10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMS a prezentat rezultatele anchetei efectuate la Institutul Oncologic Bucureşti

MS a prezentat rezultatele anchetei efectuate la Institutul Oncologic Bucureşti

Principala cauză a neregulilor de la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB) a fost managementul defectuos al fostului director, informează Mediafax.ro citând anunţul făcut astăzi de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii (MS), Adrian Pană. MS a încheiat controlul la IOB şi a decis aplicarea unor sancţiuni cu amenzi contravenţionale în cuantum de 33.000 de lei pentru mai multe nereguli, reorganizarea Consiliului de Administraţie şi sesizarea organelor competente de anchetă, pentru punerea în funcţiune cu întârziere a două aparate achiziţionate de către minister, dar şi pentru nereguli în folosirea celor existente. „La IOB este un management defectuos de la mulţi ani al fostei conduceri, care a afectat calitatea serviciilor oferite pacienţilor. În ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare, au fost probleme, în principal, din cauza lipsei de comunicare între şefii de secţie, Comisia Medicamentului, serviciile de achiziţie şi serviciul financiar, astfel încât să fie asigurate medicamente şi materiale de tipul analgezice, antibiotice uzuale şi pastile împotriva greţei”, a precizat secretarul de stat Adrian Pană, într-o conferinţă de presă.

Potrivit secretarului de stat din MS, la IOB nu existau indicaţii reale privind stocul din farmacii şi, de asemenea, erau probleme în ceea ce priveşte sistemul informatic centralizat pe spitale, astfel încât nu puteau fi verificate stocurile la momentul prescrierilor medicamentelor.

Alte nereguli depistate de echipa de control a MS se referă la nereguli privind utilizarea aparaturii pentru radioterapie. „Controlul a semnalat o serie de nereguli în ceea ce priveşte serviciile oferite pacienţilor şi utilizarea aparaturii din dotare. Astfel, pentru radioterapie, două acceleratoare noi primite de IOB din fondurile MS, în perioada 2009 – 2011, au fost puse în funcţiune în 2013, când deja erau ieşite din garanţie. De asemenea, există informaţii potrivit cărora pacienţii ar fi fost dirijaţi către sistemul privat pentru efectuarea acestor tratamente, de radioterapie, inclusiv fostul manager al spitalului având contract cu astfel de unităţi. Pentru aceste situaţii, vom transmite organelor abilitate verificarea veridicităţii lor”, a mai spus Pană.

Totodată, a spus secretarul de stat, aparatul de telecobaltoterapie a fost folosit în mod necorespunzător, iar sursa de cobalt nu a fost schimbată de la instalare.

Alte nereguli găsite la IOB se referă la modul în care au fost programaţi pacienţii şi lipsa unor stocuri de dezinfectanţi pentru spaţiile spitalului, nefiind însă afectate sălile de operaţie.

Urmare a acestor nereguli, au fost aplicate amenzi contravenţionale, respectiv 20.000 de lei pentru nerespectarea termenelor de remediere a neconformităţilor, 3.000 de lei pentru nerespectarea modului de depozitare a deşeurilor provenite din activităţi medicale şi 10.000 de lei pentru neasigurarea aprovizionării permanente şi suficiente cu materiale necesare efectuării operaţiunilor de dezinfecţie, a mai spus Pană.

Secretarul de stat a adăugat că o altă situaţie care va fi sesizată organelor abilitate vizează faptul că existau aparate în revizie, însă, cu toate acestea, apăreau pacienţi care ar fi fost trataţi în acea perioadă.

Pană a mai spus că este adevărat că institutul avea cheltuieli mari pentru medicamente, însă nu a avut probleme majore cu banii.

Potrivit lui Adrian Pană, Consiliul de Administraţie reorganizat va trebui să vină, în 30 de zile, cu un plan de acţiune pentru 2014.

Secretarul de stat a mai spus că, în prezent, la IOB există toate medicamentele uzuale şi că orice eventuală nouă problemă va fi anunţată în raportul de gardă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS