16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum loveşte statul în cuplurile care nu pot avea copii

Cum loveşte statul în cuplurile care nu pot avea copii

Femeile care se confruntă cu probleme de infertilitate şi care visau să devină mame cu ajutorul fertilizării in vitro mai au de aşteptat deoarece Ministerul Sănătății a sistat programul prin care erau susţinute cuplurile infertile pentru cel puţin doi ani.

Din ce în ce mai multe cupluri se confruntă cu probleme de infertilitate. De vină ar fi stresul, alimentaţia, poluarea, însă rezultatul este acelaşi: nu pot avea copilul dorit. În ultimul timp, majoritatea recurg la fertilizarea in vitro (FIV), dar este o procedură costisitoare, pe care puţini şi-o permit.
Corina are 34 de ani şi este una dintre femeile care a tânjit mulţi ani după un copil. A rămas de mai multe ori însărcinată, dar când mergea la doctor să vadă cum evoluează sarcina, primea aceeaşi veste: „Doctorul îmi spunea că, din păcate, copilul nu mai este acolo“. Femeia este căsătorită de zece ani şi timp de şase ani a tot încercat prin intermediul fertilizării in vitro să aibă un copil. Analize peste analize, inseminări, furie, deznădejde şi mulţi bani cheltuiţi. Asta au însemnat toţi aceşti ani pentru ea şi soţul ei. În mai 2011, a făcut fertilizare in vitro la o clinică privată. Însă nu a avut noroc. După un timp a încercat din nou, tot fără rezultat. Au urmat zeci de alte analize şi momente de disperare. „Aveam colege la serviciu care erau însărcinate şi îmi venea să plâng când le vedeam şi când mă gândeam că eu nu pot să fiu ca ele. În plus, eram descurajată şi pentru că nu mai aveam bani“.

România, ţara în care Ministerul Sănătății
nu alocă fonduri pentru infertilitate

Părinţii Corinei au vândut o garsonieră ca să o ajute. În ciuda greutăţilor, nici ea, nici familia ei nu au renunţat să lupte. „Mi-am schimbat medicul. Am făcut iar analize, pentru altă inseminare, la altă clinică. Tocmai atunci a început şi acest program al ministerului care ajuta cuplurile care nu pot să aibă copii. Medicul mi-a spus de el şi m-a încurajat să mă înscriu. Am avut norocul să am şi analizele făcute şi aşa am putut să ne depunem dosarul mai repede“, a  spus Corina.
O lună a aşteptat confirmarea. Dosarul a fost acceptat şi aşa a primit de la stat 1.500 de euro. Corina  şi soţul ei consideră că acel moment a fost o binecuvântare pentru că, după atâtea încercări fără rezultat, erau gata să renunțe la visul de a avea un copil. „Am făcut din nou inseminare şi am şi dus sarcina până la capăt, fiind ajutată şi de aceşti bani primiţi de la stat“, spune acum femeia. De atunci viaţa ei s-a schimbat. Se bucură acum de un băieţel sănătos, iar Dănuţ este „lumina ochilor“ ei.
Povestea Corinei este similară cu a altor sute de cupluri infertile din România. Cu ajutor de la stat, peste 300 de bebeluși au venit pe lume. Un milion trei sute de mii de euro a costat inseminarea artificială care i-a adus pe lume. În acea perioadă, 831 de cupluri au beneficiat de acest ajutor. Acum, România este printre puținele țări membre ale Uniunii Europene în care Ministerul Sănătății nu alocă fonduri pentru persoanele care sunt diagnosticate  cu infertilitate, deși, anual, se fac aproximativ 2.500 de proceduri FIV.

Tratamentul pentru fertilizare in vitro, scump

În ţara noastră există 18 clinici acreditate să efectueze proceduri de reproducere umană asistată medical, printre care şi una din Craiova. În general, tarifele pentru astfel de intervenţii sunt mari. De exemplu, o fertilizare in vitro costă în medie 1.400 de euro, o inseminare intrauterină – 1.000 de lei, criocongelarea de embrioni – 300 de euro, crioembriotransfer – 800 de euro, iar o histeroscopie cu anestezie generală – 700 de lei. La toate acestea, se adaugă şi preţul medicamentelor. În Craiova, prima inseminare intrauterină a avut loc în 2005, când s-a născut şi primul copil conceput prin această procedură. Primul copil conceput prin fertilizare in vitro a venit pe lume în 2008.
La nivel mondial, infertilitatea afectează 15% din cuplurile aflate la vârsta reproductivă, iar numărul cazurilor este în creştere, inclusiv în România. Potrivit Asociaţiei „SOS Infertilitatea“, studiile arată că una din şase persoane (bărbaţi sau femei) suferă de o formă de infertilitate.
Irina şi soţul ei sunt unul din cuplurile din Craiova care nu pot avea copii. Din cauză că bărbatul are azoospermie, ceea ce înseamnă că nu produce deloc spermatozoizi, doctorul le-a spus că nu pot avea copii. „Din păcate, la noi nu este înţeles că infertilitatea este o boală şi este privită superficial. Dacă nu ai bani să încerci tot felul de tratamente, nu ai nici o şansă să poţi avea un copil“, a spus Irina. Cei doi soţi au încercat de trei ori tratamentul in vitro, dar nu a dat rezultate. Şi pentru că întregul proces este scump, cei doi soţi au renunţat să mai încerce. „Este greu să te obişnuieşti cu ideea că nu poţi avea un copil, dar la salariile pe care le avem este imposibil să reuşim. Iar acum, că nici statul nu mai susţine acel program, speranţele sunt şi mai mici“, a spus femeia.

Statele vecine investesc sume importante de bani în programele de infertilitate

Pentru că rata natalităţii este scăzută, iar procentele de moarte infantilă sunt ridicate, statele europene ajută cuplurile infertile să aibă copii. În Occident, infertilitatea este considerată o boală pentru tratamentul căreia statele investesc sume importante de bani. În statele din vestul Europei se practică fertilizarea in vitro subvenţionată, de ani buni, iar de curând şi în ţări din estul continentului. Ungaria permite unui cuplu efectuarea gratuită a cinci proceduri de reproducere asistată, iar Bulgaria – trei.
Din datele furnizate de Direcţia de Sănătate Publică în anul 2013, în urma inseminărilor artificiale au avut loc patru naşteri cu cinci copii. În 2014, au fost înregistrate trei naşteri cu şase copii, iar în prezent sunt aşteptate încă două naşteri.

5.000 de fertilizări in vitro pe an
în România

În România, se efectuează anual 5.000 de fertilizări in vitro, de zece ori mai puţin decât într-o ţară din Europa de Vest. Dacă la noi există doar 18 centre acreditate unde se realizează proceduri de fertilizare in vitro (FIV), în Franţa sunt peste 150 de centre de fertilizare, care realizează peste 40.000 de cicluri FIV pe an, potrivit unor statistici oficiale prezentate de compania MedLife. În România, 30% dintre femeile peste 35 de ani sunt infertile, procentul ajungând la 50% în cazul femeilor cu vârsta peste 40 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS