8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateConsultații gratuite pentru diagnosticarea cancerului la sân

Consultații gratuite pentru diagnosticarea cancerului la sân

http://www.youtube.com/watch?v=woMcs7IpD1w

Vești bune pentru femeile din Oltenia. Campania „Diagnosticăm, vindecăm, salvăm“ a fost demarată ieri la Centrul de excelență pentru diagnosticul precoce și monitorizarea evoluției cancerului glandei mamare. Inițiativa îi aparține Asociației Medsan, care a fost înființată în 2013 cu scopul de a crește nivelul de informare și conștientizare în rândul femeilor din Oltenia, cu privire la riscurile și incidența cancerului mamar, dar și de a oferi soluții accesibile de diagnosticare și monitorizare a acestei maladii.

Femeile cu venituri de până în 700 de lei beneficiază de consultații gratuite

Centrul de excelență pentru diagnosticul precoce și monitorizarea evoluției cancerului glandei mamare vine în sprijinul femeilor cu vârste cuprinse între 35 și 80 de ani, perioadă în care riscul și incidența cancerului la sân cresc considerabil. Și, deoarece pentru multe femei costurile efectuării unor analize de depistare a cancerului la sân sunt mai mult decât restrictive, toate femeile cu venituri de până în 700 de lei beneficiază de consultații gratuite în cadrul centrului, iar pentru cele cu venituri care depășesc acest prag, costul investigațiilor va fi egal cu cel stabilit de CNAS.
Odată cu campania de diagnosticare precoce a cancerului mamar, Asociația Medsan a dat startul și unei campanii de strângere de fonduri, prin care își propune achiziționarea unui mamograf digital, un echipament care permite stabilirea unui diagnostic în condiții de radiații reduse, mult mai puțin dureroase și care nu traumatizează pacienta.
În România, există doar 11 mamografe digitale, iar achiziția unui astfel de aparat poate schimba soarta a mii de femei. Aparatul permite diagnostice precise, fără a exista riscul repetării analizei, din cauza unor imagini neclare sau a accidentelor de developare, așa cum se întâmpla în cazul mamografiilor convenționale.
Reprezentanții Medsan au dorit să sublinieze faptul că, dincolo de necesitatea dotării centrului de excelență cu mamograful digital, există o nevoie de informare și de conștientizare a femeilor. „Este în natura noastră să ne gândim că nimic din ce este rău nu ni se poate întâmpla. Din păcate, realitatea este complet diferită. Boala nu alege, iar următoarea pacientă diagnosticată ar putea fi chiar mama, soția sau fiica oricăruia dintre noi. De aceea, avem nevoie atât de sprijinul sponsorilor pentru a putea achiziționa mamograful, dar și de sprijinul volutarilor, a reprezentanților mass-media și a tuturor celor care pot să promoveze prevenția și diagnosticarea precoce. Este important să ne adresăm nu numai femeilor, dar și medicilor de familie, care pot ajuta pacientele să ajungă în timp util la medicul specialist“, a precizat doctorul Mike Schenker, reprezentantul Asociației Medsan. Diagnosticat în faze incipiente, cancerul la sân se vindecă în proporție de 94%. În ciuda acestui fapt, în țara noastră cancerul mamar reprezintă a doua cauză de mortalitate în rândul femeilor, după cancerul de col uterin.

Fundația Gazeta de Sud și Avon România –
în sprijinul campaniei

În sprijinul inițiativei asociației au venit și Fundația Gazeta de Sud, Avon România, Societatea Studenților Mediciniști din Craiova, dar și Natașa Raab – cea care a acceptat să fie ambasadoarea campaniei „Diagnosticăm, vindecăm, salvăm“.
Cu o experiență de peste șapte ani în implementarea de proiecte de responsabilitate socială, Fundația Gazeta de Sud și-a asumat încă din prima clipă promovarea campaniei și oferă sprijin pentru strângerea fondurilor necesare achiziției echipamentului medical. Un ajutor de nădejde îl reprezintă și voluntarii Societății Studenților Mediciniști din Craiova, care vor ajuta prin derularea de campanii de informare și conștientizare.
Conform reprezentantei Avon România, Denisa Mihai, prezentă la conferință, compania nu exclude posibilitatea acordării unei donații substanțiale, în vederea achiziției mamografului, iar pe perioada derulării campaniei „Diagnosticăm, vindecăm, salvăm“ se va adresa craiovenilor cu caravane și corturi amplasate în centrul orașului și în Parcul „Nicolae Romanescu“, unde aceștia pot face donații, pot completa formulare de redirecționare a 2% din impozitul pe venit, aferent anului 2014, sau se pot informa.
Aceia dintre dumneavoastră care doresc să se alăture campaniei sau doresc să beneficieze de serviciile centrului pot contacta reprezentanții Asociației Medsan la numărul de telefon 0730.066.522 sau se pot adresa direct la sediu, în incinta Policlinicii Sfântul Nectarie din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS