12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDolj: Săptămâna Europeană a Vaccinării

Dolj: Săptămâna Europeană a Vaccinării

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Dolj, în colaborare cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Inspectoratul Şcolar Dolj, Asociatia pentru Sanatate, Educatie şi Familie, filiala Craiova, Societatea Studentilor Medicinisti din Craiova, Crucea Rosie Dolj, celebrează în în perioada 22-26 aprilie 2014, Săptămâna Europeană a Vaccinării.

Săptămâna Europeană a Vaccinării este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional OMS Europa şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene. Tema Săptămânii Europene a Vaccinării în acest an, este „Vaccinare pentru viaţă” iar sloganul „Prevenire. Protecţie. Imunizare
Scopul campaniei este creşterea acoperirii vaccinale prin creşterea gradului de conştientizare al populaţiei în privinţa importanţei vaccinării şi consolidării sistemelor de vaccinare. Un accent deosebit se pune pe activităţile de accesare a grupurilor vulnerabile sau slab deservite.

Vaccinarea previne între două şi trei milioane de decese în fiecare an. Se estimează că, în fiecare an, în Europa, 32.000 de copii mor încă din cauza bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.

Fără vaccinuri, eradicarea globală a variolei şi eliminarea poliomielitei şi a rujeolei în multe zone ale lumii ar fi fost imposibile.
Implementarea pe scară largă a programelor de vaccinare în ultimii 30 de ani a condus la realizări remarcabile. Regiunea europeană a OMS este declarată „polio-free”/ fără poliomielită încă din 2002, iar în ultimul deceniu numărul de cazuri de rujeolă din regiune a fost redus cu peste 90%.

Cu toate acestea, unul din cinci copii şi mulţi adulţi, nu sunt vaccinaţi corespunzător. Lipsa cunoştinţelor privind vaccinarea este un motiv cheie pentru care, mulţi adulţi decid, în mod conştient, să nu se vaccineze sau să nu-şi vaccineze copiii. Lacune în acoperirea vaccinală persistă în toate ţările. În toate ţările există persoane vulnerabile sau greu accesibile nevaccinate, iar focarele de boli infecţioase continuă să se răspândească în regiune.

În anul 2013 în judeţul Dolj în cadrul Programului Naţional de Imunizare s-au realizat 12 campanii lunare de vaccinare, la nivelul cabinetelor medicilor de familie şi în cele 7 maternităţi din judeţ, precum şi 5 campanii de vaccinare şcolară conform calendarului de vaccinări, la clasa 0, clasa a I, clasa a II a, clasa a IX şi a clasa a VIII a.
Acoperirea Vaccinală la BCG1, HB PED 3, DTP 4, VPO/VPI 4 si ROR 1, la cohorta de copii – născuţii iulie 2010 ( vârstă de 18 luni), a fost de peste 95%, aceleaşi valori fiind înregistrate şi la cohorta de copii – născuţii iulie 2012 ( vârstă de 12 luni) şi la cohorta de copii – născuţii iulie 2011 ( vârstă de 24 luni) constatându-se a AV peste 95%.
 
În anul 2013 au fost administrate un număr de 70805 doze de vaccin: HEPATITIC B  – 6.129, BCG – 6.174, DTPa-VPI-Hib-HB – 9.998, DTPa-VPI-Hib – 10.202, DTPa – 1.236, RRO – 13.276, VPI – 11.797, dT – 13.233.

Abrevieri:
DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular (tusea convulsivă)
VPI = vaccin antipoliomielitic
Hep B = vaccin hepatitic B
DTPa-VPI-Hib = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B
DTPa-VPI-Hib-Hep B = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B
RRO = vaccin rujeolic-rubeolic-oreion
BCG = vaccin de tip Calmette Guerrin (tuberculoză)
dT – diftero-tetanic tip adult

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS