10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLa câte consultaţii aveţi dreptul într-o lună

La câte consultaţii aveţi dreptul într-o lună

Mulţi pacienţi sunt în dilemă atunci când se pune problema unei a doua vizite în interval de o lună la medicul de familie. La câte consultaţii am dreptul într-o lună? Şi câte reţete pot primi? Acestea sunt întrebări frecvente pe care şi le pun pacienţii craioveni.

Oamenii trebuie să ştie că un asigurat are dreptul la mai mult de o consultaţie pe lună, însă asta depinde de natura afecţiunii pe care o are, cronică sau acută. Boala cronică este o afecţiune deja diagnosticată, cu evoluţie lentă, iar boala acută sau subacută este cea care durează de la câteva zile la câteva săptămâni, nu se cronicizează şi poate fi vindecată.
Pacientul are dreptul la o consultaţie pe lună pentru afecţiunile cronice şi la o reţetă aferentă. În afara acestor limitări, omul poate solicita medicului de familie oricâte consultaţii are nevoie, dar şi acestea trebuie să fie în limita celor 20 de consultaţii pe zi pe care poate să le facă un medic de familie pentru afecţiuni acute sau subacute.
În cazul în care intervine o altă afecţiune sau chiar mai multe, ori o acutizare a unei afecţiuni cronice, atunci pacientul beneficiază de oricâte consultaţii are nevoie în luna respectivă. „Pacienţii trebuie să fie conştienţi de faptul că nu există efectiv o limită de trimiteri, ci o limită de consultaţii (cele 20 pe lună)“, a precizat medicul de familie Mirela Profir.
Dacă un pacient vine la medicul de familie a doua oară într-o lună pentru afecţiuni cronice şi spune că are nevoie de trimitere pentru că a obţinut programare la un medic de specialitate, spre exemplu, aceea este considerată a doua consultaţie. Cum medicul de familie nu poate face două consultaţii într-o lună pentru o boală cronică, pacientul asigurat va fi nevoit să plătească o taxă de consultaţie. Preţul unei consultaţii nu este  prevăzut expres de lege, aşa că el diferă de la un medic la altul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS