14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCancerul de colon, fără program de prevenție

Cancerul de colon, fără program de prevenție

Cancerul colorectal este al doilea ca frecvență în rândul cancerelor în România. Dacă românii care au peste 40 de ani ar fi testați periodic, așa cum se întâmplă în multe țări din lume, lucrurile s-ar putea îmbunătăți. În România, nu există însă un program de screening.

Stilul de viață haotic și alimentația nesănătoasă sunt cauzele pentru care în ultimul timp tot mai mulți oameni se confruntă cu probleme ale aparatului digestiv. Cea mai mare incidență a cancerului tubului digestiv apare la nivelul colonului. Acest tip de cancer ocupă locul doi ca incidență în România. Medicii spun că este nevoie urgentă de un program național de prevenție.
„Trebuie responsabilizate familiile și făcută o terapie preventivă. În cazul cancerului de colon este extrem de important să se facă un diagnostic preventiv, un screening pentru că formele depistate precoce au un prognostic foarte bun, unele depășind 10-15 ani de supraviețuire. Iar altele pot fi vindecate“, a spus dr. Paul Mitruț, specialist în gastroenterologie.

În toată lumea există program de screening

Din păcate, în România, nu există un program național de prevenție. În toate țările din Uniunea Europeană, în SUA, în țările din America de Nord și chiar în multe state din Asia, există programe de screening pentru cancerul colorectal. „Acolo există două programe de screening. Unul este prin depistarea hemoragiilor oculte în scaun și al doilea prin efectuarea colonoscopiei profilactice de screening care se face la cinci ani după împlinirea vârstei de 45 de ani. Practic, toată populația care are această vârstă din țările europene și Statele Unite este verificată pentru a se depista leziunile cu potențial malign de la nivelul tubului digestiv. În România, s-a încercat inițierea unui program de screening, dar, din păcate, până în prezent nu s-au obținut rezultate. Să sperăm că în anii viitori vom reuși să facem ceva în acest sens, pentru că așa putem depista foarte multe cazuri în fază precoce, care pot fi vindecate“, a spus medicul  specialist în gastroenterologie.

Este și o boală genetică

Pe lângă stilul de viață nesănătos, predispoziția genetică este un factor important în apariția acestei maladii. De altfel, există în cazul anumitor pacienți cazuri de cancer de colon care au o predispoziție genetică pură. „Există o genă și niște sindroame generice, sindromul Lynch, sindromul Gardner în care toți membrii familiilor care au această predispoziție genetică au risc de aproape 100% de a face cancer de colon. Aceste cazuri sunt rare, dar nu inexistente. Astfel că pacienții cu predispoziție venită din familie trebuie monitorizați din copilărie, pentru că riscul de a face leziunile maligne apare încă din tinerețe. De exemplu, dacă aveți o rudă de gradul I, II sau III cu cancer de colon se consideră că riscul este de două-trei ori mai mare și în aceste situații trebuie făcută o monitorizare specială. Obligatoriu, acești pacienți trebuie să facă testul colonoscopic după 45 de ani“, atrage atenția dr. Paul Mitruț.

„Este foarte important să se depisteze precoce“

Cancerul de colon este o afecțiune care, de obicei, apare după 40 de ani. Sunt foarte puține cazuri care apar înainte de această vârstă. Chiar dacă sistemul de sănătate nu asigură prevenția, medicii spun că pacienții cu risc trebuie să își facă o colonoscopie la 45 de ani pentru a depista eventualele leziuni.
Primele semne care trebuie să vă dea de gândit că ați putea avea cancer colorectal sunt sângerările rectale – scaunele întunecate la culoare şi prezenţa sângelui în ele. Diareea și constipaţia frecvente sunt alte semne. Crampele, durerile abdominale, starea generală de slăbiciune, oboseala inexplicabilă, greaţa, voma, pierderea inexplicabilă în greutate – toate acestea pot indica prezenţa cancerului colorectal. Aceste stări pot fi cauzate și de alte tulburări, nu doar de cancer colorectal, însă este important să consultaţi medicul cât mai repede. „Recomand tuturor pacienților ca în cazul în care prezintă scaun cu sânge sau tulburări de tranzit apărute recent, de exemplu, apariția unei constipații sau a unei diarei sau alternanță diaree-constipație, să se prezinte la medic și să fie evaluați. Este foarte important să se depisteze precoce aceste forme. De asemenea, la tineri există și alte forme de boli intestinale, de exemplu, boli intestinale inflamatorii, rectocolita ulcero-hemarogică, boala Crohn, care trebuie depistate și care trebuie tratate pentru că și acestea au risc de malignizare“, recomandă specialistul în gastroenterologie.

„Evitați excesul
de proteine animale“

Pentru a evita apariția cancerului de colon trebuie să evitați excesul de proteine animale, mai ales cele din carne roșie, dar să nu faceți nici exces de alcool. La fel de important este să faceți mișcare. Medicii spun că cele mai frecvente greșeli pe care le fac pacienții sunt cele de ordin alimentar. Cum sistemul de sănătate românesc nu pune accent pe modul de prevenire al acestei boli, fiecare dintre noi trebuie să îşi ia singur măsuri de precauție.
„Trebuie schimbat stilul de viață. În primul rând, o alimentație echilibrată, o alimentație în care excesul proteic trebuie să fie eliminat sau moderat. Se recomandă un consum moderat de carne roșie și de alcool. Iar mișcarea trebuie să facă parte din activitatea zilnică. Colonoscopia (procedură de diagnosticare și terapeutică care permite vizualizarea rectului și a colonului cu ajutorul unui tub flexibil prevăzut cu o minicameră – n.r.) pentru România ca screening este greu de făcut, cel puțin noi am putea-o rezerva cazurilor cu test hemocult pozitiv, dar în toate cazurile simptomatice trebuie făcută colonoscopie pentru diagnostic“, a spus dr. Paul Mitruț.

Obezitatea este una dintre cele mai importante cauze

Hemoroizii au legătură cu cancerul colorectal. Majoritatea pacienților când văd că au sângerări cred că suferă de hemoroizi și nu dau prea mare atenție acestui lucru. Medicii spun că întâlnesc multe cazuri de așa-ziși hemoroizi care se dovedesc a fi, de fapt, tumori. Este bine să nu lăsați prea mult timp să treacă după ce sesizați o problemă și să mergeți la medicul de familie sau la medicul specialist. De asemenea, și obezitatea este una dintre cele mai importante cauze ale cancerului de colon. Această boală se întâlnește frecvent la pacienții obezi din cauza excesului alimentar. Unele grupuri de cercetători au estimat că obezitatea este responsabilă pentru 11-14% din cazurile de cancer intestinal. Două dintre cele mai mari studii până în prezent, inclusiv studiul EPIC, au descoperit că bărbații obezi au un risc crescut cu 50% de cancer de colon decât cei cu o greutate corporală sănătoasă.

Cancerul de colon, locul doi
ca incidență în România

Anual, peste 8.500 de români sunt diagnosticaţi cu cancer al intestinului gros, arată statisticile. Iar în circa 80 la sută dintre cazuri, afecţiunea apare la persoane fără riscuri aparente, din cauza unor factori externi, ce ţin de stilul de viaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS