10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMâinile murdare, cauza transmiterii unor boli infecțioase

Mâinile murdare, cauza transmiterii unor boli infecțioase

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) derulează, în fiecare an, pe 5 mai, campania „Salvează vieţi: igiena mâinilor“, prin care se încearcă prevenirea infecţiilor contractate de pacienţi în spitale. În 2014, evenimentul se concentrează pe „rolul igienei mâinilor în combaterea multirezistenţei microbiene“, iar cei vizaţi sunt profesioniştii din domeniul sănătăţii, cărora OMS le transmite să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor în cadrul serviciilor medicale.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj şi spitalele din judeţ s-au alăturat campaniei anuale iniţiate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu scopul de a preveni infecţiile nosocomiale, care, frecvent, pun în pericol viaţa pacientului. În centrul campaniei se află toţi profesioniştii din domeniul îngrijirilor pentru sănătate, care sunt îndemnaţi de OMS să-şi spele mâinile la momentul potrivit şi în mod corect, pentru că „igiena mâinilor este punctul de plecare pentru reducerea infecţiilor nosocomiale şi pentru creşterea siguranţei pacienţilor“.
Infecţiile cu care bolnavii din toată lumea se aleg pe timpul spitalizării, cunoscute ca infecţii nosocomiale, reprezintă o problemă recunoscută la nivel mondial, care provoacă, pe lângă decese, şi pierderi financiare semnificative. Aceste infecţii sunt considerate evenimente adverse înregistrate în instituţiile de sănătate, cauzate într-o proporţie notabilă de deficienţele privind igiena mâinilor. În Europa, potrivit OMS, mai mult de patru milioane de pacienţi sunt afectaţi anual de aproximativ 4,5 milioane de infecţii nosocomiale, care cauzează 16 milioane de extrazile de spitalizare, 37.000 de decese, precum şi costuri de aproximativ şapte miliarde de euro pe an.
De aici şi tema campaniei din 2014, „Rolul igienei mâinilor în combaterea rezistenţei microbiene“, mâinile murdare fiind considerate „vinovate“ de transmiterea a peste 30% din bolile infecțioase, după cum a precizat şi prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balș“ din Bucureşti. „Peste 30% din bolile infecțioase au drept cale de transmitere mâinile murdare, cele mai frecvente boli fiind toxiinfecțiile alimentare și hepatitele. Numărul bacteriilor este însă de o sută de ori mai mare decât numărul genelor umane, iar în lume sunt cunoscute peste 30.000 de boli și simptome. De abia acum începem să înțelegem ce se petrece în organismul uman, când se îmbolnăvește. De abia acum înțelegem medicina“, a spus dr. Streinu Cercel, potrivit Agerpres. Acesta a mai menţionat că peste 30% din infecții sunt cele cu germeni multirezistenți, iar una dintre cele mai grave afecțiuni care poate duce la deces este septicemia. „Septicemia produce de trei-patru ori mai multe decese decât infarctul, iar unul din nouă pacienți spitalizați dezvoltă această afecțiune“, a afirmat Streinu Cercel, care a subliniat că, prin spălarea mâinilor, contractarea bolilor poate fi evitată.

Care sunt cele mai frecvente infecţii nosocomiale

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a făcut un studiu pentru determinarea prevalenţei de moment a infecţiilor nosocomiale şi a consumului de antibiotice în spitalele destinate tratării patologiei acute din Europa, studiu la care au participat 29 de ţări. Au fost analizaţi în total 231.459 de pacienţi din 947 de spitale, iar rezultatul a confirmat faptul că patologia nosocomială este o importantă problemă de sănătate publică, având în vedere că 81.089 de pacienţi dintre cei verificaţi au prezentat cel puţin o infecţie nosocomială. Dintr-un număr de 15.000 de infecţii nosocomiale, cele mai frecvente au fost pneumoniile (19,4%), urmate de infecţiile de plagă (19,6%), infecţiile urinare (19,0%), septicemiile/bacteriemiile (10,7%) şi infecţiile gastro-intestinale (7,7%), din care cele cu Clostridium difficile reprezentau 48%. Pneumonia s-a asociat cu intubarea în 33% din cazuri, infecţiile urinare au fost tributare sondajelor/instrumentărilor căilor urinare în 59,5% din cazuri, iar infecţiile sanguine au fost asociate cu cateterizarea în 39,5% din cazuri.
Prevalenţa infecţiilor a fost semnificativ mai mare în rândul pacienţilor internaţi în secţiile de terapie intensivă, unde 19,5% aveau cel puţin o infecţie, faţă de 5,2%, procentaj mediu în toate celelalte specialităţi. Potrivit studiului menţionat, cele mai prevalente tipuri de infecţie în Terapia Intensivă sunt infecţiile respiratorii (pneumoniile şi infecţiile de tract respirator inferior) şi septicemiile/bacteriemiile. Infecţiile urinare sunt mai frecvent întâlnite în departamentele de tip geriatric, psihiatric şi recuperare, în timp ce infecţiile de plagă au fost mai frecvente în chirurgie şi obstetrică-ginecologie. Totodată, 16 ţări din UE au participat la supravegherea infecţiilor postoperatorii de plagă. În studiu au fost incluse 424.871 de intervenţii chirurgicale din 1.635 de spitale, fiind identificate 8.371 de infecţii postoperatorii, aproape jumătate din acestea raportate după externarea pacientului.
În judeţul Dolj, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică, în anul 2012 au fost înregistrate 75 de cazuri sporadice de infecţii nosocomiale, iar anul trecut 73, majoritatea la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova.

Când se recomandă medicilor igiena mâinilor

Potrivit recomandărilor din ghidul OMS privind igiena mâinilor în sistemul sanitar, personalului din domeniul îngrijirilor pentru sănătate îi este indicat să se spele pe mâini în următoarele cazuri: înainte şi după atingerea unui bolnav; înainte de atingerea unui dispozitiv invaziv, indiferent dacă se poartă sau nu mănuşi; după contactul cu fluidele biologice, excreţiile, mucoasele, tegumentele lezate/pansarea plăgilor; la trecerea de la o parte contaminată a corpului la alta, la acelaşi pacient; după contactul cu suprafeţe inerte sau obiecte (inclusiv echipament medical) din imediata vecinătate a pacientului; după îndepărtarea mănuşilor sterile sau nonsterile; înainte de administrarea medicaţiei sau pregătirea hranei, când trebuie practicată igiena cu antiseptice pe bază de alcool sau spălarea mâinilor cu apă şi săpun antimicrobian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS