12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTeste gratuite de depistare a cancerului de col uterin

Teste gratuite de depistare a cancerului de col uterin

Chiar dacă sunt sau nu asigurate, toate oltencele cu vârste între 25 şi 64 de ani beneficiază gratuit de analize pentru depistarea concerului de col uterin. Testul se poate face în toate spitalele din Oltenia şi este finanţat de Ministerul Sănătăţii.

România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin. De aceea, Ministerul Sănătăţii derulează acest program naţional de screening (de depistare) care a început de un an şi jumătate şi va dura cinci ani. În Oltenia, până acum, au fost testate 60.000 de femei din cele 400.000 care sunt înregistate, şi au fost depistate aproximativ 100 de cazuri care ar fi făcut cancer de col uterin şi care acum sunt tratate.
Conform datelor furnizate de DSP Dolj, în judeţ, în 2013, au fost înregistrate 1.744 de femei cu cancer de col uterin şi 46 de decese cauzate de această boală.
Medicii atrag atenţia femeilor să meargă să facă testul de depistare a cancerului de col uterin, pentru că vorbim de o boală uşor de diagnosticat, iar pentru depistare trebuie făcut doar un consult ginecologic. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova este înscris în subprogramul naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Coordonatorul pe Oltenia al programului de screening este prof. univ. dr. Nicolae Cernea, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, care atrage atenţia femeilor asupra faptului că: „Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit cu 10-15 ani înainte să apară. Testul Papanicolau făcut de cel puţin trei ori în viaţă permite depistarea oricărei leziuni care ar arăta că femeia poate face cancer. La noi în ţară acest program a început în urmă cu un an şi jumătate şi se va derula pe cinci ani“, a declarat dr. Nicolae Cernea.
Cabinetele de medicină de familie au obligaţia să participe la programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, pentru activitatea de informare şi consiliere a femeilor, conform prevederilor art. 83 din Legea nr. 95/2006, iar reprezentanţii Spitalului din Craiova le cer medicilor de familie să se înscrie în program şi să informeze femeile cu privire la testul gratuit.

Solicitaţi testul medicului de familie

Pentru a face testul de prevenţie a cancerului de col uterin, Babeş-Papanicolau, trebuie să vă prezentaţi la medicul de familie, unde veţi primi formularul FS1, o listă a centrelor de recoltare şi programul de lucru al acestora. Cu acest formular trebuie să mergeţi la centrul de recoltare (în baza programului anunțat sau pe bază de programare), unde vi se vor recolta probe.
Rezultatele testului vor fi comunicate medicului de familie, în maximum 30 de zile. Acesta este cel care vă va înmâna rezultatul testului și care va trebui să ofere consiliere privind măsurile pe care trebuie să le luaţi. În cazul în care testul arată că nu aveţi probleme, veţi fi reprogramată la următoarea rundă de testare, peste cinci ani. Iar, în cazul în care sunt depistate afecțiuni, veţi primi bilet de trimitere către un specialist pentru continuarea investigațiilor. Testul Babeş-Papanicolau nu este unul dureros şi complicat. Femeile neasigurate se pot înscrie pentru testare la orice medic de familie care participă la programul naţional de screening. Femeile ai căror medici de familie nu s-au înscris în programul naţional de screening, în condiţiile în care acest lucru este obligatoriu, pot să ceară medicilor lor participarea la program sau să-şi schimbe medicul de familie.

2.000 de femei cu cancer de col uterin, depistate anual

Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite la femei. În România, această boală reprezintă a treia cauză de cancer la femei și, de asemenea, a treia cauză de deces prin cancer. În România, 3.400 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin şi 2.000 mor din cauza acestei boli, ţara noastră ocupând primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa acestei afecţiuni. Studiile arată că testarea regulată, o dată la cinci ani, a populației feminine cu vârste între 25-64 de ani scade mortalitatea cu 30% în grupa de vârstă 25-39 de ani, cu 63% în grupa 40-54 de ani și cu 73% la vârste de peste 55 de ani. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS