10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMS: Respectaţi prescripţiile pentru medicamentele pe bază de paracetamol!

MS: Respectaţi prescripţiile pentru medicamentele pe bază de paracetamol!

Ministerul Sănătăţii a emis un comunicat de presă referitor la medicamentele pe bază de paracetamol, după apariţia unui articol din presa americană. Articolul nu aduce elemente suplimentare faţă de informaţiile deja cunoscute şi implementate în prospectul tuturor medicamentelor pe bază de paracetamol, în Uniunea Europeană, se menţionează în comunicat.
„Sunt informaţii despre dozele uzuale recomandate (1-2 comprimate la intervale de 4 ore, administrate la nevoie, despre doza maximă recomandată (pentru adulţi, 4g, pentru copii 6-12 ani,  60 mg/kg/zi repartizat în prize egale), despre reacţiile adverse posibile (erupţii, mâncărime, scăderea numărului de trombocite, agranulocitoza cu faringita şi febră- neaşteptat, afectare hepatică, colică renală; la doze mari şi tratament prelungit paracetamolul poate produce afectarea funcţiei renale până la insuficienţă renală cronică.
Informaţiile despre medicament precizează, de asemenea, riscul de afectarea hepatică la asocierea paracetamolului cu alcoolul, sau riscul în cazul asocierii cu alte medicamente.
Sunt informaţii detaliate, armonizate la nivelul întregii Uniuni Europene, care subliniază, ca de altfel în cazul tuturor prospectelor destinate utilizatorului, faptul că nu există medicamente fără reacţii adverse, chiar dacă nu apar la toate persoanele.
ANMDM atrage atenţia asupra importanţei pentru sănătatea fiecărui pacient, de a se respecta dozele recomandate, pentru a se evita, pe cât posibil, apariţia reactiilor adverse”,  se precizează în comunicatul  de presă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS