17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLaparoscopul 3D, un experiment reuşit la Craiova

Laparoscopul 3D, un experiment reuşit la Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=Ew1ZsOc4KwQ

\n

Troliul de chirurgie laparoscopică 3D, sosit sâmbătă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova, a fost testat, timp de două zile, de medicii de la Clinica I Chirurgie şi Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică. Obişnuiţi cu acest tip de intervenţii minim invazive, chirurgii au experimentat şi laparoscopia tridimensională, noua tendinţă în materie de operaţii, care asigură un confort sporit medicului, dar şi o mai bună protecţie a pacientului şi o suferinţă mult mai mică.
Coloana laparoscopică a fost instalată prima dată în Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, însă nu a fost utilizată decât o dată, din lipsă de pacienţi. Duminică, medicii de aici au intervenit de urgenţă în cazul unei paciente cu peritonită, dar luni, când urma să testeze la maximum laparoscopul 3D, nu au avut pe cine să experimenteze. „Pe de o parte, este un lucru bun că, de vineri, nu s-a mai internat nici un copil care să necesite intervenţie chirurgicală ce putea fi făcută laparoscopic, dar, pe de altă parte, am ratat ocazia de a ne familiariza cu operaţiile 3D. Era o premieră şi pentru noi, care suntem obişnuiţi cu laparoscopia clasică. Lunea trecută, am avut zece operaţii programate, dar acum nu am avut nici un pacient. Asta este, o să testăm laparoscopul 3D cu altă ocazie“, au spus medicii din cadrul Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a SJU Craiova.
În schimb, chirurgii de la Clinica I Chirurgie s-au bucurat din plin de avantajele oferite de noua aparatură şi au testat ieri laparoscopia 3D pe mai mulţi pacienţi. Prima intervenţie, o colecistectomie (extirpare chirurgicală a veziculei biliare). Condiţiile oferite de vederea tridimensională le-au permis chirurgilor să „zburde“ în timpul operaţiei, motiv pentru care intervenţia nu a durat mai mult de 20 de minute. „Operaţia a decurs foarte bine şi s-a făcut şi foarte repede. Cred că în 15-20 de minute am scos colecistul. Condiţiile au fost excepţionale, am avut parte de o altfel de imagine în timpul operaţiei, toate elementele anatomice s-au văzut excelent. Chiar am spus în timpul intervenţiei că acest aparat este ca un drog, îl foloseşti puţin câte puţin până te obişnuieşti. Este diferenţă între imaginea 2D, care este aplatizată, ca o poză, şi cea 3D, care este o imagine în relief, te orientezi mult mai bine şi îţi pune în evidenţă mult mai clar vasele. Imaginea îţi dă şi o linişte, o satisfacţie, pentru că vezi totul foarte bine şi poţi să te orientezi în timp şi spaţiu. Şi una e să vezi un traseu pe un tablou, şi alta este să vezi unul natural, să vezi toate amănuntele. Eu din operaţia asta am ieşit foarte odihnit şi foarte bine dispus“, a precizat, după intervenţie, prof. dr. Ion Georgescu, şeful Clinicii I Chirurgie din cadrul SJU Craiova.

„Vrem un astfel de aparat. E o mare realizare şi pentru pacient“

Acest sistem 3D are o serie de avantaje, atât pentru medic, cât şi pentru pacient, iar aparatul testat ieri în blocul operator al Clinicii I Chirurgie poate fi adaptat şi pentru alte tipuri de intervenţii, chiar în timpul operaţiei. „Sistemul are foarte multe îmbunătăţiri, putând fi adaptat la endoscopii digestive superioare, la colonoscopii, chiar în timpul intervenţiei chirurgicale. Noi, până acum, trebuia să chemăm, spre exemplu, un gastroenterolog cu un aparat special. Sistemul 3D mai are şi alte avantaje, o modalitate de vizualizare foarte bună a vaselor. Sunt nişte mecanisme speciale şi atunci când este vorba de o tumoră, de exemplu, te dirijează foarte bine în rezecabilitatea în totalitate, te ajută să te fereşti de anumite complicaţii. Şi, nu în ultimul rând, mai este şi acest monitor care se poate mişca în toate poziţiile, astfel încât uşurează munca medicului chirurg, mai ales atunci când abordează mai multe leziuni. Iar această vedere 3D creşte şi calitatea actului operator“, a explicat prof. dr. Ion Georgescu.
Şeful Clinicii I Chirurgie a mai menţionat că un astfel de sistem de vizualizare 3D au şi roboţii folosiţi în chirurgie, doar că între un robot chirurgical şi un laparoscop 3D, diferenţa este foarte mare în ceea ce priveşte costurile, cheltuielile fiind enorme la roboţi. De aceea, un laparoscop 3D la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova ar fi o soluţie venită în sprijinul medicului şi al bolnavului. „O să facem toate demersurile, o să discutăm şi la Societatea Română de Chirurgie, o să încercăm să mai facem poate un program al Ministerului Sănătăţii pentru a avea şi noi aici, la Craiova, un astfel de aparat, pentru că e o mare realizare şi pentru pacient. Şi este vorba şi de un confort deosebit al chirurgului“, a mai spus prof. dr. Ion Georgescu.
Managerul SJU Craiova, dr. Bogdan Fănuţă, a precizat că posibilitatea spitalului de a achiziţiona un astfel de aparat este extrem de mică, unitatea neavând fondurile necesare. De aceea, dotarea spitalului cu un laparoscop 3D ar ţine doar de Ministerul Sănătăţii. „Singura modalitate de a achiziţiona un laparoscop 3D la spital este din veniturile proprii, care sunt mici şi nu se pot ridica la o asemenea valoare. Există însă şi alte modalităţi şi sperăm ca în acest an să facem demersurile fie către Ministerul Sănătăţii, fie pe parte chirurgicală, dacă un astfel de aparat va merge şi către alte centre universitare, şi atunci vom apela la Societatea Română de Chirurgie, care împreună cu ministerul să aducă un laparoscop 3D la Spitalul Judeţean din Craiova. Acest aparat ar putea, în principiu, să meargă din secţie în secţie, urmând ca la nivelul fiecărei clinici să fie achiziţionate instrumentarele specifice“, a afirmat Bogdan Fănuţă. Un astfel de troliu de chirurgie laparoscopică 3D ar costa în jur de 150.000 de euro, investiţia totală ajungând însă la 300.000 de euro, dacă se ia în considerare şi achiziţionarea instrumentelor specifice fiecărei specialităţi: chirurgie generală, urologie, chirurgie pediatrică etc.

Despre laparoscopia 3D,
la „Ora de Sănătate“

În ediţia de astăzi a emisiunii „Ora de Sănătate“, difuzată de la ora 17.00, la Radio Sud şi alege TV, vom dezbate pe larg evenimentul care a avut loc la SJU Craiova, intervenţiile laparoscopice 3D urmând să fie comentate de chirurgii Valeriu Şurlin (Clinica I Chirurgie) şi Alin Stoica (Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS