Acasă Sanatate Proiect de trecere a 11 spitale din subordinea Ministerului Sănătății în cea...

Proiect de trecere a 11 spitale din subordinea Ministerului Sănătății în cea a Transporturilor

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanță de Urgență privind trecerea a 11 spitale din subordinea Ministerului Sănătății în subordinea sa, potrivit Agerpres.
Cele 11 spitale sunt Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea, Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara, Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța, Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova, Spitalul Clinic Căi Ferate Iași, Spitalul General Căi Ferate Brașov, Spitalul General Căi Ferate Galați, Spitalul General Căi Ferate Ploiești, Spitalul General Căi Ferate Sibiu și Spitalul General Căi Ferate Drobeta Turnu Severin.
Atribuțiile și competențele Ministerului Sănătății rezultând din calitatea de ordonator principal de credite al acestor unități sanitare se transferă astfel la Ministerul Transporturilor, care va prelua și patrimoniul spitalelor, dar și personalul.
Conform notei de fundamentare a proiectului de OUG, în prezent, rețeaua sanitară a Ministerului Transporturilor numără 4 unități sanitare cu paturi, amplasate în zonele în care se află regionalele de căi ferate.

Aceste unități pun la dispoziția asiguraților cu funcții ce concură la siguranța transporturilor servicii medicale clinice și paraclinice care nu sunt decontate de casele de asigurări de sănătate.

Unitățile sanitare cu paturi din rețeaua proprie a Ministerului Transporturilor se finanțează din venituri proprii, prin sistemul de asigurări sociale de sănătate și din transferuri de la bugetul de stat. Aceste unități sanitare se împart în două categorii: spitale clinice, în număr de două, și spitale generale, tot în număr de două.

Spitalele clinice au în structura organizatorică un număr de cel puțin două secții clinice conduse de cadre universitare. În cadrul acestor spitale, funcționează comisii medicale și comisii psihologice de siguranța transporturilor, fără personalitate juridică, care asigură examinarea medicală și psihologică a personalului din transporturi cu atribuții în siguranța transporturilor, în vederea obținerii avizelor de aptitudine medicală și/ sau psihologică.
Sumele alocate în bugetul de stat pe anul 2014 pentru Ministerul Sănătății, aferente celor 11 spitale se vor transfera în bugetul Ministerului Transporturilor cu aceeași destinație, la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență. Până la data semnării protocoalelor de predare-preluare, finanțarea cheltuielilor aferente unităților sanitare se va asigura din bugetul Ministerului Sănătății.

Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.
Exit mobile version