10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRomânia, izvor nesecat de medici

România, izvor nesecat de medici

Anual, din România pleacă în străinătate aproximativ 3.000 de medici, iar în sistemul de sănătate intră tot anual același număr de medici. Cu toate acestea, ultimele date statistice privind numărul de medici care profesează în România arată că țara noastră are, din punct de vedere istoric, un număr record de medici. În plus, sistemul de sănătate privat nu este atât de bine dezvoltat încât să atragă prea mulți medici, iar cei care tocmai termină rezidențiatul prind un post destul de greu. Pe lângă toate acestea, România se situează pe ultimele locuri în Europa în funcție de numărul medicilor la mia de locuitori, în timp ce autoritățile doar anunță măsuri pentru a stopa exodul doctorilor români, însă nu se ia nici o decizie concretă.
Potrivit informațiilor publicate la sfârșitul anului trecut pe site-ul guvernului, în România profesau, la finele lui 2012, 53.681 dintre care 13.767 erau medici de familie. Din numărul total de medici, 40.956 lucrau în sistemul public și 12.725 în privat (8.339 medici de familie în sistemul public și 5.428 în privat).
În 1990, România avea 41.813, în timp ce în anul 2000, numărul medicilor ajungea la 45.786. După aceea, din 2006 până în 2012 numărul medicilor a crescut constant, ajungându-se la un număr record de 53.681 de medici. Anual, aproximativ 4.000 de absolvenți susțin examenul de rezidențiat pentru medicină, dintre care promovează în jur de 3.000.
Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – Palmed a explicat pentru Curierul Național că în România este clar că există un deficit de medici și că o estimare privind procentul de medici din privat care lucrează și la stat este de 50%.
„Nevoia de medici există. Este clar că avem un deficit. Foarte mulți medici pleacă în străinătate, iar mediului privat, care ar putea atrage medicii români, i se pune piedici“, a spus acesta.
Astfel, deși mediul privat ar putea atrage și oferi salarii mai mari medicilor, din cauza faptului că decontările nu se fac la prețurile reale ale investigațiilor, acest segment nu se poate dezvolta.
„Cum să se dezvolte privatul dacă Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate îi pune piedici?“, a continuat Cristian Hotoboc.
Întrebat cât câștigă un medic specialist în privat, președintele Palmed a precizat că suma este și de zece ori mai mare decât la stat. „În privat, un medic specialist câștigă 4.000 -5.000 de euro, iar în străinătate salariile ajung la aproximativ 8.000 de euro“, a afirmat acesta.
În plus, potrivit acestuia, din absolvenții de Medicină care au intrat în rezidențiat foarte puțini renunță pe parcurs. De asemenea, Vasile Astărăstoae, președintele
Colegiului Medicilor din România, a explicat pentru Curierul Național că în primul trimestru din acest an au plecat din România 513 medici și că în fiecare an media a fost de aproximativ 3.000 persoane. Legat de posibilitatea atragerii medicilor de către mediul privat de sănătate, președintele Colegiului Medicilor ne-a spus că medicul privat este slab dezvoltat în România și că sistemul privat atrage aceiași medici, iar numărul celor care lucrează exclusiv în privat se menține constant.

Medicul privat este slab dezvoltat în România

Potrivit lui Astărăstoae, medicul privat este slab dezvoltat în România și nu este încurajat să se dezvolte, existând chiar un tratament diferit, iar în aceste condiții nu poate influența decât într-o foarte mică măsură fenomenul migrării medicilor. Un studiu lansat săptămâna trecută arată că anul trecut numărul medicilor care au emigrat în Germania a scăzut cu aproximativ 32% față de nivelul din 2012. Astfel, dacă în 2012, peste 800 de medici au emigrat în Germania, în 2013 doar aproximativ 550 s-au decis să plece în căutarea unor salarii mai bune și a unor clinici care să le permită profesarea meseriei la cele mai înalte standarde. „Noi nu interpretăm numărul mai mic de medici români veniți în Germania ca fiind o îmbunătățire a situației din România sau un indicator pentru scăderea dorinței de a emigra, ci pur și simplu ca pe consecința unei saturări a pieței germane“, afirma Thomas Wendel, directorul firmei germane de recrutare tw.con.

Cele mai bune condiții, în Franța și Marea Britanie

Întrebat de această scădere, președintele Colegiului Medicilor din România a explicat că motivele sunt reprezentate, în principal, de condițiile mai bune oferite de piața din Marea Britanie și Franța. În plus, în Germania sunt și o serie de medici care lucrează pe termen limitat, care nu se retrag din Colegiul Medicilor din România și nu apar înregistrați în Germania. În plus, legat de declarațiile autorităților privind majorarea veniturilor medicilor, Vasile Astărăstoae a spus că medicii sunt îngrijorați și iritați de campaniile duse împotriva lor, iar până în prezent în afară de bursele pentru rezidenți veniturile celorlalți nu au crescut.
Potrivit acestuia, fenomenul migrării poate fi stopat prin respect față de medici, încetarea campaniei împotriva lor și reducerea birocrației din sistem.

Pe ultimele locuri în Europa

Un raport al Comisiei Europene arată că România are printre cei mai puțini medici din Europa, cu doar 2,4 medici la o mie de locuitori, față de 3,4 medici la mia de locuitori, cât este media în Uniunea Europeană. Grecia oferă cel mai mare număr de medici pe cap de locuitor din Europa, cu 6,13 medici la o mie de locuitori. Numărul scăzut de medici din România este explicat prin exodul acestora către țările mai dezvoltate, cum sunt Germania, Marea Britanie și Franța.

Sute de medici nu pot să intre pe piața muncii

Altă problemă cu care se confruntă medicii din România este reprezentată de ocuparea unui post după terminarea rezidențiatului. Astfel, din cauza birocrației câteva sute de medici care au terminat rezidențiatul nu pot să intre pe piața muncii, pentru că eliberarea unor documente necesare obținerii certificatelor de liberă practică este întârziată.
Andreea Stoica
Curierul Național

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS