16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOtita şi sinuzita, bolile verii

Otita şi sinuzita, bolile verii

Ştrandurile și piscinele insalubre, aerul condiționat și căldura fac ca în perioada verii mulţi oameni să se confrunte cu bolile din sfera ORL. Medicii spun că în acestă perioadă întâlnesc multe cazuri de pacienți care suferă de otită externă, după ce vin din concediu. Tot în cel mai cald anotimp, mulţi oameni ajung la spital cu sinuzită, afecțiune cauzată de expunerea la aerul condiţionat.

În perioada verii riscați oricând să vă îmbolnăviţi de otită și sinuzită dacă frecventați ștrandurile care nu sunt bine igienizate şi dacă folosiţi mereu aerul condiţionat. Copiii sunt cei mai vulnerabili în acest sens, având în vedere faptul că ei au un sistem imunitar în formare. Otita reprezintă o inflamație apărută la nivelul urechii. Otitele sunt de mai multe feluri, în funcţie de locul unde apare infecţia, însă cel mai des întâlnită afecţiune este otita externă.
Medicii spun că în momentul în care ne doare urechea trebuie să ne prezentăm la medicul de familie sau medicul specialist ORL. Foarte important este să nu luăm medicamente la întâmplare, pentru că ne facem mai mult rău decât bine. „Foarte mulți pacienți vin la spital cu dureri puternice la nivelul urechii și de foarte multe ori înainte să ajungă la noi se duc la farmacie. De acolo li se recomandă un tratament care nu întotdeauna este potrivit bolii pe care o au. În general, când te doare urechea pui picături. Vara este cea mai proastă idee pe care am putea să o avem, să punem picături când ne doare urechea. Dacă în sezonul rece este o soluție să folosim picăturile, vara nu este indicat”, a spus dr. Mihaela Mitroi, medic primar ORL.

Mergeţi la medic dacă vă doare urechea după ce aţi fost la mare

Mulți oameni merg în acestă perioadă la mare, fac baie, le intră apă în urechi, iar acest lucru favorizează dezvoltarea micozelor. Dacă pacientul evită sau întârzie să ajungă la medic să se trateaze și urmează sfaturile date de vecini sau de prieteni este posibil ca boala să se agraveze și se poate ajunge chiar la perforarea timpanului. „Este păcat să ajungem la o astfel de complicație, când tratamentul nu este complicat, nu este dureros și ar rezolva problema. Umezeala este factorul favorizant și de aceea boala apare în cazul multor pacienți după ce se întorc de la mare. Omul trebuie să vină să îndepărtăm dopul care s-a format prin înmulțirea acestei ciuperci și ulterior să facem tratament local. Este recomandat ca pacientul să revină la noi după două-trei săptămâni pentru control”, a explicat medicul specialist ORL.

Nu sunt recomandate beţişoarele de urechi

Pentru a evita apariţia bolilor ORL trebuie ca după ce aţi fost la piscină sau la mare să ștergeţi bine urechea, să nu rămână umedă, pentru că în acest fel se formează ciuperca. Medicii nu recomandă folosirea beţişoarelor de urechi. „Când folosim un bețișor, există riscul ca, dacă există deja un dop de cerumen, să îl împingem spre timpan. Micozele dau mâncărime locală şi există riscul să ne scărpinăm cu bețișorul și atunci să facem leziuni. Conductul are un tegumet extrem de subțire și foarte ușor se poate rupe”, spune dr. Mihaela Mitroi. Corect este ca după fiecare baie să ștergem urechea cu un colț de prosop.
Dacă la un moment dat se întâmplă să vă apară un dop în ureche nu trebuie să vă speriaţi. „Pacienţii sunt speriați că mereu fac dopuri, dar trebuie să ştie că aceasta nu este o boală. Este doar o manifestare a tegumentului. Se consideră că apare din caza glandelor sebacee și atunci este de așteptat ca persoanele care au un ten mai gras să facă mai ușor dop. Când devine supărător, o dată pe an sau la șase luni pacientul trebuie să vină să îi scoatem dopul. Decât să facă o perforație este mai bine să vină la control”, a explicat specialistul ORL.

Sinuzita poate să apară şi din cauza aerului condiţionat

Sinuzita este o altă afecţiune a aparatului ORL care poate să apară vara din cauza aerului condiţionat. În maşină sau la birou ţinem aerul de condiţionat dat drumul tot timpul, iar când ieşim afară organismul trebuie să facă faţă schimbării bruşte de temperatură. „Este bine ca înainte cu câteva minute de a ieşi afară să oprim aerul condiţionat, astfel încât corpul să se adapteze mai uşor. Însă nimeni nu face aşa şi de aceea ne trezim cu tot felul de probleme în această perioadă”, spune mediul orelist.

„Nu durerea de cap e caracteristică pentru sinuzită”

De asemenea, medici spun că este bine să curăţim constant filtrul aerului condiționat, pentru că altfel se strâng germeni care fac să apară bacterii. Nasul este organul afectat cel mai mult. „El va fi primul care o să reacționeze la aceste schimbări, la patologia din cameră și aşa apare sinuzita. Aerul condiționat este bun, dar folosit cu moderaţie. Pentru că vin multe persoane care au făcut sinuzită din cauza lui”, spune specialistul ORL Mihaela Mitroi.
Primul semn care ne arată că avem sinuzită nu este durerea de cap. „Foarte multe persoane vin și spun că le doare capul și că au făcut sinuzită. Nu durerea de cap e caracteristică pentru sinuzită. Caracteristică este secreția purulentă din nas. Sinuzită înseamnă puroi la nivelul sinusului. Dacă se întâmplă să existe astfel de secreţii, atunci sigur vorbim de sinuzită. Dacă ne doare capul este posibil să nu fie sinuzită, să avem altceva pentru că durerea de cap apare din atât de multe boli”, a explicat dr. Mihaela Mitroi

Controlul medical trebuie făcut la timp

Există două forme de sinuzită. Una pornește de la dinți şi se diagnostichează destul de ușor, iar cealaltă este sinuzita rinogenă, al cărei punct de plecare este nasul. „O infecție din nas se poate extinde spre sinusuri și atunci trebuie văzut din ce cauză a apărut. Că apare dintr-un germene e clar, dar trebuie văzută care e cauza favorizantă pentru că, de obicei, fac sinuzite persoane care au o deviație de sept care să împiedice ventilația corectă a foselor nazale. Aşa că pacienţii trebuie să vină la timp la medic”, spune medicul specialist în ORL.
Deşi sinuzita este o boală dureroasă, după ce problema a fost tratată pacientul nu va mai avea aceleaşi atunci când răceşte.

La acest articol a contribuit şi Alexandru Goşea, student la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS