10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum prevenim căderea dinților

Cum prevenim căderea dinților

Se spune că durerile de dinți sunt cel mai greu de suportat. Gingivita este una dintre afecțiunile dentare des întâlnite. Netratată la timp, aceasta duce la parodontită și chiar la pierderea dinților. Controlul periodic la medicul stomatolog vă poate salva dantura.

Igiena orală precară este principala cauză a îmbolnăvirii dinților. Gingivita se manifestă prin inflamarea gingiilor și apare în urma formării plăcii bacteriene. Dacă nu este tratată la timp, placa bacteriană se acumulează, gingiile se dezlipesc de dinți și prin aceste spații rămase libere pătrund resturile alimentare, care se pot infecta. Faptul că gingia se modifică la culoare este primul semn care trebuie să vă dea de gândit. Durerea şi sângerarea în timpul periajului sunt și ele simptomele acestei afecțiuni. „Acumulare de placă bacteriană la nivelul dinților și neîndepărtarea acesteia duce la instalarea gingivitei care, dacă nu se intervine, se cronicizează și se ajunge la instalarea bolii parodontale. Tratăm gingivita prin igienizări. Există, pe lângă metodele de periaj, și metode auxiliare de realizare a îngrijirii dentare, și anume folosirea apei de gură care conține o substanță cu rol antiseptic, ce ajută la curățarea cavității bucale. Sunt recomandate și dușurile bucale. Toate acestea ajută la ameliorarea situației”, a explicat medicul stomatolog Loredana Badea.

Parodontita poate duce la căderea dinților

Pentru a împiedica evoluția bolii și a preveni căderea dinților trebuie făcut un detartraj măcar o dată pe an și folosite substanțe cu rol dezinfectant. În funcție de gravitatea bolii, se poate ajunge și la tratamente cu antibiotice, însă acestea trebuie să fie administrate de medicul stomatolog.
De la gingivită la parodontită este numai un pas. Deși noi suntem obișnuiți cu denumirea „parodontoză”, corect se spune parodontită. De-a lungul timpului a fost folosită denumirea de „paradontoză” pentru că se considera că această afecțiune este una metabolică, precum artroza. Parodonțiul marginal este reprezentat de țesuturile care mențin și susțin dinții la nivelul oaselor maxilare. Gingia și papilele interdentare sunt cele care suferă modificări, devin ușor sensibile și sângerează. „Semnul paradontitei este inflamația papilelor dentare și gingiei. Acestea își schimbă culoarea, de la roșu ajunge un roșu aprins, se umflă și sângerează ușor la atingere. De cele mai multe ori apare chiar și o mobilitate a dinților”, spune medicul stomatolog.

„Igienizarea prin detartraj este primul pas spre vindecare”

99% din cazurile de parodontită sunt generate de tartru. Acesta se formează între dinte și gingie și duce la apariția bacteriilor la nivelul gurii. Netratată la timp, boala face ca la nivelul gingiei să apară pungi de puroi și din această cauză gingia se retrage de pe dinte, slăbind rădăcina. „Este foarte important să prevenim apariția acestei boli. Igienizarea prin detartraj este primul pas spre vindecare. După acesta este recomandat să se facă un periaj corect. Tutunul duce și el la apariția acestei boli, iar renunțarea la fumat poate duce la îmbunătățirea sănătății dinților”, a precizat stomatologul Loredana Badea.
În anumite cazuri, o plombă prea înaltă sau o lucrare incorect realizată pot duce la apariția problemelor parodontale. Și scrâșnitul dinților este un factor declanșator al acestei bolii. Anomaliile dentomaxilare, adică dinții strâmbi, înghesuiți, favorizează acumularea tartrului.
Toate acestea pot fi prevenite și vindecate prin controale periodice la medicul stomatolog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS