10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum prevenim cancerul de piele

Cum prevenim cancerul de piele

http://www.youtube.com/watch?v=uxgtPBLBN7o

Oamenii care se expun la soare fără măsuri de protecție sunt predispuși la cancer de piele. Alunițele de pe corp reprezintă și ele un factor de risc. Dacă este descoperit la timp, cancerul de piele poate fi tratat ușor.

Cancerul de piele este tot mai frecvent, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Soarele și predispoziția genetică sunt principalele cauze de apariție a melanomului. Cancerul de piele este de trei feluri: carcinomul celular bazal, carcinomul celular scuamos şi melanomul, cea mai severă formă.
Faptul că acest tip de cancer este la vedere poate ajuta la diagnosticarea lui timpurie. Însă, lipsa de informare a oamenilor asupra necesităţii vizitei medicale periodice face ca multe dintre persoanele bolnave să ajungă târziu la medic. „Din nefericire, ajung la doctor pacienți cu cancer în stadii avansate de evoluție, care distruge țesuturile și creează mari probleme în tratare“, a precizat conf. univ. dr. Virgil Pătrașcu, șeful Clinicii de dermatologie a Spitalului Județean de Urgenţă Craiova (SJU), în emisiunea „Ora de sănătate“ de la alege tv.

Ultravioletele sunt cele mai periculoase

Melanomul este cea mai gravă formă de cancer de piele, iar în majoritatea cazurilor pacienții mor. Statisticile arată că anual apar peste 250.000 de cazuri de persoane depistate cu cancer de piele, dintre care 4.000 mor. „Din cauza faptului că stratul de ozon s-a subțiat, ultravioletele care vin cu 2% din energia solară și care sunt cele mai periculoase ajung mai repede la noi“, a spus dr. Pătrașcu.
Persoanele cu ten deschis sunt expuse mai mult arsurilor solare, după cum ne atrage atenția medicul dermatolog. „Este foarte important cât și când ne expunem. Cancerul de piele poate apărea după mai mulți ani de expunere la soare. Nu imediat“, a menționat dr. Virgil Pătraşcu.
Există reguli generale în ceea ce privește expunerea la soare. Trebuie să evităm să stăm la plajă între orele 11.00 și 16.00, şi este esenţial să folosim creme protectoare, încă din copilărie, și să ne acoperim capul.

Când trebuie să ne îngrijoreze alunițele

Alunițele pot duce și ele la apariția cancerului de piele. Acestea apar, de obicei, pe zonele expuse mult la soare, cum ar fi braţele, spatele, gâtul, decolteul, faţa, urechile. Rareori, pot apărea şi pe scalp, sâni, fese. „Dacă în familie aţi avut rude care au avut cancer de piele și dumneavoastră aveţi alunițe atipice, grija trebuie să fie mai mare“, a mai explicat dr. Virgil Pătrașcu. Evaluarea alunițelor se face la trei-șase luni și se urmărește culoarea, dimensiunea și forma acestora.
Oamenii sunt reticenți când vine vorba să se ducă la doctor pentru a scăpa de alunițe. Medicul Virgil Pătraşcu explică faptul că extirparea unei aluniţe este făcută doar de specialişti, iar în acest caz pacienții nu trebuie să își facă griji.
Femeile care așteaptă un copil ar trebui să fie mult mai atente dacă pe parcursul celor nouă luni de sarcină le-au apărut aluniţe pe piele. Sub influenţa hormonilor, acestea pot evolua rapid spre cancer, iar riscul de diagnosticare târzie este crescut.

Efectele negative ale solarului

S-a dovedit faptul că o ședință la solar este mult mai nocivă decât expunerea la soare. „Tinerii merg să se bronzeze pentru că asta este moda, dar consecințele se văd în timp. Și așa radiațiile solare sunt destul de nocive, iar solarul nu face decât să accentueze efectele negative“, a mai menționat Virgil Pătrașcu.

 Date statistice

Potrivit datelor OMS, anual, la nivel global, se înregistrează 60.000 de decese cauzate de cancer de piele. Conform membrilor Societăţii Române de Dermatologie (SRD), la noi în ţară se înregistrează până la 2.000 de noi cazuri pe an. 

La acest articol au contribuit: Alina Anghel și Alexandru Goșea, studenți anul I la Facultatea de Litere din Craiova, specializarea Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS