11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateReţete din policlinică pe perioada internării, consultaţii şi acasă

Reţete din policlinică pe perioada internării, consultaţii şi acasă

În următorii doi ani, pacienţii asiguraţi s-ar putea bucura de câteva drepturi pe care legislaţia din Sănătate nu le-a oferit până acum. Noul Contract-cadru din sistemul de asigurări sociale de sănătate, aflat în prezent sub formă de proiect, prevăzut să intre în vigoare de luna viitoare, vine cu unele noutăţi considerate în folosul bolnavului internat sau al celui imobilizat la domiciliu.
Pentru a nu mai exista probleme cu reţete date de medicii de familie sau de medicii de specialitate bolnavilor care figurau ca internaţi, s-a creat posibilitatea ca medicii din ambulatoriu să poată elibera, pentru pacienții internați cu boală cronică confirmată, prescripție medicală pentru medicamentele și materialele sanitare din programele naţionale de sănătate, pentru medicamentele aferente bolilor pentru care este necesară aprobarea comisiilor de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate/caselor judeţene de asigurări de sănătate, precum și pentru medicamentele aferente afecțiunilor cronice, altele decât cele cuprinse în lista pe care o depune spitalul la contractare.
Cu alte cuvinte, bolnavii cronici înscrişi în programele naţionale de sănătate, care beneficiază de medicaţie gratuită în cadrul acestor programe, pot primi, în cazul în care sunt internaţi pentru oricare altă afecţiune şi rămân fără medicamente, un bilet de voie din spital pentru a-şi ridica reţeta cu tratamentul standard lunar. În acest sens, a fost revizuită şi prevederea conform căreia spitalele sunt obligate să suporte pentru asiguraţii internaţi în regim de spitalizare continuă şi în regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente (în limita listei prezentată la contractare), cu excepţia medicamentelor și materialelor sanitare pentru afecţiunile din programele naţionale de sănătate.

Şi medicul de specialitate poate oferi consultaţii la domiciliu

Altă noutate pe care o poate oferi noul Contract-cadru din Sănătate se referă la asigurații imobilizați la pat, din diverse motive. Până acum, consultaţiile acestora cădeau în sarcina medicilor de familie, dar pentru că sunt şi cazuri când competenţa lor este depăşită, s-a introdus posibilitatea ca şi medicii de specialitate să se poată deplasa la domiciliul pacientului pentru consultaţie şi tratament, în anumite condiţii. Astfel, în pachetul de servicii medicale de bază a fost introdus şi transportul dus-întors la cabinetul de specialitate din specialitățile clinice și de la cabinet la domiciliu, pentru asigurații imobilizați la pat, pentru „consultație în vederea evaluării, monitorizării și prescrierii tratamentului, în cazul afecțiunilor cronice pentru care medicația poate fi prescrisă numai de medicul de specialitate din ambulatoriu“.
De asemenea, a fost introdus în lista cu dispozitivele decontate de CAS şi „inhalator salin particule uscate de sare cu flux de aer sau oxigen“, pentru copiii până la 18 ani cu mucoviscidoză (boală congenitală ereditară caracterizată printr-un exces de vâscozitate a secreției glandelor exocrine – n.r.), urmând ca din 2015 să se introducă, la dispozitivele decontate de Casă, şi proteza externă de sân pentru femeile cu mastectomie totală.

Bilete de trimitere în format electronic

Noul Contract-cadru din Sănătate prevede şi constituirea bazei legale pentru utilizarea biletelor de trimitere către specialitățile clinice, paraclinice sau în vederea internării, în format electronic – de la data implementării acestora, dar și introducerea facturii electronice, „în vederea reducerii birocrației în sistem“. Totodată, se va introduce, la nivelul furnizorilor de servicii medicale, obligația de completare a dosarului electronic de sănătate al pacientului, de la data implementării acestuia.
În noile reglementări se vorbeşte şi despre servicii de medicină dentară (pentru asiguraţi) sau de medicina dentară de urgență (pentru neasiguraţi), semn că stomatologia va primi din nou fonduri de la CAS, după ce finanţarea acestor servicii fusese sistată din aprilie 2013. Proiectul de hotărâre se află în dezbatere publică, după întâlnirile din perioada 11-15 aprilie urmând să fie publicată forma sa finală, în care ar mai putea surveni unele modificări.

Ce conţin pachetul minimal şi pachetul de servicii medicale de bază

Potrivit Proiectului de hotărâre de guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a Contractului-cadru din sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 şi 2015, pachetul minimal de servicii medicale, destinat persoanelor neasigurate, cuprinde serviciile medicale de urgenţă medico-chirurgicală, serviciile de prevenție (consultaţii/analize pentru urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire), serviciile de planificare familială, serviciile medicale de urgență pentru medicina dentară şi serviciile medicale pentru boli cu potenţial endemoepidemic (boli infecțioase prezente în mod specific într-o populație, care pot provoca uneori izbucniri epidemice). Pe lângă acestea, pachetul minimal mai conţine consultațiile de urgență la domiciliu și transportul sanitar neasistat. Toate aceste servicii se vor acorda la nivelul asistenței medicale primare, a asistenței medicale ambulatorii de specialitate şi a spitalizării de zi și continue.
La rândul său, pachetul de servicii de bază destinat persoanelor asigurate cuprinde, pe lângă serviciile de urgenţă medico-chirurgicală, serviciile de prevenție şi pe cele de planificare familială, şi serviciile medicale pentru afecțiuni acute, subacute sau acutizări ale unor boli cronice, serviciile medicale pentru afecțiuni cronice – inclusiv monitorizare activă pentru bolile cronice cu impact major asupra îmbolnăvirilor (risc cardiovascular înalt, hipertensiune arterială, dislipidemie și diabet zaharat de tip 2, astm bronșic, boală cronică respiratorie obstructivă, boală cronică de rinichi). În afară de acestea, asiguraţii mai pot beneficia de servicii medicale paraclinice în ambulatoriu de specialitate, de servicii de medicină dentară, de spitalizare de zi și continuă, de consultații de urgență la domiciliu și transport sanitar neasistat, de îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu, de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu şi de dispozitive medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS