5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateProtezarea mamară gratuită a avut ecou în Guvernul României

Protezarea mamară gratuită a avut ecou în Guvernul României

Iniţiativa liberalului Mircea Roşca privind decontarea de către CNAS a costurilor pentru proteze mamare ca urmare a unor afecţiuni oncolgice a devenit lege în urma aprobării de către Guvern a unei Ordonanţe de urgenţă în acest sens.
„Am depus această iniţiativă legislativă în luna octombrie a anului trecut, când am organizat  şi o dezbatere publică în Parlament pe această temă, în care am reuşit să strâng la masa de discuţii instituţiile din domeniu care vor aplica legea- Casa Naţională de Sănatate şi Ministerul Sănătăţii, reprezentate la cel mai înalt nivel. Am avut alături în acest demers renumiţi specialişti oncologi din ţară, împreună reuşind să transmitem un mesaj public puternic, de suport pentru toate femeile care se găsesc în această dureroasă situaţie.
Mă bucur că în tot acest timp, de la momentul depunerii în Parlament a acestei iniţiative şi pănă acum două zile când a fost emisă această ordonanţă de urgenţă, reprezentatii Casei şi ai Ministerului au identificat soluţia legislativă cea mai rapidă pentru ca această lege să devină operaţională şi au scurtat astfel aşteptarea pentru miile de femei care nu şi-au pierdut speranţa că într-o bună zi viata lor va căpăta un nou sens,  prin decontarea cheltuielilor aferente intervenţiei chirurgicale de protezare mamară.
Sunt deputat la primul mandat iar această experienţă legislativă, prin care practic o lege al cărui iniţiator sunt devine normă înainte de a-şi încheia parcursul legislativ parlamentar, îmi dă încredere şi forţă să-mi continui proiectele gândite în sprijinul celor pe care îi reprezint în Parlament.” a declarat liberalul Mircea Roşca.
Această iniţiativă a liberalului Mircea Roşca, Preşedinte al organizaţiei prahovene şi Vicelider al Grupului PNL din Camera Deputaţilor,  a pornit de la o constatare simplă, costurile cu proteza mamară în cazul unui diagnostic de cancer la sân sunt nesemnificative ca efort bugetar, în comparaţie cu beneficiile asupra stării de sănătate şi asupra  psihicului uman.
„Este adevărat că statisticile  plasează România în fruntea topului ţărilor europene cu cea mai ridicată mortalitate provocată de cancerul la sân, de aceea cred că suntem datori faţă de mamele, fiicele, soţiile noastre să facem tot posibilul pentru a le acorda o şansă la viaţă. Este de datoria clasei politice să acţioneze, iar sprijinul acordat prin această măsură femeilor lovite de această cruntă maladie este un gest obligatoriu pentru fericirea şi sănătatea femeilor din viaţa fiecăruia dintre noi. Mă aştept ca atunci când această Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii va ajunge în dezbatere parlamentară să primească votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor care sper că se vor alătura acestui demers, indiferent de orientarea politică”, a concluzionat iniţiatorul liberal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS