16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTinerii, vulnerabili în faţa tuberculozei

Tinerii, vulnerabili în faţa tuberculozei

http://www.youtube.com/watch?v=B5S67fImYb0

Medicii pneumologi sunt îngrijoraţi de riscurile la care sunt expuşi tinerii în ceea ce priveşte infecţia cu bacilul Koch, răspunzător de producerea tuberculozei. Într-un judeţ precum Doljul, fruntaş în ţară la cazurile de TBC, la concurenţă cu Oltul şi Mehedinţiul, tinerii cu vârsta între 15 şi 25 de ani sunt consideraţi o categorie vulnerabilă în faţa acestei boli.

Judeţul Dolj s-a confruntat în ultima vreme cu cazuri de TBC în şcoli, doi elevi, de clasa a VIII-a, respectiv a XII-a, fiind depistaţi cu această boală. În urma anchetei epidemiologice făcute ulterior, s-a constatat că nici un alt elev nu a mai fost infectat, dar prezenţa tuberculozei în rândul tinerilor este o situaţie care îi îngrijorează pe medicii pneumologi. Asta pentru că tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani sunt consideraţi vulnerabili.
„Ne îngrijorează situaţia bolii în rândul tinerilor, perioada de vârstă cuprinsă între 15 şi 25 de ani. Nu avem multe cazuri, au fost patru într-un an, dar ne îngrijorează pentru viitor şi asta din mai multe motive. Aceşti tineri, fie elevi, fie studenţi, stau în colectivităţi, îşi petrec aproape jumătate din zi la şcoală, la facultate. Gândiţi-vă că a avea un caz de TBC permanent într-o clasă, şi nedepistat, înseamnă că acea persoană poate să-i infecteze şi pe ceilalţi şi să-i îmbolnăvească, tineri care, la rândul lor, pot transmite boala mai departe“, a spus dr. Cornel Miu, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova şi coordonatorul pe Dolj al Programului Naţional de Tuberculoză.

Cum ajung tinerii
să facă TBC

Tuberculoza este o boală infecţioasă periculoasă, care, în cazul nedepistării la timp şi tratării inadecvate, poate duce la pierderea capacităţii de muncă, invaliditate şi deces. Cum se ajunge ca tinerii să contracteze bacilul Koch, răspunzător de producerea tuberculozei? Prin scăderea imunităţii organismului, cumulat cu frecventarea zonelor aglomerate, unde se pot întâlni cu bolnavii nedepistaţi care pot transmite virusul.
„La 14, 15 sau 16 ani apar nişte particularităţi biologice. Este perioada cea mai vulnerabilă, pentru că în timpul pubertăţii, pentru dezvoltarea armonioasă a tânărului, sistemul imunitar este puţin scăzut. Iar dacă acestea se asociază şi cu consumul de alcool şi tutun, pentru că am văzut o statistică în care 15 – 20% din tinerii cu vârsta peste 15 ani sunt fumători şi consumatori de alcool, organismul este predispus la îmbolnăvire. Şi mai apare o situaţie: vârsta de 14-15 ani e perioada în care copilul scapă de supravegherea familiei, mergând la liceu. El iese din casă şi începe să frecventeze baruri, cluburi, discoteci, colectivităţi mari unde nu se ştie cine este bolnav de TBC şi cine nu. De obicei, aceşti purtători de bacil Koch frecventează cluburile, barurile, unde se întâlnesc cu aceşti tineri, care se află la o vârstă cu imunitate mai scăzută şi predispuşi la îmbolnăvire“, a explicat dr. Cornel Miu, la emisiunea de miercuri  „Ora de sănătate“ de la Radio Sud şi alege tv. „Mulţi stau în cămine, au posibilităţi financiare reduse. Craiova este un oraş cu mulţi studenţi, multe şcoli postliceale. Tinerii intră în contact unii cu alţii, trebuie să fim foarte atenţi în această privinţă“, a mai spus medicul craiovean.
Potrivit pneumologilor, în mare pericol se află şi tinerele care ţin cure de slăbire de la vârste fragede, cure care, nefiind recomandate de un nutriţionist, ci ţinute după ureche, duc la scăderea sistemului imunitar, persoanele respective devenind astfel vulnerabile în faţa bolii.

Ce trebuie făcut pentru o vindecare
de sută la sută

Medicii le recomandă tinerilor să-şi facă un control la primele simptome ale bolii, pentru că, depistată din timp, tuberculoza se vindecă sută la sută. „Problema este că trebuie să te adresezi medicului la primele simptome de TBC. Pentru că la tineri, dacă boala este depistată din timp şi tratată, ei se pot vindeca restitutio ad integrum, adică în plămâni nu mai rămâne nici un semn de boală. La celelalte vârste mai apar sechele, cicatrici după boală, cu care rămân toată viaţa“, a precizat coordonatorul pe Dolj al Programului Naţional de Tuberculoză.
Acesta a descris şi felul în care se procedează atunci când într-o clasă se depistează un caz de TBC: este suficient să se facă igienizarea clasei respective. „Dacă sălile de curs  s-ar ventila în pauzele dintre ore sau în pauzele dintre ture, dacă se învaţă în două schimburi, dacă ar sta o oră geamurile deschise, şansele de a se răspândi bacilii sunt minime. Şi mai este o situaţie: acolo unde pătrunde soarele, razele ultraviolete distrug bacilul. De aceea se şi spune că în casa unde intră soarele nu mai intră doctorul“, a afirmat dr. Cornel Miu. „Apoi se face o anchetă epidemiologică, toţi copiii sunt testaţi tuberculinic, cei mici, la cei mai mari li se face de cele mai multe ori radiografie pulmonară, iar, în urma testării şi a radiografiei, vedem dacă mai sunt infectaţi şi alţi copii. Pe cei bolnavi îi internăm, la ceilalţi, dacă medicul pneumolog consideră, i se face o chimioprofilaxie pe o perioadă de trei-şase luni. De obicei, ne concentrăm asupra copiilor care au fost foarte apropiaţi de persoana depistată cu TBC. Statistic s-a constatat că, din 100 de cazuri, dacă o persoană face boala, aceasta poate infecta, în decursul unui an, 10-15 persoane, dacă nu este luată în evidenţă. Însă, dintre acestea, doar unul ar putea să facă tuberculoză“, a adăugat dr. Miu.
Potrivit pneumologului craiovean, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca persoanele care au făcut tuberculoză, în momentul în care au devenit negative şi nu mai sunt un pericol de răspândire a bacilului, pot frecventa şcoala sau anumite meserii care nu prezintă un efort fizic intens. „Acel copil cu TBC este un pericol doar dacă nu este depistat, pentru că elimină bacilii, dar după o lună – două de tratament, când s-a negativat la examenul de spută şi evoluţia lui este favorabilă, se poate întoarce în colectivitate. Dacă este monitorizat, dacă îşi face tratamentul, avem siguranţa că îşi poate continua studiile fără probleme“, a menţionat dr. Cornel Miu.

Când se face vaccinul împotriva tuberculozei

În România, 90% dintre nou-născuţi sunt vaccinaţi împotriva tuberculozei înainte de a ieşi din Maternitate, dacă au peste 2,5 kg (vaccinul BCG). Copilul mai poate fi vaccinat şi până la vârsta de trei luni, dacă nu a făcut până atunci boala şi dacă nu vine dintr-un focar de TBC. „Dacă a depăşit vârsta de trei luni, ca să poată fi vaccinat este obligatoriu să i se facă testarea tuberculinică, pentru că ne gândim că el deja s-a infectat natural şi poate nu mai este cazul să i se facă vaccinul. Dacă vaccinul BCG, care i s-a făcut la naştere, nu are nici un semn, adică nu apare o mică cicatrice care trebuie să aibă peste 3 mm, atunci copilul este testat şi poate fi revaccinat până la vârsta de un an. După aceea, se consideră că nu mai este cazul, decât dacă vine dintr-un focar de tuberculoză. În schimb, copiii care au fost născuţi în străinătate, în ţări unde nu se face vaccinul BCG, îi putem vaccina până la vârsta de şapte ani, dar mai întâi li se face o testare tuberculinică“, a explicat dr. Cornel Miu. Medicul pneumolog susţine că vaccinul nu reprezintă şi garanţia că copilul nu mai face tuberculoză, însă el poate face o formă mai uşoară a bolii.

Cum se transmite tuberculoza
şi care sunt simptomele

Tuberculoza pulmonară se transmite pe cale aeriană, bolnavul, prin tuse, prin strănut, împrăştiind în aer bacilii pe care persoana sănătoasă îi inhalează. Simptomele nu sunt specifice numai tuberculozei, ci apar în mai multe boli, dar o tuse care durează mai mult de două-trei săptămâni, o scădere ponderală, transpiraţiile nocturne şi o stare fizică de astenie ar trebui să dea de gândit oricărei persoane. Consultaţia şi tratamentul sunt gratuite, indiferent de calitatea de asigurat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS