10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlergiile de primăvară, un chin

Alergiile de primăvară, un chin

Strănut după strănut, nas înfundat, ochi roşii şi mâncărimi, acestea sunt problemele cu care se confruntă, mai ales în această perioadă, persoanele alergice. În lunile de primăvară, pentru unii oameni o simplă înţepătură de insectă sau polenul reprezintă un adevărat chin. Deşi pentru mulţi dintre noi acestea par banalităţi, ele pot provoca reacţii alergice grave, care pot duce chiar la deces.

Medicii spun că riscul cel mai mare de a face alergii îl au cei care moştenesc de la unul dintre părinţi această predispoziţie. Alergia este o reacţie anormală a organismului la una sau mai multe substanţe, inofensive în general pentru marea majoritate a oamenilor. Aceste substanţe alergene se găsesc în alimente, medicamente, praf, aer. „Bolile alergice constituie o reală problemă de sănătate publică în secolul XXI, deoarece prevalenţa este în continuă creştere. În cauzele acestor boli sunt implicaţi factorii genetici“, atrage atenţia dr. Aura Florincescu-Gheorghe, medic specialist alergologie şi imunologie clinică.
Pe lângă factorul genetic, alte cauze ale alergiei pot fi poluarea atmosferică, detergenţii, sporii de mucegai, părul de pisică, gândacii de bucătărie, alimentele, polenul, veninul provenit din muşcături de animale (câini, şerpi), înţepăturile de albine sau păianjeni, medicamentele sau vaccinurile, produsele cosmetice, diverse substanţe iritante.
În Europa, boala atinge 30 de milioane de pacienţi, iar în România un milion. La nivel mondial, 30% dintre adulţi şi 40% dintre copii suferă de alergii, potrivit Organizaţiei Mondiale de Alergie. Şi dacă tendinţa de creştere a alergiilor se menţine, în anul 2020 unul din doi indivizi vor avea o afecţiune alergică. Pe lângă cauzele genetice, numărul crescut al persoanelor care suferă de alergii este legat şi de schimbarea stilului nostru de viaţă în ultimii 50 de ani.

Alergia poate să fie fatală

În general, noi tindem să ne gândim la o alergie ca la ceva banal, în comparaţie cu bolile grave, cum ar fi cancerul sau infarctul de miocard. Uităm, însă, că alergia poate să fie şi ea fatală prin reacţiile severe ce apar după înţepătura de albină sau de viespe, după ingestia anumitor alimente sau după administrarea anumitor medicamente. „Debutul acestei boli are loc, de obicei, în copilărie, cu dermatită atopică, ce poate evolua cu rinită alergică şi astm alergic, constituind ceea ce numim în alergologie „marşul alergic“. De asemenea, conjunctivitele alergice, alergiile alimentare şi medicamentoase, înţepăturile de insecte şi muşcăturile de artropode sunt cauze frecvente pentru care pacienţii se prezintă la cabinetul de alergologie“, spune medicul alergolog.
Astmul, cea mai frecventă boală cronică a copiilor, este în marea majoritate a cazurilor o boală alergică, care începe cu o banală rinită alergică netratată sau cu infecţii respiratorii frecvente tratate cu antibiotice.  
„Rinita alergică este una dintre cele mai frecvente afecţiuni alergice, mai ales în râmdul populaţiei pediatrice. În 85% din cazuri se asociază cu conjunctivita alergică. Simptomele supărătoare pentru pacienţi sunt: prurit nazal şi/sau ocular, strănut, rinoree apoasă, obstrucţie nazală, roşeaţă oculară, lăcrimare. Încă de la apariţia primelor simptome este bine ca pacienţii să se adreseze medicului alergolog, care prescrie aplicarea de comprese reci, lacrimi artificiale“, a explicat medicul alergolog.

Medicamentele prescrise pentru alergie sunt compensate

Polenul este cel mai cunoscut alergen, mai ales în această perioadă din an.
Alexandru are 23 de ani şi spune că de când este mic se luptă cu alergia. „Primăvara este cel mai rău. De când eram mic, de câte ori mă duceam la ţară făceam alergie, mai ales la flori. Şi acum mi se întâmplă la fel. Tot timpul îmi curge nasul şi strănut. Când eram mic, mama credea că sunt mereu răcit, până când am fost să fac un control la alergologie şi mi-au spus că sunt alergic la polen şi ambrozie. Din martie şi până în septembrie urmez un tratament dat de alergolog, care mă costă cam 200 de lei pe lună. Am un spray şi medicamente“.
Medicul alergolog Aura Florincescu-Gheorghe a precizat că toate medicamentele prescrise pentru alergie sunt compensate. „Se face reducere de 50% pentru adulţi şi 100% pentru copii. Tratamentul poate costa 200 de lei dacă pacientul merge la un cabinet privat care nu are contract cu Casa de Asigurări. În general, un tratament pentru un pacient cu o astfel de afecţiune ajunge cu compensare la 50 de lei pe lună“. Şi Veronica este alergică. Tot timpul primăvara are nasul înfundat şi ochii iritaţi. Din această cauză, medicul i-a recomandat să nu ţină plante înflorite în casă. „Alergia este foarte deranjantă. Tot timpul am nasul înfundat şi îmi vine să strănut. Ca să mai calmez reacţiile, doctorul mi-a dat un spray, pe care îl ţin tot timpul în geantă în această perioadă. Mi-a spus să îmi fac şi vaccinul, dar este destul de scump, 500 de lei. Puţini îşi permit acest vaccin“, a mărturisit tânăra.
Veninul de viespe, de albină sau de furnică poate provoca alergii severe, uneori fatale. Anual se înregistrează cam trei-cinci cazuri de şoc anafilactic în urma unei „muşcături“ de insectă care a declanşat o reacţie alergică. Bogdan este alergic la înţepătura de albină. „De când sunt mic mă tot feresc de albine şi asta pentru că odată m-a înţepat o albină şi a fost groaznic. Mi s-a umflat foarte tare locul înţepat şi îmi apar bube pe tot corpul“, a povestit băiatul.

Cum putem preveni alergia

Ce trebuie, însă, să facem pentru a preveni alergiile? Specialiştii de la un institut specializat (Institute of Food Research) din Marea Britanie au demonstrat că oamenii care au consumat iaurt ce conţine probioticul „Lactobacillus casei“ o dată pe zi, timp de cinci luni, s-au confruntat cu mai puţine simptome ale alergiilor. „Se pot încerca unele metode de reducere a expunerii la polen, în această perioadă: evitarea plimbărilor, a jocurilor sau altor activităţi în parcuri, grădini, zone cu plantele generatoare ale polenului incriminat, închiderea ferestrelor locuinţei, a autovehiculului în perioada sezonului polenic şi în orele de vârf ale concentraţiei de polen, evitarea uscării hainelor în aer liber, utilizarea sistemelor de aer condiţionat cu filtre speciale pentru polen, evitarea contactului conjunctival direct cu polenul prin purtarea ochelarilor protectori în mediul exterior“, a precizat dr. Aura Florincescu-Gheorghe, medic specialist alergologie şi imunologie clinică.
O mare parte dintre oamenii alergici aleg tratamentele naturiste. „În ultimii ani, pacienţii au recurs şi la tratamente alternative şi complementare, produse pe bază de plante, homeopatie, fitoterapie. Nu există dovezi care să susţină eficacitatea acestor tratamente. Mai mult, pacienţii alergici la polen trebuie informaţi că există riscul dezvoltării unor reacţii alergice chiar severe, după consumul de produse pe bază de plante, produse fitoterapeutice sau apicole“, a explicat medicul alergolog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS