14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum tratați corect problemele de auz

Cum tratați corect problemele de auz

Medicii oreliști spun că din ce în ce mai mulți copii au probleme cu auzul, iar una dintre principalele cauze o constituie jocurile zgomotoase. Sunetele puternice afectează aparatul auditiv al tinerilor. Pierderea auzului are și o cauză genetică. Implantul cohlear este o inovație recent apărută, care poate ajuta la recăpătarea auzului.

Rezultatele unui studiu făcut de medicii unei clinici din străinătate arată că aproximativ o treime dintre copiii cu vârsta până la 18 ani suferă de afecţiuni ale urechii, asociate cu diferite grade de pierdere a auzului. La nivelul județului Dolj sunt peste 500 de persoane cu deficiențe grave de auz ce au necesitat încadrarea ca persoană cu handicap. Medicii oreliști spun că implantul cohlear este o soluție eficientă.  
Un implant cohlear este un dispozitiv medical care înlocuieşte funcţia urechii interne afectate. Spre deosebire de protezele auditive, care fac sunetul mai puternic, implantul cohlear lucrează în locul părţii afectate a urechii interne (cohlee) pentru a oferi semnale sonore către creier. „În ultimul timp, s-a dezvoltat foarte mult implantul cohlear și astfel posibilitatea de ajuta un copil născut surd, care ar fi condamnat să rămână surdomut. În copilărie, acesta poate beneficia de un implant cohlear, care îi redă auzul. Și la noi în țară se fac astfel de intervenții de cinci-șase ani“, a explicat dr. Mihaela Mitroi, medic primar ORL.

Implantul cohlear redă auzul

În Craiova nu se poate face implant cohlear. Astfel de intervenții sunt posibile la București, Cluj și Iași. Copiii depistați cu probleme în spitalele din Craiova sunt trimiși pentru intervenții într-unul din spitalele din aceste orașe.
Prin intermediul unui program național, Clinica de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova a primit un aparat de otoemisiuni acustice cu ajutorul căruia este verificat auzul nou-născutului încă din a treia zi de la naștere.
În situația în care rezultatele nu sunt bune, copilul este chemat în fiecare lună să i se repete controlul pentru a diagnostica din timp problema. „Este important că avem și noi un astfel de aparat, pentru că până acum doi ani aveam posibilitatea să facem doar audiogramă. Ori aceasta presupune răspuns din partea persoanei care este investigată. Celui testat i se pun căști pe ureche și, în momentul în care aude sunet, apasă pe buton, iar asta poți să faci la copii care au peste opt ani. Și atunci este cam târziu pentru implantul cohlear. Cu aparatul pe care îl avem acum putem depista din timp dacă nu aude copilul“, explică medicul orelist.

Intervenția care redă auzul costă în jur de 20.000 de euro

Nu oricărui copil i se poate face însă implantul cohlear. Înainte de a face această intervenție trebuie făcută și o analiză psihologică. Sunt copii care se pot naște cu diferite malformații, cu diferite boli ereditare și în cazul lor nu se poate realiza implantul. „Implantul presupune că pacientul o să aibă tot timpul la nivelul capului un metal. Iar asta este destul de greu de suportat. În ultimul timp au apărut implanturi performante și nu mai sunt, de regulă, probleme, dar există cazuri în care pacienții pot rămâne cu tulburări psihice pe viață“, spune dr. Mihaela Mitroi.
Implantul cohlear este însă extrem de scump. Costă în jur de 20.000 de euro. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) nu decontează implantul cohlear.

„Se poate ca părinții să nu aibă nimic și copilul să fie surd“

Majoritatea afecțiunilor ORL au cauze genetice. Dacă unul dintre părinți are deficiențe de auz nu este o mare problemă, dar dacă amândoi au probleme va avea și copilul. „Se poate ca părinții să nu aibă nimic și copilul să fie surd. Este bine ca, dacă părinții știu că au pe cineva în familie cu probleme de auz, să-și facă analize înainte și să îi facă și copilului după ce se naște“, atrage atenția medicul orelist Mihaela Mitroi.
Printre afecțiunile ORL cele mai întâlnite este și adenoidita cronică sau polipii nazali, așa cum este cunoscută această afecțiune în popor.
Polipii sunt o formă de amigdalită. În general, când aceasta se mărește din cauza infecției determină astuparea nasului. Polipii se întâlnesc mai ales la copiii cu vârste cuprinse între șase și opt ani. „Foarte mulți părinți vin la cabinet atunci când copilul sforăie sau când respiră greu. Există o variantă mai păcătoasă de polipi care se dezvoltă pe peretele lateral și astupă trompele lui Eustachio, iar atunci copilul nu o să mai audă bine. Dacă părintele sesizează că strigă copilul de multe ori și nu răspunde sau vorbește cu el și acesta nu înțelege ce-i spune atunci trebuie să vină la medic“, specifică dr. Mihaela Mitroi, medic primar ORL.

Clinica ORL a Spitalului Județean are nevoie de laser

Este important să ajungeți cât mai repede la medic pentru că, dacă lucrurile stagnează, este posibil să nu fie suficientă intervenția chirurgicală obișnuită pentru polipi și atunci este nevoie să se pună în timpan aeratoare transtimpanice. Acestea sunt niște tubulețe care să asigure pătrunderea aerului în urechea medie. „Pentru a evita acest lucru este bine ca până la vârsta de cinci-șase ani părinții să vină cu copilul o dată pe an la control. La un copil care are un an sau doi ani, în general, nu facem intervenții chirurgicale. La vârsta aceasta, polipii dau înapoi cu tratament. Operația se face copiilor care au în jur de opt ani, după care nu mai este nevoie de intervenție la vârste mai mari“, spune medicul specialist.
Intervenția chirurgicală pentru polipi se face numai cu anestezie generală, altfel este foarte dureroasă. „Anul trecut, cei de la consiliul județean au dotat secția ORL cu un microscop performant cu care putem să rezolvăm problemele de la nivelul timpanului. Nu avem însă laser, iar un polip laringian s-ar rezolva mult mai bine dacă am avea acest laser“, mai spune dr. Mihaela Mitroi.

„În ultimii ani nu au mai apărut antibiotice“

În sezonul cald, amigdalita se întâlnește la foarte mulți copii, dar și la adulți. Înghețata multă și sucul sau berea rece favorizează apariția amigdalitei. Medicii spun că nu este bine să mâncăm nici prea fierbinte, nici prea rece. „La cabinet ajung mulți părinți cu copii care au roșu în gât. Și care au dat deja copiilor antibiotice sau îmi solicită să le dau astfel de pastile. Însă, amigdalita nu necesită antibiotic. În ultimul timp s-a constatat că se exagerează și la noi în țară cu consumul de antibiotice. Pentru cea mai mică durere ne repezim să luăm antibiotic“, atrage atenția medicul orelist.
Faptul că luăm pentru cea mai mică afecțiune antibiotice face să crească rezistența germenilor la aceste pastile. Problema este că în ultimii ani nu au mai apărut antibiotice. „Nu s-a mai făcut cercetare și nu au mai apărut antibiotice noi, ori folosind antibioticele vechi este de așteptat să apară rezistență“, spune medicul orelist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS