21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVaccinurile, prevenție sau risc?

Vaccinurile, prevenție sau risc?

La noi în țară, vaccinurile sunt făcute în conformitate cu programul naţional de vaccinări, aprobat anual de Ministerul Sănătăţii. Unii părinți sunt reticenți când vine vorba de vaccinuri. Medicii nu contestă că unele dintre acestea pot avea și efecte adverse, dar riscul bolilor care pot apărea în lipsa imunizării este mai mare.

Problema vaccinurilor este controversată și a iscat multe dezbateri în ultimul timp. În urma celor vehiculate în spațiul public, mulți părinți au devenit sceptici în ceea ce privește importanța vaccinării celor mici. Faptul că vaccinurile pot avea reacții adverse îi sperie pe unii părinți, care ajung să refuze imunizarea copilului.
Dr.  Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt la Direcției de Sănătate Publică Dolj, explică faptul că organismul nostru are mai multe sisteme de apărare, printre care și sistemul imunitar, care ne ferește de boli. „Sistemul imunitar luptă împotriva microbilor, însă are nevoie de ajutor pentru a continua lupta întreaga viață. De aceea, încă din primele zile de la naștere se face vaccinul împotriva tuberculozei și a hepatitei B și, mai târziu, se continuă cu alte vaccinuri care au rolul de a ajuta lupta organismului cu microbii. În cazul în care copilul a făcut aceste vaccinuri când a fost mic, este normal să continue programul de imunizare“, a spus dr. Ștefan Popescu.
Vaccinul conţine fragmente de microbi (bacterii sau virusuri) care pot determina boala. Rolul vaccinurilor este să stimuleze sistemul imunitar să producă anticorpi care să lupte cu boala.

Este bine să li se explice totul părinților

În România, există un program naţional de vaccinări obligatorii. Pe lângă acestea, se poate face imunizarea ocazională în anumite situaţii, cum ar fi epidemiile de gripă, de hepatită A, sau vaccinarea antirabică în cazul muşcăturii de câine. Încă din prima zi de viață, bebelușul este imunizat cu vaccinul împotriva TBC-ului și în următoarele zile este făcut și cel împotriva hepatitei B, însă vaccinarea continuă și în anii de şcoală. Unii părinți se tem de reacțiile adverse ale acestor vaccinuri. Dr. Doina Cherata, medic de familie, spune că vaccinează în medie zece copii pe lună și nu a avut până acum probleme: „Aceste vaccinuri sunt foarte bine fabricate, sunt sigure și nu au reacții adverse. Părinții citesc pe internet ce au scris alții și se sperie, dar nu tot ce scrie pe acolo este adevărat. Noi, ca medici, ne bazăm pe tratate și cercetare atunci când facem aceste vaccinuri. Eu  pregătesc sugarii, astfel încât să nu aibă reacții adverse. Avem cazuri în care părinții refuză să le fie vaccinați copiii. Problema apare atunci când copiii merg la școală. De multe ori, părinții mă sună și mă întreabă dacă este bine să fie vaccinat copilul la școală pentru că se tem. Iar eu le spun că aceste vaccinuri sunt rapeluri la cele pe care copiii le-au făcut atunci când erau mici și sunt necesare. Aici intervine poate și lipsa de informare. Este bine ca medicii de la școală să le explice totul părinților pentru că numai așa își pot da seama dacă imunizarea este sau nu benefică“.

Vaccin gratuit împotriva cancerului de col pentru fetițe

Ministerul Sănătății derulează un program prin care se urmărește vaccinarea fetițelor cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani împotriva cancerului de col uterin. Este recomandat ca vaccinul să fie făcut la aceste vârste, înainte de începerea vieții sexuale. Deşi vaccinul pentru prevenirea cancerului de col uterin este plătit de Ministerul Sănătăţii, puţini părinți sunt de acord ca fetiţele lor să fie imunizate. „Se oferă gratuit tuturor fetițelor care au aceste vârste trei doze de vaccin. Este importantă această vaccinare pentru că ea ajută la prevenirea cancerului de col uterin. Toată lumea se ferește de acest vaccin și nu înțeleg de ce. Există un risc la nu știu câte milioane de persoane, iar asta nu înseamnă că vaccinarea poate face rău. O doză costă 600 de lei, iar fetițele o primesc gratuit. Eu mi-am vaccinat fata și nu a avut reacții adverse. În toată țara au fost vaccinate 80.000 de femei și nu au avut probleme“, a mai spus medicul de familie Doina Cherata.
Părinții care vor ca fetița lor să fie imunizată trebuie să facă o cerere către medicul de familie. „Este un formular tip prin care ei solicită cele trei doze de vaccin pe care ministerul le trimite medicului de familie numai după ce a trimis cererea“, a explicat medicul de familie.
Vaccinul împotriva HPV este recomandat şi tinerelor cu vârste între 9 și 26 ani. Pentru acestea se administrează trei doze injectabile intramuscular a câte 0,5 ml fiecare, conform următoarei scheme: prima doză se face la data stabilită cu medicul de familie, a două doză, la două luni după ce a fost făcută prima, iar cea de-a treia se face la şase luni după prima.
Și în cazul acestui vaccin apare teama de reacțiile adverse. Narcisa Dinică, medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică Dolj, susține că nu trebuie să ne îngrijorăm: „Calitatea vaccinurilor s-a îmbunătățit în ultimul timp pentru că majoritatea sunt fabricate prin inginerie genetică. Din punctul acesta de vedere nu există nici un risc pentru copil, iar efectele adverse sunt banale“.

În 17 țări, vaccinul împotriva cancerului de col uterin este gratuit

Asociația Europeană pentru Cancerul de Col Uterin luptă pentru reducerea cazurilor de cancer de col uterin din Europa. Vaccinarea împotriva HPV reduce riscul de apariție a cancerului de col uterin, dar nu îl elimină complet. Chiar dacă o femeie a fost vaccinată, este important să continue să facă testele regulate de screening. În Uniunea Europeană mai există 17 țări care au introdus gratuit vaccinul împotriva cancerului de col uterin în calendarele naționale de vaccinare. Printre aceste țări se numără Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania.

Copiii născuți în străinătate
pot fi imunizați în țară

În cazul în care un copil este născut în afara României și nu a fost imunizat împotriva TBC-ului în acea țară pentru că acolo nu există riscul acestei afecțiuni poate fi vaccinat în țară. Părinții trebuie să meargă la medicul de familie, care îi va trimite la medicul pneumolog. Copilul va fi testat pentru a se stabili dacă a avut contact cu microbul respectiv. După 72 de ore de la testare, copilul este imunizat.

În Craiova nu se fac vaccinări
pentru călătorii în țări tropicale

Craiovenii care vor să plece în călătorie într-o țară tropicală trebuie să se imunizeze împotriva bolilor pentru care există riscuri. Medicii spun că trebuie să vă informați cu privire la vaccinările pe care trebuie să le faceți. Dacă vreţi să vă petreceți concediul în state africane, de exemplu, trebuie să vă faceți vaccinul împotriva febrei galbene. Vaccinarea trebuie făcută cu șase-opt săptămâni înainte de a pleca în călătorie, însă nu poate fi făcută în Craiova. Pentru acest lucru trebuie să mergeți la Centrul de Vaccinare Internațională din București.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS