10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCopiii cu afecţiuni neuromotorii ne cer sprijinul

Copiii cu afecţiuni neuromotorii ne cer sprijinul

Două luni pline de evenimente. Săptămâni de luptă şi sensibilizare a craiovenilor pentru sprijinirea copiilor cu deficienţe neuromotorii grave, a căror viaţă depinde de intervenţii chirurgicale costisitoare. Sunt o mână de părinţi uniţi în cadrul unei Asociaţii nonprofit pentru Copiii cu Cerinţe Educative Speciale (ACCES). Au nevoie de voluntari, iar fiecare leu strâns aduce speranţă.

Asociaţia pentru Copiii cu Cerinţe Educative Speciale ACCES a fost înființată de trei familii din Craiova ai căror micuţi suferă de diferite afecţiuni neuromotorii. Astăzi sunt 40 de părinţi care luptă pentru copiii lor. Alexandra, Andreea, Gabriel, Andrei, Camelia, Iulian, Robert, Maria sunt doar câţiva dintre micuţii care au nevoie de sprijinul nostru.
„Am hotărât că este cazul să ne implicăm, să luptăm pentru dreptul la şanse egale pentru copiii noştri care au avut neşansa să aibă afecţiuni grave: paralizie cerebrală, sindrom Down sau alte probleme neuromotorii. Batem la uşi şi cerem ajutor, cerem informaţii medicale pentru afecţiunile copiilor noştri. Planuri avem multe, însă începem cu paşi mici. Dorim să înfiinţăm o reţea medicală. Avem nevoie de voluntari care să ne sprijine în acţiunile noastre, în prezent ne bucurăm de sprijinul a 20 de studenţi de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Avem copii paralizaţi care au nevoie de cărucioare cu rotile adaptate nevoilor lor şi care ajung şi la 3.000 de euro, bani pe care cei mai mulţi dintre noi nu îi avem, copii care au nevoie de operaţii ale căror costuri ne înspăimântă. După intervenţii, au nevoie de luni de recuperare în centre specializate, care, din nefericire, în Craiova nu există. Nu de puţine ori, am întâmpinat probleme atunci când am vrut să ne ducem copiii la grădiniţe sau şcoli normale. Nu există grădiniţe pentru astfel de copii, la fel cum nu există şansă de integrare în învăţământ, după ce aceştia termină gimnaziul, cum nu există şcoli profesionale speciale pentru ei. Avem nevoie de o hartă pentru a şti unde există parcări destinate persoanelor cu dizabilităţi, iar accesabilitatea în mijloacele de transport din Craiova este practic imposibilă“, a spus Adriana Preda, preşedinta ACCES, mama unei fete de 14 ani, diagnosticată cu paralizie cerebrală.
Au cazuri grave, copii cu probleme medicale extreme a căror viaţă depinde de noi. Maria M. este una dintre aceste fetiţe. Are 16 ani şi trebuie operată, însă nu în ţară, ci în Elveţia, iar costurile intervenţiei chirurgicale se ridică la 100.000 de euro…

Sâmbătă, la meciul de baschet, copiii speciali vor cere ajutor!

Primul eveniment de amploare pentru strângere de fonduri va avea loc sâmbătă, la meciul de baschet SCM U Craiova. Baschetbaliştii şi antrenorii au fost de acord să îi ajute, să permită accesul copiilor pe terenul de baschet pentru ca şi craiovenii să îi cunoască. Mesajul către spectatori este „Şi nu uitaţi că suntem aici pentru cei care nu pot! Să le arătăm că se poate!“.
„Toţi cei care vor dori să doneze pentru cauza noastră o pot face, iar banii strânşi vor fi direcţionaţi în funcţie de nevoile copiilor. O parte din bani vor susţine 15 copilaşi care suferă de afecţiuni neuromotorii care au nevoie de recuperare medicală prin kinetoterapie şi educaţie fizică adaptată. Vrem să le oferim cinci zile de tratament sub supravegherea unor cadre universitare. Un magazin de articole sportive a fost de acord să ne doneze un obiect care va fi oferit, cu autografele baschetbaliştilor, unui spectator. Săptămânal, desfăşurăm cu copiii noştri ateliere de art-terapie şi dezvoltare emoţională la Palatul Copiilor, şi avem nevoie de sprijin pentru transport. La începutul lunii decembrie 2013, în preajma Zilei Internaţionale a Dizabilităţii, ne-am propus să organizăm un concert «Din suflet pentru copii», a cărui invitată să fie interpreta Oana Radu. Pentru aceasta însă, avem nevoie de 600 de craioveni care să participe la eveniment. Împreună cu copiii noştri speciali vrem ca în luna decembrie să mergem la zece copii extrem de săraci din judeţ, cărora să le ducem un dar. Craiovenii care doresc să ni se alăture o pot face donând jucării, hăinuţe sau dulciuri pe care le vom duce copiilor săraci, cu dizabilităţi, din mediul rural“, a adăugat Adriana Preda.
Oamenii trebuie să ştie că toţi membrii acestei asociaţii sunt voluntari, nu există salariaţi. Cei care doresc să intre în legătură cu părinţii acestor copii o pot face pe adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon 0766638136.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS