17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOncologia de la SJU Craiova, roasă de cancerul din sistem

Oncologia de la SJU Craiova, roasă de cancerul din sistem

http://www.youtube.com/watch?v=cE5NuGp6Kkw

\n

Secția de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova este în metastază. Pacienții și medicii se declară învinși de un sistem nemilos. Clinica în care sunt tratați doljenii bolnavi de cancer este singura din țară care a rămas nereabilitată.

GdS continuă să arate bubele sistemului sanitar craiovean care îi condamnă la resemnare atât pe bolnavi, cât și pe medici. Secția de Oncologie este locul în care zilnic pacienții doljeni aud verdictul sfâșietor: „Ai cancer“. Din acel moment, începe o luptă contra cronometru, pe care puțini reușesc să o câștige. O luptă cu boala, dar, mai ales, cu sistemul.
În Craiova, secția care a devenit pentru unii bolnavi de cancer a doua casă strigă după ajutor. De cum intri, dai de un hol întunecat ca noaptea, care te face să crezi că ai ajuns în infern. Un miros greu de medicamente și aer închis îți taie respirația. Pacienții care abia își mai târăsc picioarele se sprijină de pereții decojiți și murdari. Pe jos, în unele părți, este pusă gresie, în altele a rămas ciment. Prof.univ. dr. Florinel Bădulescu, șeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Județean Craiova, ne spune că în această secție sunt foarte multe probleme, unele administrative, altele de ordin profesional.

Bolnavii de cancer așteaptă zile întregi pentru un tomograf

Sistemul le cere medicilor să îi salveze pe pacienți cu mâinile goale. Secția nu are unul dintre aparatele de bază, tomograful. „Noi am primit de la Ministerul Sănătății, acum câțiva ani, un tomograf pentru Oncologie, dar, pentru că era unicul funcțional, am hotărât să fie montat în corpul Spitalului Județean și de el beneficiază toți pacienții spitalului. Așa că pacienții de la Ocologie sunt nevoiți să aștepte multe zile pentru programare. Eu îi fac bolnavului spitalizarea strict după timpii matematici legați de administrarea tratamentului. De exemplu, îl internez astăzi să îi fac seria și vineri îl externez pentru că am o durată maximă de spitalizare de șapte zile, iar omul este programat abia miercurea viitoare la tomograf. În condițiile acestea, ori stau cu foi false, ori nu îi mai fac tomograf. De multe ori încercăm să facem chimioterapie după timpul de așteptare la tomograf, dar asta nu este în regulă“, a spus șeful Clinicii de Oncologie. Unele dintre problemele secției au fost rezolvate după ce profesorul Bădulescu a trimis mai multe memorii către managerul spitalului, însă problema administrativă este greu de rezolvat.

„Oncologia a înghițit zeci de mii de euro
de la medici“

Clădirea în care sunt tratați bolnavii de cancer nu a mai primit finanțare din partea spitalului din 1997. În schimb, șeful clinicii a mărturisit că medicii au băgat foarte mulți bani aici: „Oncologia a înghițit zeci de mii de euro de la noi, medicii, și asta poate fi dovedit cu documente“.
Clinica de Oncologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova este singura unitate din țară care nu a fost reabilitată, după cum a mărturisit profesorul Bădulescu. Și asta se vede. Băile sunt pline de mucegai. Tavanele sunt negre, din cauza țevilor vechi care produc infiltrații. Într-una dintre băi, WC-ul nu are capac, iar o pacientă ne avertizează: „Nu intrați acolo că e dezastru!“.
Tot șeful secției spune că acum câțiva ani au venit niște bani de la Ministerul Sănătății pentru reabilitarea clinicii, dar nu au fost investiți. „Cu acești bani primiți s-a întocmit proiectul de renovare a Oncologiei, după care conducerea județului a spus că trebuie reabilitată toată clădirea, care cuprinde și Dermatologia, și Medicina Muncii. Din acestă cauză nu s-a mai făcut nimic. Eu particip la inaugurările clinicilor de oncologie din țară și mă duc cu sufletul îndoit, gândindu-mă că la Craiova, unul dintre cele șase centre universitare, Clinica de Oncologie este lăsată de izbeliște. Din 2006 și până în prezent toate conducerile au promis că o reabilitează. Este o mare problemă, iar eu nu mai cred în nimeni“, a spus profesorul Bădulescu.

Pacienții nu mai au putere să lupte
cu sistemul

Pacienții se consideră mult prea mici ca să mai lupte cu un sistem medical mai bolnav decât ei. Își duc boala înghesuiți în saloane cu pereții mânjiți. Pe mulți, durerile crunte îi fac să devină nepăsători și să se resemneze. Unii sunt, însă, mulțumiți că nu au fost puși să cumpere medicamente. „Nu am cumpărat medicamente. Condițiile sunt așa cum sunt, nu am ce să fac eu ca pacient“, spune I.S. La 78 de ani, A.I. este de părere că ar trebui să fie condiții mai bune în secție, dar pacienții nu au nici o putere. „Noi considerăm că ar trebui să fie mai bine, dar asta e, nu au de unde“, a menționat pacienta.

„Situația oncologiei craiovene, un caz unic în țară”

Secția de Oncologie a spitalului duce lipsă și de personal, iar în paturile secției zac foarte mulți bolnavi aflați în stare gravă. Au mai rămas doar doi medici în secție și unul în policlinică şi cei trei sunt nevoiți să se ocupe de 50 de bolnavi pe zi. Iar dacă unul dintre doctori vrea să meargă în concediu, celălalt nu are din punct de vedere legal cum să acopere și programul din policlinică, și pe cel din secție.
La asta se adaugă și gărzile. „Asistentele cele mai bune nu stau aici. Eu mă bazez pe șase asistente, iar infirmiere nu am. Am făcut un concurs pentru infirmiere acum cinci luni, cu tematică afișată, și s-au înscris foarte multe, însă au luat nota 1 la scris. Cum puteam eu să le angajez? Am cerut republicare, dar nu s-a mai făcut. Asta este situația oncologiei craiovene, un caz unic în țară“, a menționat șeful clinicii.
Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, Bogdan Fănuță, a precizat că a discutat cu consiliul județean despre situația Clinicii de Oncologie. „Consiliul știe despre situația specială de acolo. Știu că există un proiect de reabilitare și extindere  pentru această secție de aproximativ doi ani, care în acest an va intra pe fonduri europene“, a declarat Fănuță.
Oficialii Consiliului Județean Dolj au precizat pentru GdS că există un proiect la care se lucrează și care vizează îmbunătățirea condițiilor din Secția de Oncologie.
La acest articol a contribuit și Alina Anghel, studentă la Facultatea de Litere, specializarea jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS