului. „Au venit 12.800 de doze de vaccin împotriva tuberculozei. Celelalte nu au ajuns încă. Însă, părinții nu trebuie să se îngrijoreze pentru că hepatita B se transmite numai prin sânge sau prin contact sexual, iar bebelușii nu au un risc crescut“, a spus Popescu

Hepatita, o boală cu multe victime

După datele Organizației Mondiale a Sănătații, aproximativ două miliarde de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B, una din șase persoane suferind de hepatită cronică provocată de acest virus. Prin vaccinare, se reduce cu până la 95-98 la sută riscul de infectare. Medicii apreciază că 60 la sută din cei care fac hepatită acută cu virusul hepatitei B se pot vindeca, restul de 40 la sută rămânând purtători ai virusului, dezvoltând hepatită cronică, ciroză sau chiar cancer hepatic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS