10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCancerul în România este încă diagnosticat în stadii avansate

Cancerul în România este încă diagnosticat în stadii avansate

Rezultatele studiului Onco Monitor, realizat de GfK România şi dat publicităţii, arată că afecțiunile oncologice cel mai frecvent întâlnite în cabinetele medicilor oncologi din România sunt cancerul de sân, cancerul de plămâni, cancerul de prostată și cancerul colo-rectal, iar cel mai rar întâlnite sunt cancerul de vezică biliară, cancerul tiroidian și cancerul testicular. Din păcate, la noi în ţară cancerul se depistează încă tardiv, în stadii avansate. Potrivit studiului Onco Monitor, dintre pacienții consultați lunar de un medic de specialitate, în cazul patologiei oncologice renale sau de plămân, o treime sunt pacienți nou-diagnosticați, majoritatea în stadii foarte avansate (peste 70% dintre pacienții nou-diagnosticați cu cancer de plămâni și peste 60% dintre pacienții nou-diagnosticați cu cancer renal sunt în stadiul 4). Totodată, în cazul patologiei oncologice a sânului, aproximativ o cincime sunt paciente nou-diagnosticate, majoritatea în stadiul doi și trei de boală.
În medie, un oncolog consultă pe lună peste 40 de paciente cu cancer de sân, peste 20 de pacienți cu cancer de plămâni, peste 20 de pacienți cu cancer de prostată, şapte pacienți cu cancer renal, şapte cu cancer gastric și şapte cu cancer al vezicii urinare, mai arată studiul GfK România. Profilul pacientului cu cancer renal sau de plămâni din România indică un bărbat (70% dintre pacienții cu cancer renal și 75% dintre pacienții cu cancer de plămâni) cu o vârstă medie de 60 de ani, respectiv 62 de ani, în timp ce pacienta cu cancer de sân are, în medie, 57 de ani. Studiul GfK mai relevă diferențe de la o patologie la alta în ceea ce privește proporția pacienților care primesc astfel de terapii asociate, strâns corelate cu gradul de agresivitate al terapiei de fond. Puțin peste o treime dintre pacienții cu cancer renal primesc și un tratament asociat, în cazul pacientelor cu cancer de sân 50% primesc o astfel de terapie, pe cand în cazul pacienților cu cancer de plămâni peste 80% primesc o terapie asociată din categoriile menționate.
În afara medicului oncolog, pe traseul pacientului cu afecțiuni oncologice intervin şi alte specializări. Spre exemplu, în cazul pacientului cu cancer renal un rol important îl joacă medicul urolog, iar în cel al pacientului cu cancer de plămâni, medicul pneumolog, majoritatea celor cu cancer renal, respectiv cancer de plămâni fiind diagnosticați de medici aparținând acestor specializări medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS