Cancerul, boala care omoară milioane de oameniCancerul este boala care omoară anual milioane de oameni. Încă nu s-a descoperit un tratament care să salveze un bolnav aflat într-un stadiu avansat al bolii. România se află în fruntea clasamentului în ceea ce privește mortalitatea cauzată de această boală și asta pentru că pacientul duce o luptă cu boala, dar, mai ales, cu sistemul.

Există peste 200 de tipuri de cancer și mulți dintre noi ne întrebăm cum de această maladie a cuprins întreaga lume și de ce este atât de greu de tratat. Boala apare din celulele organismului nostru. După ce se îmbolnăvesc, celulele se răspândesc în organism și duc la apariția metastazelor. Cancerul are, de cele mai multe ori, o evoluție nefavorabilă.

Sunt mai mulți factori care produc modificări în structura genetică a celulei, printre care alimentația nesănătoasă, poluarea atmosferică, stresul de zi cu zi. Toate acestea duc la scăderea imunității organismului, iar corpul nu mai are capacitate de apărare. „Acestea duc la modificarea celulelor și pot să stea la baza apariției cancerului. Cunoscând acești factori, putem încerca să ducem un regim de viață sănătos și putem reduce riscul de apariție a cancerului. Dar trebuie schimbată atitudinea față de această boală“, a precizat Nelly Cherciu, medic oncolog.

„Rata decesului este mare pentru că pacienții vin târziu la medic“

Celulele bolnave duc la apariția unor formațiuni cunoscute sub numele de tumori, care, de cele mai multe ori, sunt asimptomatice.

„Nu există niște simptome pe care să le asociem cu cancerul. Simptomele pot fi diverse, în funcție de localizarea tumorii. Rata deceselor cauzate de cancer este mare în România pentru că pacienții ajung târziu la medic, când boala se află într-un stadiu avansat și nu se mai poate face mare lucru“, a precizat medicul oncolog.

Programele de screening, deficitare

Medicii spun că prevenția este sfântă. Asta ține de nivelul de educație, de programele din școli, care sunt deficitare, dar și de atitudinea față de populația sănătoasă prin programele de screening, care sunt foarte puține și de care majoritatea oamenilor nici nu au auzit. „S-a încercat de multe ori să se pună la punct niște programe de screening. Și în Craiova s-a încercat desfășurarea acestor programe. Din păcate, ele nu au norme metodologice de aplicare, nu sunt stabiliți parametrii și etapele. Nu există nici o informare. Ar trebui să existe cabinete special desemnate, cu personal dedicat acestei activități de screening, ori în condițiile în care numărul de medici și de asistente medicale este destul de mic, se pot face foarte greu lucrurile acestea. Oamenii trebuie să-și facă un minim de investigații, la șase luni, la un an, la doi ani, în funcție de tipul de investigații, chiar și în perioada în care consideră că sunt sănătoși. Depistarea bolii în acest stadiu este un factor important în vindecare. Din cauză că aceste lucruri nu se respectă a devenit boala secolului“, a mai explicat Nelly Cherciu, medic oncolog.

Listele de medicamente gratuite și compensate, neactualizate de șase ani


Tratamentul cancerului este complex. În România, listele de medicamente gratuite și compensate nu au mai fost actualizate din 15 iulie 2008. Situația este unică în UE. În Franța și Germania, lista de medicamente este actualizată imediat după ce un nou tratament este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. „Întârzierea tratamentului este cauza pentru care nu se obține rezultatul care trebuie“, a mai spus medicul oncolog.

Chimioterapia este unul din mijloacele de tratament oncologice folosit pentru stadii local avansate și implică terapia cu medicamente citostatice. „Citostaticele au capacitatea să împiedice celula să se dezvolte, să se dividă. Se fac asocieri de citostatice. Există anumite protocoale după care dăm tratamentul și în România folosim aceleași scheme de tratament pe care le folosește orice țară din Europa sau din America. Sunt foarte multe scheme terapeutice pe care le adaptăm în funcție de pacient, de bolile asociate și de vârsta pe care o are, dar nu în ultimul rând și de dorința acestuia pentru că întâlnim situații în care pacienții în vârstă nu sunt de acord cu tratamente agresive“, spune Nelly Cherciu.

Aparatura de radioterapie, veche și puțină

Efectele adverse ale citostaticelor sunt numeroase, dar au apărut medicamente adjuvante. „Medicamentul citostatic nu acționează strict pe celula tumorală. El acționează și pe celula sănătoasă. Diferența dintre cele două situații este că celula sănătoasă își reface capacitatea mult mai repede decât celula tumorală, dar când este afectată de citostatic încep să apară efecte adverse“, explică medicul oncolog.

În tratarea cancerului este folosită și radioterapia, care implică o aparatură prin care un fascicul de raze are capacitatea de a distruge celulele tumorale. În România, aceste aparate sunt vechi. „De multe ori, nu putem să administrăm tratamentul radioterapeutic pentru că ba se defectează aparatul, ba trebuie o piesă care durează mult timp până vine. Tratamentul se face cu întreruperi, care nu sunt deloc firești. Cel mai rău este că, dacă se întrerupe tratamentul cu iradiere, în loc să distrugem celulele tumorale, ele cresc. E o problemă destul de mare, în toată țara, aparatura de radioterapie. Sunt aparate puține în Craiova. Aparatul nostru are frecvent probleme și au fost întreruperi de tratament“, a mărturisit medicul oncolog Nelly Cherciu.

Regimul de viață sănătos ne ferește de cancer

Cercetările avansează în acest domeniu în fiecare zi, iar medicii speră ca oamenii să conștientizeze rolul prevenției. În momentul în care s-a pus diagnosticul de cancer, stilul de viață se adaptează tratamentelor făcute, pentru că acestea dau frecvent stări de disconfort digestiv. Trebuie gândit un regim alimentar sănătos astfel încât organismul să fie ajutat să lupte cu boala.

Medicii ne spun că ne putem feri de cancer dacă mâncăm alimente cât mai puțin prelucrate termic, cu cât mai puțini conservanți și aditivi alimentari, dacă facem sport și stăm cât mai puțin la soare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 4 august 2014

Actualitate

» „De ce, doamna primar?“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Guvernul suplimentează numărul de ofițeri și agenți de poliție judiciară din DNA
» Continuă umilința de la Buletine
» Salvamontiştii au mai salvat nouă persoane
» Tabără de pictură
» Fermierii afectaţi de inundaţii nu îşi pierd subvenţiile APIA
» Alimente pentru sinistraţi
» Israelul și-a reluat operațiunile în Gaza, după un scurt armistițiu unilateral
» Cutremur de 3,1 magnitudine, produs în zona Vrancea
» Restanţierii pot rămâne fără apă caldă
» Romeo Stavarache, transferat din arestul Poliţiei la penitenciar
» Au fentat legea … legal
» Afine de Robănești
» Câine ucis cu bocancul
» Ce facem cu produsele alterate cumpărate?
» S-a inaugurat cel dintâi muzeu din Rusia consacrat Primului Război Mondial
» Gorj: Prefectul a anunțat că se va verifica modul în care s-a defrișat în zona Novaci
» Gorj: Doi bărbaţi au fost prinşi în timp ce făceau transport ilegal de cărbune
» Companiile energetice vor da mai mulţi bani pentru combustibili şi mai puţini pentru reparaţii
» Olt: ITM controlează condiţiile de muncă din zilele caniculare
» India: 600 de pescari dați dispăruți după o furtună
» Avocatul lui Voiculescu cere să fie audiaţi Traian Băsescu, Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş

Local

» Vâlcea: 20 de locuinţe modulare vor fi date sinistraţilor
» 5.000 de euro o pot salva pe micuţa Sara Maria
» Îmbietoarea atmosferă tradiţională de la Hanul Domnesc
» 15 milioane de euro pentru Parcul „Romanescu“
» Mehedinţi: Incendiu la o casă, izbucnit de la un trăsnet
» Olt: Prefectura organizează o campanie umanitară pentru oamenii loviţi de inundaţii
» Vâlcea: Ultimul bilanţ al inundaţiilor

Dolj

» Câine împușcat de două ori, ucis cu bocancul
» Dolj: A treia ediție a Taberei RYLA dedicată tinerilor din România, Grecia, Serbia şi Bulgaria, la Calafat

Sport

» Fotbal – Felix Grigore: Demiterea lui Jerry Gane e o glumă bună
» Volei – Echipele craiovene şi-au reluat pregătirea
» Voleibaliștii și baschetbaliștii de la SCM-U, din nou la muncă
» Craioveanul Roşca a condus România spre titlul mondial
» Oprea luptă în cușcă la Mamaia
» Brandan e jucătorul „surpriză”
» Vâlcenii, victorioşi în faţa CS Baloteşti
» CSU, pusă la colţ de Steaua
» Handbal (f) – Gabriela Szabo a felicitat campioanele mondiale
» Fotbal – Noul șef al CCA, grecul Kyros Vassaras, prezentat oficial
» Atletism – Cluburile craiovene au patru reprezentanți la CE
» Baschet (m) – Reunire în efectiv redus la SCM-U

Bani & Afaceri

» BNR recomandă băncilor să nu reducă dobânzile la depozite
» INS: În România continuă creşterea economică

Sanatate

» Cancerul, boala care omoară milioane de oameni
» Ministerul Sănătăţii va achiziţiona doze de vaccin BCG şi antihepatic B

Magazin

» Horoscop

Top