10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateProiectele europene, alternativă la migraţia medicilor

Proiectele europene, alternativă la migraţia medicilor

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţeganu“ din Cluj-Napoca au derulat proiectul „Creşterea calităţii şi vizibilităţii rezultatelor cercetării ştiinţifice a doctoranzilor cu frecvenţă prin acordarea de burse doctorale“. Prin acest proiect 29 de tineri au beneficiat de burse lunare de 2.200 de lei pe durata a trei ani, dar şi de stagii de pregătire în unităţi medicale sau universităţi din Uniunea Europeană. „Stagiile de pregătire au avut o durată cuprinsă între trei şi opt luni, care s-au materializat prin redactarea unor lucrări publicate în reviste de prestigiu şi prin acumularea unor materiale care le-au servit ulterior la realizarea tezelor de doctorat“, a precizat prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.
De altfel, reprezentanţii universităţii din Bănie au spus că aceste burse pot fi o alternativă împotriva migrării celor mai buni absolvenţi. „Doctoratul este primul pas în cercetarea ştiinţifică pe care trebuie să îl facă orice tânăr şi, în acelaşi timp, este motorul cercetării în orice instituţie de învăţământ superior. Până în prezent, sunt 90 de tineri care au terminat doctoratul, fiind sprijiniţi de proiecte pe fonduri europene. UMF Craiova a mai implementat două astfel de proiecte şi în anii anteriori. În condiţiile în care mii de doctori ne părăsesc şi se duc în ţări europene pentru salarii mai bune, aceste burse pot fi o şansă ca o parte dintre cei mai buni să rămână acasă, să înceapă activitatea de cercetare ştiinţifică, s-o finalizeze prin această primă etapă – doctoratul, urmând să-şi continue activitatea aici şi să renunţe cumva la himera plecării în străinătate. Cred că este principalul avantaj al unui astfel de proiect“, a precizat Mihai Caragea, directorul administrativ al UMF Craiova.

Impresii ale tinerilor doctoranzi

Trei dintre cei 29 de doctoranzi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, care au beneficiat de stagii de pregătire în străinătate, au ţinut să împărtăşească din experienţa trăită pe parcursul cercetării.
„După terminarea facultăţii, nu ştiam exact ce anume înseamnă cercetare. În primul an am beneficiat de cursurile şcolii doctorale, care ne-au fost de real folos pentru a ne acorda o privire integrativă asupra a ceea ce înseamnă cercetare. Şi în următorii doi ani am trecut efectiv la strângerea materialului şi redactarea lui. Eu am beneficiat de un stagiu de pregătire în Spania, pe o perioadă de şase luni la Spitalul Clinic Universitar din Valencia, ceea ce m-a ajutat extraordinar de mult să pot să realizez studiul meu de cercetare. A fost şi o posibilitate de a realiza legătura între Institutul de Cercetare din Valencia şi Institutul de Cercetare de la Universitatea de Medicină din Craiova şi sperăm că în continuare vom face schimb de experienţă“, a mărturisit Anca Barău.
Colega sa, Raluca Nicoli, a beneficiat de o bursă de studiu de opt luni la Universitatea din Oxford. „Am fost la Departamentul de Farmacologie. Acolo am avut ocazia de a învăţa foarte multe metode de cercetare şi de a colabora cu personalul“, a precizat doctoranda. Pentru Cătălin Bogdan, experienţa trăită la Hofbourg în Germania a reprezentat o reală provocare: „Bursa m-a ajutat să cresc din punct de vedere personal, dar şi profesional. Am învăţat tehnici absolut de vârf care generează date de ultimă oră, tehnici pe care sper din tot sufletul să le pot aduce şi în Craiova pentru a le aplica şi în tratarea pacienţilor de aici“. Potrivit conducerii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, burse pentru cercetare ar mai putea fi acordate şi de anul viitor. Se aşteaptă aprobarea a două proiecte europene realizate de Universităţile din Iaşi şi Cluj, proiecte la care UMF Craiova este partener.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS