13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCâţi bani au primit spitalele doljene

Câţi bani au primit spitalele doljene

După o lună de negocieri s-a încheiat contractarea serviciilor medicale între conducerile spitalelor din judeţ şi reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Dolj. Furnizorii de servicii medicale au primite bugete mai mari în comparaţie cu lunile trecute, iar reprezentanţii CAS spun că acest lucru se datorează, în principal, creşterilor de tarife la serviciile medicale pe care le contractează şi care sunt mult mai aproape de cele de pe piaţă.

Luna trecută au avut loc întâlniri între reprezentanţii Casei de Asigurări şi conducerile spitalelor din judeţ în vederea negocierilor şi semnării documentelor pentru contractarea serviciilor medicale pentru următoarele trei luni. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova (SCJU) a reuşit să obţină în urma acestor discuţii creşterea finanţării.
„A fost o negociere pentru lunile iulie, august şi septembrie, iar în urma acesteia spitalul va avea asigurată suma de aproximativ 11,5 milioane lei, faţă de aproape nouă milioane lei cât primea anterior. Aceşti bani vor acoperi salariile, medicamentele, materialele sanitare şi tot ce înseamnă activitate din spital. A crescut bugetul pentru serviciile de înaltă performanţă care îi interesează pe mulţi pacienţi, însemnând computer tomograf, rezonanţă magnetică nucleară şi scintigrafie“, a precizat Bogdan Fănuță.
Pentru investigaţiile paraclinice din ambulatoriu (cu excepția analizelor medicale de laborator pentru care a încheiat contract), SCJU primeşte lunar 139.912 lei. Managerul Spitalului de Urgență Craiova a declarat că acum mai mulți pacienţi vor beneficia de îngrijire medicală de înaltă performanţă. Tot managerul spitalului a explicat că, dacă înainte banii ajungeau, în medie, cam pentru primele două-trei zile din lună pentru computer tomograf şi rezonanţă magnetică nucleară, în ambulatoriu, acum, plafonul va ajunge până pe 20-25 a fiecărei luni.

Se pune accentul pe spitalizarea de zi

Spitalul Clinic „Filantropia“ primeşte lunar peste 2,5 milioane de lei. Pentru investigaţiile paraclinice din ambulatoriu a obţinut, potrivit punctajului precizat în reglementările legale, aproximativ 35.000 de lei, pentru analize de laborator şi servicii de imagistică (mai puţin investigații de înaltă performanţă – CT, RMN). Pe de altă parte, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş“ Craiova primeşte lunar un buget în valoare de aproximativ 1,8 milioane de lei, iar Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova îi revine, conform contractului cu Casă de Asigurări, 1,8 milioane de lei, sume, de asemenea, mai mari decât în lunile care s-au scurs de la începutul anului, aceste unităţi sanitare însă nu au contracte pentru prestări de servicii medicale în ambulatoriu.
De asemenea, în Craiova s-a încheiat un număr mare de contracte cu furnizori privaţi pentru spitalizarea de zi. Acest tip de servicii medicale se prestează în cadrul unităţilor sanitare spitaliceşti (publice sau private) şi presupune rezolvarea unor cazuri într-un interval de maximum 12 ore, pentru situații programabile sau neprogramabile (urgenţe).
Peste 200 de afecţiuni sunt tratate în acest regim cu scopul de a creşte finanţarea spitalicească. Reprezentanţii CAS Dolj au precizat faptul că din această lună au fost stabilite clar afecţiunile care pot fi diagnosticate şi tratate în regim de spitalizare de zi: afecţiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotritie, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză, biopsie de vilozităţi coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afecţiuni care necesită administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul CNAS, HIV/SIDA care necesită monitorizarea bolnavilor.
În acest caz, spitalele sunt obligate să suporte pentru asiguraţii internaţi în regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective. În cazul în care apar complicaţii şi tratamentul trebuie continuat sub supraveghere medicului specialist, pacientul va fi internat.

32 de spitale au contract cu Casa de Asigurări

32 de spitale au contract cu Casa de Asigurări, iar dintre acestea doar 12 sunt unităţi publice. Dintre cele private trei oferă spitalizare continuă în specialităţi chirurgicale (chirurgie generală, ORL, obstetrică-ginecologie) şi medicale (servicii de recuperare-reabilitare medicală).

106 cabinete stomatologice au contracte cu CAS

Au fost stabiliţi şi furnizorii de servicii medicale stomatologice. În Dolj, sunt 106 cabinete stomatologice care au încheiat contract cu CAS. Cea mai mare valoare de contract alocată este de 8772,45 lei, iar cea mai mică de 1949,43 lei.
Copiii doljeni şi beneficiarii legilor speciale, respectiv veteranii, revoluţionarii şi magistraţii înlăturaţi din justiţie în timpul regimului comunist, pot beneficia de servicii stomatologice gratuite. De asemenea, persoanele care au peste 18 ani vor plăti 40% din unele consultaţii, potrivit normelor privind pachetele de servicii medicale dacă merg la unul dintre medicii care au încheiat contract cu CAS. Puteţi vizualiza întreaga listă cu medicii stomatologii pe site-ul Casei de Asigurări Dolj.

Nu sunteţi obligaţi să achitați coplata

Pacienţii doljeni trebuie să ştie că nu mai trebuie să achite coplata. De fiecare dată când li se cer bani, oamenii trebuie să refuze sau să solicite lămuriri suplimentare şi chitanţă fiscală pe care să fie detaliate elementele pentru care se plăteşte. În prezent, coplata se poate solicita doar pentru unele servicii stomatologice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS