8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCJAS Dolj - 42 de controale, câteva avertismente

CJAS Dolj – 42 de controale, câteva avertismente

Luna octombrie pare să fi fost una „cuminte“ în rândul furnizorilor de servicii medicale din Dolj, din moment ce în urma controalelor efectuate de reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) şi făcute public nu s-au descoperit nereguli. Cu mici excepţii, care s-au lăsat cu avertismente, furnizorii aflaţi în contract cu CJAS Dolj au ieşit curaţi, după cele 42 de verificări cu privire la obligaţiile pe care trebuie să le respecte.
13 controale tematice şi alte 13 inopinate au fost făcute la medicii de familie, la care s-a găsit aceeaşi problemă descoperită în fiecare lună: pensionari care au beneficiat nelegal de prescripţii medicale compensate cu 90% din preţul de referinţă al medicamentelor. Dacă aceştia au declarat în scris că nu au alte venituri în afară de pensia de până la 700 lei/lună, dar au figurat în evidenţele ANAF cu alte venituri impozabile, va trebui să restituie compensarea suplimentară de 40%. În schimb, această compensare nelegală de 40% va fi restituită de medicii de familie în cazul a şase dintre cei verificaţi, pentru că au eliberat reţetă cu compensare 90% fără să solicite pacienţilor cupon de pensie şi declaraţii pe proprie răspundere privind veniturile realizate.
Au mai fost medici de familie care nu au respectat obligaţia contractuală privind protocoalele pentru prescrierea, monitorizarea şi decontarea tratamentului în cazul unor afecţiuni, aceştia fiind sancţionaţi cu avertisment scris şi imputarea contravalorii medicamentelor prescrise eronat. CJAS Dolj a mai anunţat că a fost verificată, în urma unei sesizări, şi o farmacie, fiind refuzate la plată reţetele care au fost eliberate printr-o farmacie care nu se afla în contract cu CJAS.
Acestea au fost, de altfel, şi singurele sancţiuni date de Casa de Asigurări de Sănătate Dolj în urma controalelor din luna octombrie. În rest, fie că a fost vorba de medici de familie, de farmacii care eliberează medicamente compensate şi gratuite, de furnizori de servicii clinice şi paraclinice (cabinete medicale, policlinici), de furnizori de dispozitive medicale, şi chiar de spitale (două verificate), la toţi s-a constatat că „sunt respectate prevederile contractuale, iar cele sesizate nu s-au confirmat“, după cum se menţionează în informarea CJAS Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS