10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTratat de chirurgie pediatrică, lansat la Craiova

Tratat de chirurgie pediatrică, lansat la Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=5ESpDCS3X_g

La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova s-a lansat vineri, în prezenţa unor nume marcante ale medicinei româneşti, un nou volum al „Tratatului de chirurgie“. Scos la Editura Academiei Române, volumul are ca temă chirurgia pediatrică şi a fost coordonat de prof.univ. dr. Corneliu Sabetay, sub redacţia prof.univ.dr. Irinel Popescu şi a prof.univ.dr. Constantin Ciuce.
Prezent la eveniment, reputatul profesor Irinel Popescu, preşedintele Academiei Române de Ştiinţe Medicale, a ţinut să precizeze că „Tratatul de chirurgie este considerat un reper al medicinei româneşti şi cel mai natural lucru pentru un asemenea demers în care intră specialităţi chirurgicale diverse este să fie asumat de o instituţie care le cuprinde pe toate, aşa cum este Academia de Ştiinţe Medicale“. Volumul, creat prin contribuţia mai multor centre universitare din ţară, cuprinde şi teme care aparţin unor medici celebri din Europa şi SUA, dar şi subiecte abordate de-a lungul vremii de nume mari ale chirurgiei pediatrice româneşti, cum ar fi cel al regretatului profesor doctor Alexandru Pesamosca.
Tocmai de aceea, cartea este considerată un ajutor pentru toţi cei care vor să-şi îmbunătăţească cunoştinţele în medicină. „Prima ediţie a tratatului, care a apărut între anii 2007-2009, s-a epuizat, de aceea ne-am propus să scoatem aceste cărţi cu o anumită ritmicitate, o dată la cinci ani am zis noi, tocmai pentru a oferi cunoştinţe actualizate tuturor celor care au nevoie de ele. De fapt, scopul major pe care şi-l propune tratatul este ca rezidentul sau specialistul tânăr, care are nevoie de un reper atunci când se află în faţa unui caz dificil sau care doreşte să-şi îmbunătăţească cunoştinţele, să aibă de unde să se informeze. Cred că acest interval de cinci ani pe care ni l-am propus între ediţii este unul normal pentru ritmul în care se schimbă cunoştinţele în medicină“, a spus prof. dr. Irinel Popescu.

„Deasupra acestei cărţi pluteşte aerul profesorului Pesamosca“

Prof. univ. dr. Corneliu Sabetay, coordonatorul acestui volum de chirurgie pediatrică, a afirmat, la rândul său, că tratatul a fost realizat prin contribuţia tuturor colegilor săi de la Constanţa, Bucureşti, Timişoara, Craiova, Iaşi şi Galaţi, şi că reprezintă un lucru de onoare pentru UMF Craiova. „Acest centru universitar Craiova a organizat în chirurgia pediatrică cele mai multe conferinţe naţionale şi internaţionale, iar cu ocazia acestor congrese au fost invitate o serie întreagă de personalităţi ale chirurgiei pediatrice din Europa şi SUA. Aceştia au prezentat teme deosebit de importante, care au constituit capitole ale cărţii noastre. De asemenea, deasupra acestei cărţi pluteşte aerul profesorului Alexandru Pesamosca, cu care am participat de fiecare dată atât la reuniuni ale chirurgiei pediatrice, cât şi la cele ale societăţii de chirurgie, pentru că am fost mereu alături şi de fraţii noştri mai mari de la chirurgie adulţi“, a mai menţionat prof. dr. Corneliu Sabetay.
„Sunt mai bine de patru decenii de când Craiova medicală încearcă să menţină un standard ridicat, nu numai în domeniul activităţii sanitare, ci mai ales în domeniul educaţiei universitare, şi spunem noi că am şi reuşit acest lucru, cu precădere în ultimii zece ani. În contextul acestor standarde se înscrie şi lansarea de carte de astăzi (vineri – n.r.), cu un efort susţinut al editorilor, al coordonatorilor, pe care-i felicit şi cărora le doresc să continue această activitate publicistică de prestigiu, favorabilă în primul rând pregătirii colegilor noştri mai tineri, dar şi perfecţionării celor care au ceva experienţă în domeniul medicinei“, a afirmat şi rectorul UMF Craiova, Ion Rogoveanu.
La evenimentul de vineri au participat o serie de medici şi profesori universitari din Bănie (chirurgi de renume), dar şi profesori de la centrele universitare din Constanţa, Bucureşti şi Timişoara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS