11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDiabetul, boala secolului

Diabetul, boala secolului

O simplă trecere în revistă a afecţiunilor pe care le provoacă diabetul, dacă nu este dignosticat în timp util şi nu e tratat corect, te cutremură: de la infarct miocardic şi boală renală, până la orbire şi amputaţii ale membrelor.

Diabetul este o boală care trebuie luată în serios, iar populaţia trebuie informată cu privire la importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos în profilaxia acestei afecţiuni, tocmai pentru a se încerca stoparea creşterii numărului de persoane cu diabet şi a apariţiei complicaţiilor bolii. Din datele furnizate de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, peste 2,5 milioane de români sunt afectaţi de diabet, dintre care peste 2.500 sunt copii. Specialiştii spun că diabetul a ajuns să fie considerat boala secolului.
Pe 14 noiembrie, în întreaga lume se celebrează Ziua Mondială a Diabetului, al cărei slogan internaţional este: „Educaţie şi prevenţie în diabet“. Pentru anul 2013, sloganul campaniei mondiale este „Înţelege diabetul, preia controlul“, iar în acest context, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a anunţat că va derula campania „Şi tu poţi controla diabetul“, având ca obiectiv informarea populaţiei asupra efectului benefic al adoptării unor comportamente sănătoase (mişcare zilnică, nutriţie corectă, controlul greutăţii) în profilaxia diabetului şi a complicaţiilor sale.

35.389 de cazuri
de diabet în Dolj

Din datele oferite de DSP Dolj, în judeţ diabetul zaharat ocupă locul doi în ierarhia bolilor înregistrate în rândul populaţiei, după bolile cardiovasculare, cu 35.389 de cazuri aflate în evidenţa medicilor.
Riscul global de deces la persoanele cu diabet este cel puţin dublu comparativ cu cei fără diabet, iar diabetul zaharat şi complicaţiile sale sunt principalele cauze de deces precoce în majoritatea ţărilor, conform prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM), şi asist. univ. dr. Simona Georgiana Popa, secretar al SRDNBM. Potrivit acestora, bolile cardiovasculare reprezintă principalele cauze de deces pentru persoanele cu diabet zaharat (aproximativ 50%).
În medie, persoanele cu diabet zaharat tip 2 vor deceda cu cinci-zece ani înaintea celor fără diabet, mortalitatea fiind cauzată, predominant, de bolile cardiovasculare.
Persoanele cu diabet zaharat au un risc de 15-40 de ori mai mare de a avea amputaţii ale membrelor inferioare, comparativ cu populaţia generală.
Persoanele cu diabet zaharat au un risc de două-patru ori mai mare de a dezvolta ateroscleroză, comparativ cu populaţia generală; accidentele vasculare apar de două ori mai frecvent la persoanele cu diabet şi hipertensiune, comparativ cu persoanele numai cu hipertensiune.

Trei cazuri noi de diabet la fiecare zece secunde

Conform Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în Europa, din cele 653 de milioane de locuitori (cifră la nivelul anului 2011), 52,8 milioane erau persoane cu diabet, o prevalenţă de 6,7%.
Situaţia în lume în ceea ce priveşte diabetul, actualizată la nivelul anului 2012 şi oferită de SRDNBM, arată mai mult decât îngrijorător. Astfel, 371 de milioane de persoane adulte au diabet zaharat (DZ), adică echivalentul a 8,3% din populaţie. În lume, apar aproximativ trei cazuri noi la fiecare zece secunde (sau aproximativ 10 milioane/an). Din nefericire, această boală afectează şi copiii. În lume, 490.000 de copii, cu vârste între 0 şi 14 ani, suferă de diabet zaharat tip 1, 24% dintre aceştia fiind în Europa. Conform statisticilor, 78.000 de copii (0-14 ani) dezvoltă diabet zaharat tip 1 anual, în lume creşterea anuală a incidenţei fiind de 3%.
Numărul deceselor cauzate de diabet la persoane cu vârste între 20 şi 79 de ani s-a ridicat la 4,8 milioane în 2012, reprezentând 8,2% din mortalitatea globală de toate cauzele la persoanele din aceeaşi grupă de vârstă. În Europa, decesele cauzate de diabetul zaharat reprezintă aproximativ 10%.
80% dintre diabetici trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii. Conform SRDNBM, există, la nivelul anului trecut, 55 de milioane de cazuri de diabet nediagnosticat în Europa.

Mesaje-cheie

Ziua Mondială a Diabetului are şi patru mesaje-cheie, tocmai pentru ca populaţia să înţeleagă gravitatea acestei afecţiuni care implică şi costuri enorme pentru sistemul sanitar:  
1. Cele mai populate ţări: 1. China 2. India  3. Diabetul  4. SUA  5. Brazilia.
2. Una din două persoane are diabet şi nu ştie. Tu eşti la risc?
3. Diabetul – cunoaşte-i complicaţiile!
4. Persoanele cu diabet sunt la fel ca noi. NU discrimina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS