3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBani mai mulţi de la CAS Dolj pentru recuperare medicală

Bani mai mulţi de la CAS Dolj pentru recuperare medicală

În comparaţie cu primele nouă luni ale anului 2013, pentru octombrie şi noiembrie a existat o rectificare de buget pe segmentul de recuperare medicală, alocându-se în plus de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj suma de 79.000 de lei, pe lângă valoarea de contract iniţială. Astfel, ţinând cont și de suma decontată de Casă pentru astfel de servicii medicale, 20 de lei pentru o consultaţie şi 140 de lei pentru cura de tratament (care poate să însemne zece şedinţe de proceduri), numărul pacienţilor asigurați din judeţ care ar putea beneficia gratuit de recuperare medicală ar crește substanțial. Practic, din acești bani, alți 500 de doljeni cu o astfel de recomandare, care se dă pentru diverse afecțiuni – reumatismale, ortopedice, pot să facă aceste ședințe cu plafon de la CAS, fie în spitalele care au secții de recuperare, fie în ambulatoriu. „Într-adevăr, nu au fost bani foarte mulţi de-a lungul timpului pentru recuperarea medicală, dar şi anul acesta a existat o suplimentare, o creştere cu peste 50% a fondurilor, faţă de media celorlalte nouă luni.
După anumite afecţiuni, medicul specialist poate recomanda o cură de recuperare medicală, iar persoanele asigurate sunt îndreptăţite să beneficieze de un astfel de tratament decontat de CAS. Cu această suplimentare și cu fondurile din noiembrie, pacienții ar trebui să-și găsească loc pe listele policlinicilor care au secție de recuperare și să nu fie puși să plătească“, susțin reprezentanții CAS Dolj.  

Cel puțin 1.200 de pacienți pot fi tratați cu banii Casei

Pe segmentul de reabilitare medicală există 24 de furnizori în contract cu CAS Dolj, iar valoarea totală pentru luna noiembrie este la fel cu cea din octombrie, de 194.572 de lei, în decembrie suma fiind mult mai mică, de doar 14.941 de lei. La un prim calcul, suma alocată pentru luna noiembrie ar ajunge pentru cel puțin 1.200 de pacienți, dacă toți ar beneficia de consultație și cura de zece proceduri, dar sunt și cazuri când se face un număr mai mic de ședințe.
Plafoanele lunare diferă de la furnizor la furnizor, dar există policlinici în Craiova unde fondurile pentru luna noiembrie depăşesc 16.000 de lei, cum ar fi Policlinica „Sfântul Ilie“ (16.573 lei) sau Top Med „Bunavestire“ (18.703 lei). La acestea ar trebuie să existe cel puțin o sută de persoane programate pentru o cură de tratament cu zece proceduri decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. De menționat că adulţii pot beneficia doar de două cure de tratament pe an decontate de CAS, iar copiii de până la 16 ani – de patru astfel de cure pe an, în contract cu Casa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS