3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateÎncepe vaccinarea antigripală în Dolj

Începe vaccinarea antigripală în Dolj

Astăzi vor ajunge în Dolj 16.500 de doze de vaccin antigripal, pe care Direcţia de Sănătate Publică (DSP) le va distribui medicilor de familie din judeţ în vederea demarării campaniei gratuite de vaccinare derulată anual de Ministerul Sănătăţii, în sezonul rece.

Din această săptămână, medicii de familie din judeţul Dolj vor avea la dispoziţie vaccinul antigripal necesar imunizării categoriilor de populaţie considerate cu risc crescut de îmbolnăvire în perioada rece a anului şi pentru care imunoprofilaxia este gratuită. Din cele 600.000 de doze de vaccin pe care Ministerul Sănătăţii le-a achiziţionat pentru începerea campaniei naţionale de vaccinare antigripală, un lot de 200.000 de doze a fost distribuit în ţară, către direcţiile de sănătate publică. Reprezentanţii DSP Dolj au anunţat că astăzi se vor primi 16.500 de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite apoi către medicii de familie, pentru demararea campaniei de vaccinare. Direcţia a solicitat, ca şi anul trecut, un număr mai mare de doze (peste 35.000), dar ministerul a considerat că, momentan, acest prim lot ar fi suficient, restul de 400.000 de doze care vor intra în depozitul Unifarm urmând să fie distribuite în ţară, în funcţie de necesităţile campaniei antigripale şi de recomandările specialiştilor cu privire la activitatea virozelor respiratorii.
Deocamdată, potrivit analizelor efectuate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din Institutul Naţional de Sănătate Publică şi de Centrul Naţional de Gripă din cadrul INCDMI Cantacuzino, activitatea virozelor respiratorii a fost una de intensitate joasă, fără răspândire geografică şi fără a se înregistra probe pozitive de virusuri gripale. În Dolj, de la debutul perioadei de monitorizare a virozelor respiratorii şi până în prezent nu s-a consemnat nici un caz suspect de gripă, iar media cazurilor de îmbolnăviri (infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumopatii acute) nu a depăşit 1.500 de cazuri, sub media pe ţară. În sezonul trecut de monitorizare a virozelor, media cazurilor din Dolj a fost de 1.800, în judeţ înregistrându-se şi 19 cazuri confirmate cu gripă şi un deces. Campania de vaccinare antigripală din Dolj s-a încheiat iarna trecută în ultima săptămână din februarie, după ce s-au făcut în total 24.700 de doze de vaccin.

Cui se adresează vaccinul antigripal

Cele 16.500 de doze vor ajunge în majoritate la medicii de familie din Dolj, dar acestea se vor găsi şi în alte unităţi unde se face vaccinul antigripal: spitale, policlinici, serviciile de ambulanţă, centre de protecţie a copilului sau cămine de bătrâni. De vaccinare antigripală gratuită beneficiază toate persoanele considerate cu risc crescut de îmbolnăvire: bolnavii cronic cu vârsta până în 65 de ani (cu afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane); gravidele; medicii, cadrele sanitare medii şi personalul auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronic care prin natura activităţii lor vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane – adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială; persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul pacienţilor cu risc înalt de îmbolnăvire; copiii cu vârsta mai mare de şase luni şi toate persoanele care au trecut de 65 de ani. Vaccinarea antigripală este contraindicată copiilor cu vârsta de până la şase luni (cu excepţia cazurilor în care ei sunt expuşi unui mediu virulent) şi persoanelor care au febră ridicată sau sunt diagnosticate în acel moment cu gripă. Pentru persoanele care nu sunt incluse în categoriile cu prioritate la vaccinare, dar care doresc să se imunizeze, vaccinul antigripal poate fi achiziţionat din farmacii.
Chiar dacă vaccinul este considerat de medici cea mai eficientă modalitate de protecţie împotriva îmbolnăvirilor de sezon, aceştia recomandă populaţiei să ţină seama şi de o serie de măsuri preventive, cum ar fi optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume); evitarea expunerii la frig; purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant; spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice; evitarea aglomeraţiilor din locurile publice (deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, dar deja infectate).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS